Då ska vi se! Ett tips på en ny, enkel vardagsfavorit som går att göra på lite vad som helst kommer här. Precis som i min kokbok plåtmat har jag här gjort en liten “formel” för hur du kan komponera dina grynottos denna höst – det gör att dina rätter blir billigare och du slipper kuta till affären i onödan. Att göra “otto” på matvete är sanslöst gott. Namnet gör absolut inte denna rätt rättvisa, lita på mig där! Och anledningen till att den heter matveteotto är för att den påminner om en risotto till utförandet. Nåja, lite i alla fall. Men istället för ris använder man sig av svenskt matvete som bas. Ja, ni får kolla själva:
Basen
Vi börjar med basen. Här använder jag mig av matvete och valfria baljväxter. Detta går att köpa färdigt på burk om man inte orkar “hålla på” å koka. Jag brukar själv koka extra mycket baljväxter och matvete när jag ändå är igång. Men det är bra att kunna ta genvägar, tänker jag! Här har jag använt mig av kokta belugalinser, men det går precis lika bra med t ex gröna linser. Och om du inte har matvete går det fint att laga på andra gryn.
Smaksättare
Smaksättare är viktigt! T ex fänkål, lök, purjo, vitlök, svamp, morot etc. Ja, vi kommer vilja steka vår matvete och våra baljväxter i lite olika saker som ger smak. Här tycker jag att du ska ta det som “köket har att erbjuda”. Jag hade morot, purjo, svamp och fänkål hemma och därför föll lotten på just dessa råvaror. Men du kan egentligen hiva i vilka grönsaker som helst. Tänk “buljong” – t ex selleri, palsternacka, rotselleri kan också funka.
Ost
Riven ost behövs det en del av för att göra detta till en kalasrätt. Här följer du samma devis som tidigare; det vill säga att du tar den ost du har hemma i skafferiet. Västerbottensost, cheddar, parmesan? Ja, det går bra med prästost också. Eller fetaost. Blanda fritt och friskt!
Konsistensgivare
För det första krävs det lite tugg för att rätten ska komma till sin… rätt. En sådan sak kan vara grönkål eller svartkål i bitar. Ja, det går att ha i vitkål eller savoykål också – men grönkål har något alltså.
Utförandet
Sen skulle jag vilja säga att det egentligen inte behövs något recept för detta. Allt du gör är att du börjar med att steka små bitar lök (jag hade både purjo och schalottenlök), vitlök, fänkål och morot i rikligt med smör eller olja tills det mjuknat. Ha även i svamp om du använder det, jag hade stolt fjällskivling.
Därefter slänger du i en skvätt vin samt någon liten sked buljongpulver och låter det koka in. Ha i kokt matvete och kokade linser. Du väljer själv mängd beroende på hur många ni är som skall äta.
Rör runt och ha därefter i riven grönkål samt rikligt med citronsaft. Blanda i en skvätt vispgrädde samt riven ost och rör runt. Smaka av med salt och peppar. Servera! Enkelt va?