Inlägget är ett betalt samarbete med Edgy Veggie
Vad händer om man slår ihop nachos med en vanlig fredagstaco? Och lägger till potatis? Jo, då får man denna uuunderbara texmexplåt extra allt. Ett enkelt sätt att variera veckans tacokväll på! Lite matigare, lite roligare, lite mindre disk!
Att laga hela måltiden på en hel plåt är ju som ni vet något av det bästa jag vet. Jag menar, jag har ju skrivit en hel bok om det. Plåtmat är lätt att laga till många, minskar på disken och är dessutom enkelt att variera efter smak och tillgång. Ha på de grönsaker du hittar hemma i kylen, byt ut potatisen mot sötpotatis om du vill och servera antingen plåten med färdiga såser eller gör egna. Och vill du göra en helt vegansk variant kan du byta ut osten mot en växtbaserad sådan, eller utesluta den helt.
En sak som jag dock inte tycker att ni ska byta ut är färsen. Färsen vi använder oss av i detta recept är en helt växtbaserad variant gjord på enbart svenska råvaror, från det Malmöstationerade företaget Edgy Veggie. Proteinet består av seitan, det vill säga vetegluten. Mycket gott och en storfavorit i min familj sedan flera månader tillbaka. Färsen är redan smaksatt så allt du behöver göra är att steka på den i rikligt med olja. Sen är det bara att servera! Vill du läsa mer om vad seitan är och hur man kan använda det kan du läsa min guide här.
Texmexplåt med seitanfärs
4 portioner
- 900 g potatis
- 1-2 msk tacokrydda
- 1 paket Edgy Veggie tacofärs
- 1 dl majs, avrunnen
- 2 dl valfri riven ost, t ex riven cheddar/mozzarella
- rapsolja till stekning
Servering
- 1-2 msk finhackade inlagda jalapeños
- 1 finhackad tomat
- 2 finhackade salladslökar
- färsk koriander
- limeklyftor
- gräddfil
- tacosås
Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Stek färsen krispig i olja i en stekpanna och ställ den åt sidan.
Skär potatisen i klyftor eller tjocka skivor. Du behöver inte skala den. Lägg den på en plåt, ringla över olja samt tacokrydda. Rör om så att kryddan täcker potatisen runt och och sätt sedan in plåten i ugnen. Låt rosta ca 15-20 minuter och ta därefter ut plåten.
Vänd på potatisen och ha på den stekta tacofärsen, majsen samt riven ost. Låt gratinera i ugnen tills osten smält, ca 5 minuter till.
Toppa plåten med salladslök, finhackade jalapeños, tomat, lime och koriander. Servera med tacosås och gräddfil. Eller andra goda toppings som du brukar ha till dina fredagstacos, du bestämmer!
Vill du ha flera goda recept och tips på vad du kan göra med seitan? Här kommer du till Edgy Veggies receptbank.
Mina tidigare seitanrecept hittar du här:
Souvlakiplåt med rostad potatis och fetaostkräm
Katsu Sando på seitan med krämig kålsallad
Kebabpizza vegostyle med seitankebab och världens godaste sås
[…] Texmexplåt extra allt med seitanfärs […]
[…] Texmexplåt extra allt med seitanfärs […]