Ni som läste dokumentärinlägget om Didion, Parton och Simone häromdagen minns kanske att jag nämnde författaren Joan Didions kända persiljesallad som hon brukade laga till en 35-40 personer? Salladen är absolut anspråkslös och enkel – men den var på många sätt före sin tid och påminner på sätt och vis om dagens supertrendiga grönkålssallader.
Didion gör sin persiljesallad med parmesan och balsamvinäger. Gott, absolut, men jag ville i vanlig ordning göra min egen take. Krisp vill jag alltid ha i mina sallader. Annars blir det tråkigt. Det blev brödsmulor i olivolja. Och balsamvinäger är gott om den är av lite finare kvalitet men någon sådan hade jag inte hemma så jag ersatte den med citron. Parmesanen behöll jag som den var. Och så skippade jag olivoljan, det behövs inte i och med att brödkrispet bidrar med fett.
Ja, sen har vi en fantastisk persiljesallad som är det perfekta tillbehöret till vårens alla rätter. Även bufféer och grillmiddagar! Superenkel, helt ok billig och enkel att laga till många. Tack Didion för inspirationen och besattheten!
Vad är pangrattato?
Det där brödkrispet som jag brukar ha i mina sallader, det kallas för pangrattato på italienska. Det kallas även för “poor mans parmesan” just eftersom det traditionellt och historiskt har använts som ett substitut till parmesan. Pangrattato är gott att ha till allt som behöver krisp och lite extra smak. Pasta, soppa, sallader! Jag har skrivit om det i min bok Brynt Smör – ja, jag har tjatat om det på min blogg i säkert 5 år nu. Jag åt det för första gången på Pastafabriken i Ingelstorp. De hade då toppat pastan med det. Mmmm, carbs on carbs! Ett underbart fenomenalt koncept.
Du gör pangrattato genom att mixa dagsgammalt bröd till smulor. Sedan steker du dessa i rikligt med olja och gärna lite smaksättare också. Vitlök och örter är super. Sen får det rinna av och tadaaa nu är det färdigt. Enkelt va?
Val av persilja
Sen behöver vi prata om persilja innan vi kör igång med receptet. Till det här receptet behövs det slätbladig persilja. Den köper du inte på kruka (då får du typ totalt 1 liten miniportion, varföööör säljs ens örter på kruka?), utan på större påse. Lidl brukar ha i sitt grönsakssortiment, men det finns i andra matbutiker också. Persilja i knippe ska du ha alltså! Och ganska mycket!
Persiljesallad med citron, parmesan och pangratatto
- ett stort knippe färsk bladpersilja
- 1 citron
- en stor bit dagsgammalt ljust bröd, t ex ciabatta
- en stor bit parmesan eller grana padano
- olivolja
- ev 1 vitlöksklyfta
- salt och peppar
Börja med att lägga brödet i en mixer. Mixa till små smulor. Stek i olja tills krispigt. Avsluta eventuellt med att vända i pressad vitlök och lite finhackade örter. Stek med hastigt. Lägg brödkrispet på en bit hushållspapper och låt rinna av.
Riv persiljan i grova bitar. Ta bort stjälken. Ha på rikligt med citronsaft och krama persiljan snabbt.
Toppa med brödkrispet, rikligt med finriven parmesan, salt och svartpeppar.
Servera med quinoabiffar eller zucchinibiffar, korv eller varmrökt lax om du äter det. Nom nom!