Inlägget är ett betalt samarbete med Edgy Veggie
Ja! Äntligen har det blivit dags för del tre i vår lilla seitanskola som jag den här våren kör tillsammans med Malmöföretaget Edgy Veggie som alltså gör fyra olika seitanprodukter som du kan köpa i kyldisken på Coop, Ica – och nu även på Mathem!
Tidigare har jag berättat om Edgy Veggies tacofärs samt deras kebab och nu har vi kommit till produkt nummer tre. Av de fyra olika seitanprodukterna i sortimentet är det denna som är lättast att variera då den kommer i ett block. Du kan steka den, ha den i en gryta, mixa den till en färs, grilla den! Jag har sett folk göra allt från julskinka till nudelrätter på den.
Idag tänkte jag visa hur man går tillväga för att panera den. Då blir den som en krispig schnitzel som är perfekt att ha som grundrecept till flertalet olika rätter. Denna schnitzel kan du sedan servera med tillbehör som;
- En milanese! Tomatsås, citron och spenatsallad med parmesan
- Med svampsås, rostad potatis och kapris
- Med potatissallad
- Med potatismos, gröna ärtor och dillsås
- Med ris och kål, tonkatsu-style
Eller som här; i en macka med en krämig kålsallad. Ja, denna seitanschnitzel är ett sådant underbart basrecept som är så enkelt att variera. Denna macka som jag idag har gjort en take på heter Katsu Sando. Denna macka finns i en rad olika varianter men oftast är den pankofriterat fläsk i fokus. Ursprungligen härstammar den från Japan. Och brödet som man använder sig av ska vara vitt och mjukt, ja ett rostbröd t ex.
Jag har gjort en väldigt enkel vegetariskt tolkning med denna macka som inspiration och panerar seitanblocket i panko och steker den krispig. Sedan lägger jag även i en krämig kålsallad som jag smaksätter med bland annat soja och sesamolja innan jag klämmer ihop allt i två skivor bröd. Ja, otroligt enkelt och gott.
Katso Sandu med krämig kålsallad
ca 4 mackor
Schnitzel
- 1 Edgy Veggie block à 400 g
- 2 ägg, uppvispade
- ca 1 dl vetemjöl
- ca 3 dl pankoströbröd
- rapsolja, till stekning
Kålsallad
- 1/2 spetskål
- 1,5 dl majonnäs
- 2 tsk japansk soja
- 1 msk blandade sesamfrön
- 1/2 tsk sesamolja
- salt och peppar
Tillbehör
- valfri stark sås
- koriander
- 8 skivor ljust mjukt bröd
Såhär gör du
Börja med kålsalladen. Skär spetskålen så tunt du bara kan, gärna med en mandolin eller en osthyvel. Lägg den i ett kallt isbad och låt den krispa till sig.
Skär seitanblocket på längden i centermeter tjocka skivor. Doppa varje skiva i mjöl så att det täcker runt om. Dippa därefter varje skiva i det uppvispade ägg. Doppa slutligen varje skiva i panko och tryck till så att det räcker runt om.
Värm upp olja och stek eller fritera varje seitanskiva tills den blivit gyllene.
Blanda majonnäsen med övriga smaksättare. Krama ur kålen ordentligt och blanda den därefter med majonnäsen.
Komponera dina mackor genom att lägga ett generöst lager kålsallad på mackan tillsammans med två skivor panerad seitan. Avsluta med att ha på koriander och lite stark sås. Tryck ihop! Ät genast!
Vill du ha fler recept med seitan?
Enkel tacogratäng med jalapeñokräm
Kebabpizza vegostyle med seitankebab och världens godaste sås
Du hittar även fler recept på Edgy Veggies hemsida!
[…] Katsu Sando på seitan med krämig kålsallad […]
[…] Katsu Sando på seitan med krämig kålsallad […]