Ända sedan formbar färs lanserades på den svenska marknaden har jag och min familj lagat diverse rätter med denna ypperliga produkt. Framförallt använder jag färsen när jag ska göra biffar eller bollar – och inte orkar hålla på och göra egen smet på t ex grönsaker, baljväxter eller nötter.
Jag tycker att den formbara färsen behöver lite smaksättare för att komma till sin rätt. Tidigare har jag kört på fetaost, soltorkade tomater, örter och vitlök. Men igår provade jag att tillsätta ricotta för första gången och nu kan jag inte fatta varför jag inte alltid har gjort detta? Ricottan gav underbart saftiga färsbollar! Ja, verkligen en helt annan grej. Alltid ricotta i färsbollarna och färsbiffarna hädanefter.
En fantastiskt enkel tomatsås
Ricottabollarna kan du servera på lite olika sätt. Antingen kör du på Lady och Lufsen-style och serverar bollarna med tomatsås, spagetti och parmesan. Eller så går du mer åt det spanska hållet och serverar färsbollarna som albondigas, med bröd vid sidan och persilja på toppen. Oavsett kan jag tipsa om min superenkla tomatsås som jag gör i ugnen. Det viktiga är att du köper riktigt goda tomater på burk. Det är överlag en av de bästa rekommendationerna man kan ta med sig genom livet. Köper du riktigt riktigt fina råvaror kommer du inte behöva hålla på så mycket. De smakar bra som de är. Köp t ex hela San Marzanotomater på burk, de är mega. Här hittar du receptet på tomatsåsen!
Färsbollar med ricotta, parmesan och vitlök i tomatsås
6 portioner
- formbar färs (jag hade ca 300 g)
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 1 paket ricotta à 250 g
- 2 dl riven parmesanost (eller annat liknande alternativ)
- salt och svartpeppar
- olivolja och smör till stekning
- Ta ut färsen och låt den tina.
- Lägg ricottan i en kökshandduk i ett durkslag och låt den rinna av under tiden om färsen tinar.
- Blanda den tinade färsen med ricotta, vitlök, parmesan, salt och peppar.
- Värm en stekpanna med olivolja och smör. Forma färsen till stora bollar och låt steka gyllene i omgångar.
- Lägg på ett stort fat. Toppa med tomatsås, parmesan och eventuellt basilika eller persilja.