Sensommarens bästa tillbehör: yoghurt med zucchini, majs och brynt citronsmör

Sensommaren! Årstiden då ALLT smakar så förbannat bra. Jag vet att mångas trädgårdar just nu levererar en miljon zucchinis – så vad passar då bättre än en enkel zucchinisallad som passar till… allt!

Det här med att göra diverse yoghurträtter har jag varit såld på rätt länge nu. Det vill säga att jag gör en rätt med yoghurt som bas som jag sedan toppar med olika göttiga grejer. Det kan vara en tomat- och kikärtsgryta! Friterat libabröd! Hårt rostade grönsaker och en örtolja! Eller som här: stekt zucchini och majs. Zucchini och majs är en fantastisk smakkombo och det är NU ni ska passa på att äta det så mycket det bara går, sen kommer vintern och då är det försent.

Som ni vet vid det här laget är jag tokig i brynt smör. TOKIG! Så tokig att jag skrev en hel bok om det. Ja, Brynt Smör – en kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag kommer nu om lite mindre än en månad. Så givetvis toppar jag hela anrättningen med rikligt med brynt citronsmör. Lite riven parmesan på det, sen är rätten färdig! Lova mig du lagar detta till helgen? Här kommer receptet!

Yoghurt med majs, zucchini och brynt citronsmör

1 liten zucchini
1 kokt majskolv
50 g smör
1/2 citron
naturell, fet yoghurt
en liten bit parmesan
salt och svartpeppar
olivolja, till stekning

Börja med att lägga upp rikligt med yoghurt på ett fat. Låt gärna yoghurten stå framme ett tag så att den inte är helt kylskåpskall. Hur mycket yoghurt du behöver: kanske 3–4 dl.

Hyvla zucchinin tunt med en potatisskalare eller mandolin. Skär av majsen från kolven. Stek zucchinin och majsen hastigt i olja i en stekpanna. Zucchinin ska bara bli mjuk, inte ta färg. Lägg ovanpå yoghurten.

Bryn smöret i en kastrull. Ställ åt sidan och ha i citronsaften. Ös över zucchinin och majsen.

Avsluta med att riva över parmesan, salta och peppra. Servera genast!

Kommentera