Detta är en text av Femke
För några veckor sedan slängde Julia ut frågan: “Vad är det mest onödiga som man kan ha i köket?” på sin Instagram. Många svar trillade in och det fick mig att själv börja fundera; vad kan man hitta för onödiga köksprylar i mitt kök? Snart visade det sig att det var fler prylar än vad jag hade kunnat föreställa mig – och jag fick ta fram skämskudden (även den, en sjukt onödig pryl).
Efter lite efterforskning kunde jag dock se att jag inte är ensam om att köpa på mig diverse onödiga köksprylar. Så länge vi människor har lagat mat har vi förstås försökt komma på enkla lösningar på såväl stora som små problem. Några exempel på problem:
- Hur ska jag rycka loss druvor från en druvklase utan att krossa dem? Med hjälp av en särskild druvsax såklart!
- Hur ska jag bära mig åt för att få ut köttet från krabban eller hummern? Då behöver vi särskilda skaldjursbestick, förstås!
- Hur ska jag äta grapefrukt på ett värdigt sätt? Nej men om man skulle ta fram en särskild sked med taggar på – enbart skapad för detta ändamål?
Topp 10 onödiga köksprylar
Efter lite research hittade jag 10 onödiga (?) köksprylar som både går att härleda till sekelskiftets borgerlighet samt männens intåg i köket under 80-talet. Låt oss kika närmare på dessa:
Skaldjursbestick och ostronknivar
En knäckare för att krossa skal på krabbor eller hummer – eller ett avlångt bestick för att kunna peta in i klorna? Har du alltid svårt att öppna ostron, då kan man använda ett sånt här kort svärd för att bända upp skalet. Något som borde finnas i alla välsorterade hem. INTE.
Druvsax
Ett redskap som ser ut som en liten nagelsax. Med saxen ska man kunna klippa av det önskade antalet vindruvor från en klase utan att vidröra de andra druvorna med sina händer. Klasen fortsätter att se aptitlig ut eftersom man klipper av druvskaften. Jag fattar inte att jag klarat mig utan detta?
Mini-rivjärn
Exakt som ett stort rivjärn, fast litet. Helt jävla nödvändigt och går absolut inte att klara sig utan. Vill du riva en superliten ost? Eller riva en normalstor ost fast bara jättelite? Eller så kanske man har supersmå händer – då passar detta rivjärnet perfekt!
Toastrack/rostställ
Roststället har använts i Storbritannien sen slutet av 1700-talet för att låta vattenånga strömma ut från det rostade brödet. Luftspalterna mellan skivorna gör att brödet inte kondenserar och mackorna förblir torra och krispiga. Snyggt att instagramma också! Onödigt? I’ll let you decide…
Smörtax
Smörtaxen då? Förutom ett urgulligt namn så är det en servisdel som KAN se ut som en tax (den behöver alltså inte göra det). Taxen, eller vad det nu är, används för att lägga kladdiga smörknivar eller marmeladskedar så att duken hålls ren. Kul att det ser ut som en tax, men äter tyvärr för sällan frukost med duk för att denna skulle vara användbar för mig.
Olivtång
Onödig? NEJ! Detta är en supergrej som jag faktiskt står 100 procent bakom! Går att använda till allt som är i burkar. Perfekt för oliver såklart, men även cornichoner, jalapenos eller storkapris! Har inget negativt att säga om olivtången, förutom att den kanske är svår att hitta i en vanlig butik?
Salladsslunga
En salladsslunga “centrifugerar din sallad efter sköljning vilket resulterar i en fräsch och frisk sallad på bara några minuter”. Wow, hade ingen aning om denna modernitet. Har väldigt lite att skriva om denna för jag fattar inte riktigt varför man ska ha den. Would not buy alltså!
Melonkuljärn
Som en pytteliten glasskopa! Helt ärligt tror jag att jag hade använt den till massa saker för att det är kul att göra saker till små kulor. På produktbeskrivningen står det att man kan gröpa ut allt som går att gröpa! Potatis, gurka, äpple, melon, ost… ja det är bara fantasin som sätter gränser. Svinnet får man väl göra något skoj med, men visst, kul med rund sallad?
Grapefruktsked
Denna tandade sked blev jag introducerad till när jag skulle bli sambo med min kille. Grapefruktskeden är alltså en tandad sked som ska underlätta när man äter en ur en grapefrukthalva. Skeden kan “såga” ut fruktköttet! Det var tydligen en nödvändighet i vårt hem – och två år senare äter jag fortfarande inte grapefrukt till frukost! Då liksom nu är ju sakerna något som signalerar att man dels äter på ett sofistikerat sätt, och dels är så pass sofistikerad att man köper en grapefruktsked!?
Äggsax
Eller äggtång är ett redskap som används för att “klippa” av toppen av ägget. Hade ingen aning om detta verktygets existens men känner nu att jag inte kan leva utan det. Eller jo, men som den ägg-ätande frukostpersonen jag är så kan detta verkligen kommer underlätta min vardag?
Hmmm håller med om allt ovan FÖRUTOM skaldjursbesticken. Helt crucial för att få ut allt kött ur havskräftsklorna, samt den andra sidan som ofta är formad som en skedliknande lång grej är perfekt för att få ut allt kräftsmör ur huvudena. Mvh Göteborgare från en familj som äter kräftor året om
Sant! Äter väl skaldjur alldeles för sällan för att det ska vara användbart… Borde önska mig hummer eller havskräftor lite oftare! Eller så bor jag bara på fel sida av Sverige 😉
Jag vill då till kuljärnets försvar säga att det är fenomenalt för att kärna ur äpplen, päron och liknande frukter. Använder mitt flera ggr/dag. Mvh småbarnsmamma
Aha! Att använda kuljärnet på motsatt sätt! Smart! Det hade jag inte ens tänkt på – då får det ju genast ett syfte! 🙂
Hej,
Jag tycker du missat USPen för vindruvssaxen. Ena bladet är platt så den är en kombinerad sax och tång. Du kan därmed klippa av och lyfta iväg en mindre klase druvor från det gemensamma fruktfatet och lägga på din egen tallrik utan att besudla något med dina smutsiga fingrar.
Oundbärlig! Kanske mest i högborgerliga kretsar vid förra sekelskiftet 😀
Hej! Det har jag missat! Kanske blir det ett köp för mig ändå, verkar ju onekligen vara praktisk för den store vindruveätaren!
Minirivjärn kan man ju slänga ner i sin lilla burk med muskotnötter, perfekt! Är ju svag för miniversioner av saker generellt.
Har en bra kandidat till onödig pryl, som jag hittade hemma hos far; escargot-tång. Han gillar inte ens sniglar.
Måste erkänna att jag också äger ett minirivjärn, använder på bordet när jag ska riva parmesan till pastan! Underbart, bara väldigt litet (OCH GULLIGT!). Escargot-tång låter som att den absolut har en plats på listan!
Instämmer, använder alltid mitt minirivjärn till att riva muskotnötter med- helt perfekt!
Litet rivjärn: perfekt när man ska riva ner vitlök eller ingefära i gryta! Salladsslunga onödigt kanske….. tänkte jag! tills min mamma och syster införskaffade vars en. Jag äter sällan sallad men de gånger jag gör det så önskar jag att jag hade en slunga. Man vevar några varv sen är allt vatten borta! Magi. Något jag saknar och blev väldigt sugen på nu är en druvsax.
Minirivjärnet gillar jag egentligen! Det är bara roligt att jag äger två, en “normal” och ett mini – och att de egentligen fyller samma syfte!
Satte skrattet i halsen när jag såg att jag äger både minirivjärn, melonkuljärn, smörtaxar och grapefruktskedAR!
Förvisso har jag retat mig länge på de båda järnen som bara är i vägen i kökslådan, så de åker i nästa rensning.
Men smörtaxarna är så ljuvligt söta och dekorativa på middagsbordet, och grapefruktskedarna används varje vecka, så de stannar! 😃
Samma här! Vissa saker är ju mer eller mindre nödvändiga, men mer gulliga! Smörtaxar och alla mini-saker är ett måste! Måste nog bara öva upp mina grapefruktsked-skills så kan de också få vara kvar! 🙂
Min granne tipsade mig om en citruspressfågel! Kände direkt att jag behöver en sådan onödig pryl till mitt kök
Salladsslungan är ett måste!! blir såå mycket krispigare sallad av de, samt väldigt bra när man söljer grönsaker innan de åker in i kylen när man handlat 🙂
En spiraliser, trendigt för några år sedan, så du kan göra spiralformade grönsaker, hur coolt och super onödigt!
Tänker också att små majshållare kvalar in?
Något som jag inte äger och som är liiiite onödigt är tårtgafflar, en gaffel med tandad lite bredare sida, onödigt men helt fantastiskt när man äter bakelser och dyligt 😆