Ett skepp kommer lastat! Med vadå? Vårens godaste lasagne! En öppen sådan, vilket innebär att du kokar lasagneplattorna istället för att låta de gratineras i ugnen. Som fyllning har du lättstekt sparris, dill, saltrostade solroskärnor. Och det bästa – en gräddig cidersås. Mmm, vad jag älskar den här rätten.
Denna sparrislasagne är ett gammalt recept som jag tog fram för en sisådär 3-4 år sedan. Receptet har blivit publicerat i Hemköps tidning men nu tänkte jag att det är dags att lägga in det här också. Det här är en sådan festlig, enkel rätt som SKRIKER vår! Visserligen har sparrissäsongen inte kommit igång ordentligt ännu, men nu har ni i alla fall något att se fram emot.
Öppen sparrislasagne med gräddig cidersås, dill och rostade solroskärnor
- 1 liten purjolök, hackad
- 1 dl torr och god äppelcider
- 2 dl vispgrädde eller syrad grädde
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 1/2 citron, saften
- 1 dl riven parmesan eller grana padano
- 200 g grön sparris
- 3 små nävar färsk babyspenat
- 1 dl rostade solrosfrön
- färsk dill
- lasagneplattor (ca 3/person)
- gärna ramslöksolja alternativt citronolja att toppa med (går att köpa färdigt)
- olivolja till stekning
- salt och svartpeppar
Börja med att steka purjolöken mjuk i olja. Vänd i cidern, grädden och buljongen. Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med parmesanost, citronsaft, salt och peppar.
Dela sparrisen i mindre bitar och stek hastigt tillsammans med lite olja, spenat och solrosfrön totalt ca 5 minuter. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.
Koka lasagneplattorna mjuka i saltat vatten. Det tar ca 9 minuter, beroende på vilka lasagneplattor du använder dig av. De ska vara mjuka men fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar. Låt de rinna av.
Varva lasagneplattor med cidersås och sparrisfräset. Toppa med dill, extra citron, extra saltrostade fröer, extra riven ost och gärna lite ramslöksolja.