Inlägget är ett betalt samarbete med Edgy Veggie
Årets första julrecept var det här! Och det blir ett smörrebröd. Vi brukar ju äta smörrebröd till lunch (eller frokost som det heter på danska…) på julafton varje år. En tradition som vi har haft sedan vår dotter föddes för 9 år sedan. Varje år lagar vi nya varianter – och här har vi 2022s aspirant. Vagt inspirerad av min smörrebrödsfavorit stjerneskud. Jag kallar den för fröken Sörensens julsmörrebröd. Och vem är fröken Sörensen då? Jo, men det är ju jag. Eller var jag fram till 2015 i alla fall. Så, smörrebrödsbonanzan som vi har här varje jul kan ses som en liten hyllning till mitt danska arv.
För er som inte känner till stjerneskud (svensk översättning: meteor) sedan tidigare är det inte enbart en känd Eurovisionlåt. Det är även ett mycket känt smörrebröd bestående av panerad fisk, räkor och majonnäs. Stjerneskuden brukar serveras på ljust bröd som jag har förstått det, men av någon anledning har jag själv alltid fått den på rågbröd. Den uppfanns i alla fall år 1962 av kocken Ida Davidsen i samband med att kosmonauten Jurij Gagarin (den första människan i rymden = en riktig superstar) besökte Köpenhamn. Hon serverade smörrebrödet med en rödspättafilé formad som en raket och därav namnet: Stjerneskud. Sedan dess har detta smörrebröd kommit att bli ett av de mest populära och ikoniska smörrebröden inom den danska gastronomin.
Och jag har såklart gjort en lite grönare variant av denna klassiker. Eller snarare; gjort kaos med den. På det bra sättet, om du frågar mig. Istället för fisken har jag vegetarisk (ja, helt växtbaserad till och med) seitan gjord på svenskt vete. Jag köper min färdig från Edgy Veggie. Här har jag använt mig av det naturella blocket, men för dig som vill prova fler varianter vill jag berätta att den även går att köpa som kebab, souvlaki och tacofärs. Sen har jag lagat en underbar (!) rotselleriremoulad som jag alltid tycker att man ska ha på julbordet oavsett om man gör smörrebröd eller inte. Oerhört god är den.
Och var hittar man Edgy Veggie då? Nu för tiden är det inte så svårt, de finns i över 200 butiker runt omkring i Sverige. Här hittar du hela listan med butiker. Men, sluttjatat om det! Nu kollar vi in receptet på årets smörre 2022!
Julsmörrebröd med panerad seitan, rotselleriremoulad med äpple och syrlig lök
4 stycken
- 1 paket Edgy Veggie block
- 1 ägg (alternativt kikärtsspad för vegansk alternativ)
- ca 3 dl pankoströbröd
- ca 0,5 dl vetemjöl
- naturell olja, till stekning/fritering
Rotselleriremoulad
- 3 dl skalad och strimlad rotselleri
- 1/2 grönt äpple, skalat och strimlat
- 0,75 dl crème fraiche, alternativt vegansk alternativ
- 0,75 dl majonnäs, alternativt vegansk alternativ
- 2 msk finhackade pickles, t ex cornichoner
- 1/2 tsk curry
- ev 0,5 tsk dijonsenap
- salt och peppar
Tillbehör
- 1 silverlök
- 1/2 citron
- 4 skivor danskt rågbröd
- 2-4 msk rostad lök
- smör, till stekning
- färsk dill
Skiva silverlöken så tunt du kan, t ex med en mandolin. Lägg i en skål och kläm över en halv citron. Låt stå och marinera under tiden du gör det andra.
Låt den strimlade rotsellerin koka ca 2 minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av ordentligt.
Blanda rotsellerin med övriga ingredienser till remouladen och smaka av med senap, salt och peppar.
Dela seitan i tjocka skivor, totalt 4 skivor på ett block. Panera först i mjöl, därefter i uppvispat ägg (alternativt kikärtsspad) och slutligen panko. Stek eller fritera tills den blivit riktigt krispig och gyllene.
Stek dina rågbrödskivor i smör. Ha på ett lager remoulad. Toppa med din panerade seitan och toppa med ännu mer remoulad, rostad lök, syrlig silverlök och vill. Peppra lite extra.
Vill du ha fler tips på vad du kan göra med seitan? Kolla här:
Texmexplåt extra allt med seitanfärs
Katsu Sando på seitan med krämig kålsallad
Kebabpizza vegostyle med seitankebab och världens godaste sås
Tuvessonskans Lilla Seitanskola
Souvlakiwrap med parmesandressing, grönkål och granatäpple
Stjerneskud betyder stjärnfall på svenska