Ett snabbt och kort HEJ – med världens mest otydliga recept var vi här! Jag är, som ni vet, mitt uppe i produktionen av kokbok nr 4. Därtill har jag ju nyligen flyttat till hus. Jag har att göra, så att säga. Bloggen blir därmed lite, lite eftersatt. Men inte länge till, snart är vi på banan igen!
Idag vill jag snabbt kolla in och säga att jag tycker att ni ska laga paj till helgen. Paj är så underskattad mat och den går verkligen att klä upp och klä ner efter humör och ambitionsnivå.
Nu på hösten tycker jag att ni ska prova göra denna paj med mangold. Mangold är en slags bladgrönsak som man kan använda på samma sätt som spenat. Kanske har du sett den på typ Bondens Marknad? Köp den nästa gång du ser den! Jättegod att göra stuvning på – eller ja, ha i paj som här. Hur använder du helst mangold?
Paj med mangold, färsk getost och purjo med tomatsallad
Om du vill ha din mangold som fyllning i en paj börjar du med att grovhacka den. Stek den i smör och olivolja tills den börjar mjukna och ha då i strimlad schalottenlök och strimlad purjo. Salta och peppra och stek tills löken mjuknat.
Lägg ditt mangold- och lökfräs i ett förgräddat pajskal. Ja, du kan köpa färdig deg om du är riktigt lat. Annars kan du prova att ha i lite parmesan i din pajdeg! Det är gott.
Smula färsk getost ovanpå mangolden. Du kan använda t ex chèvre också, men den färska getosten är sådär milt krämig. Därefter gör vi äggstanning. Vispa ihop ägg, kanske 4 stycken, med lite vispgrädde eller syrad grädde samt massvis av ost. Här hade jag prästost – men ta den ost som du hittar i din kyl. Det är inte så himla noga.
Sen häller vi på äggstanningen. Ser det fattigt ut, vispa upp mer ägg och ös på! Sen kör du in den ugnen på 200 grader tills pajen är gyllene och fin, kanske 30 minuter. Låt den svalna en aning innan servering.
Och till servering vill vi ha två saker. 1. Sås! Aldrig mat utan sås. Jag serverar gärna pajen med en sked/slev crème fraiche. 2. En tomatsallad! Det är sista chansen nu så maxa säsongen! Den bästa tomatsalladen till paj gör man på tomat, silverlök, lite lite vinäger, mycket salt och peppar. Lite gräslök kan man ha på också för glöm inte att tomat + lök är den perfekta kombinationen.
Sådär! Varsågod och förlåt för otydligt “recept” som kanske egentligen mer är en rekommendation? Ät mer paj hursomhelst!