Jag var hemma sjuk för ett tag sedan och ni vet ju vid det här laget att det brukar betyda en sak: jag googlar satan hela dagen. Det som ockuperade mina tankar denna specifika sjukdag var nostalgiska maträtter. Jag började googla på Kalle Ankas apelsinmarmelad för att fundera vidare på chokladpudding på påse – för att avslutningsvis hamna på temat Malmöfestivalen.
Jag älskade fest redan som barn. Jag minns att min mamma och min gudmor bar mig och min bror på sina axlar och dansade till musiken. Jag minns megaloppisen i parken och att jag blev stucken av en geting första gången. Jag minns ansiktsmålningarna och pantburkssamlingen. Och maten! Herregud maten!
Jag minns att morsan älskade langos. Jag minns vildsvinskebaben! Den friterade bananen som lagades av de där killarna som alltid sökte flickvän. Men det festivalminnet som har betytt mest för mig var Louisiana som serverade cajunkyckling med Idahopotatis och kall limesås.
Idahopotatis
När jag skrev min första kokbok Plåtmat ville jag ha med ett recept på just Idahopotatis. För mig är Idahopotatis klyftpotatis gjort på bakpotatis. Den benämningen kände inte redaktören till sedan tidigare, vilket jag tyckte var lite märkligt. Jag trodde det var ett vedertaget begrepp? Det är det kanske inte, det kanske bara är Louisianatältet på Malmöfestivalen som kallade sina potatisar för det? Äsch, spela roll! Nu kan ni detta begrepp också. Idahopotatis 4-ever! Att göra rostad potatis på klyftpotatis ger i alla fall otroligt krispiga potatisar som är mjuka på insidan. Fantastiskt gott.
Creolekrydda
Till denna rätt fick jag äntligen användning av min creolekrydda som jag köpte för säkert ett år sedan eftersom jag varken minns var eller varför jag köpte den. Creolekrydda verkar vara något av en allroundkrydda som folk använder till allt. Den smakar som en väldigt stark grillkrydda och jag rekommenderar er verkligen att använda det till era rostade potatisar. Kryddan går att köpa på lite större Ica-butiker, här i Malmö finns det t ex på Ica Malmborgs på Erikslust.
Idahopotatis med limedipp
- 2 bakpotatisar
- 2-3 tsk rapsolja
- ev 1-2 tsk creolekrydda
Lime- och honungssås
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk flytande honung
- 1/2 lime, saften
- salt och svartpeppar
Potatisen
- Klyfta potatisen eller dela den i stavar (behåll skalet på!).
- Koka den några minuter i saltat vatten.
- Låt potatisen rinna av.
- Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ha på olja och eventuell krydda. Sprid ut potatisen, de ska inte snudda vid varandra. Den tjockaste skurna sidan ska vara nedåt.
- Låt rosta i ugnen på hög värme, ca 230 grader, tills de blivit riktigt krispiga. Vänd en gång efter halva tiden! Salta.
Såsen
Blanda alla ingredienser. Färdigt!