Ja, jag vet. Det ser ut som att jag har lagt en kula stracciatella glass mitt i soppan – men det är yoghurt med svartpeppar på. Jag har inte tappat det, oroa er inte! Jag har bara blivit en så otroligt lat fotograf på senaste, så nu får det tyvärr se ut som att jag har lagat glass-soppa…
Idag ska jag bjuda på ännu ett enkelt recept där man använder sig av de buljongkokta bönorna som bas. Ja, det är lika bra att ni vänjer er vid bönorna, de är här för att stanna aaall vinter lång. När man har buljongkokta bönor färdigt i kylen går det megafort att få middag på bordet. Och den här citron- och rissoppan är inget undantag.
Inspiration har jag fått från den grekiska rätten avgolemono. Jag åt den väldigt, väldigt ofta som student då den 1. är billig 2. är god 3. är otroligt lättlagad. Då brukade jag göra den med grillad kyckling och överblivet ris. Idag använder jag mig istället av bönor som protein – och riset kan både vara överblivet från tidigare månader alternativt ett färdigkokt ris som bara snabbt värms upp i soppan, t ex det från Zeinas.
Citron- och rissoppa med buljongkokta bönor
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 morot, finhackad
- 1 stor stjälk blekselleri, finhackad
- buljongkokta bönor
- 1 citron, saften
- ca 2 dl kokt ris
- 2 äggulor
- olivolja till stekning
- salt och svartpeppar
Börja med att ta fram dina buljongkokta bönor från kylen.
Värm olja i en kastrull och stek lök, vitlök, morot och selleri mjukt. Vänd i det kokta riset och låt det steka med hastigt.
Ha i några soppslevar buljongkokta bönor i sitt spad. Om du tycker att det är för lite vätska har du på mer vatten samt extra buljongpulver. Låt koka upp och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Stäng av värmen och ställ kastrullen åt sidan. Vispa upp äggulorna i ett glas och ha i lite citronsaft samt varmt spad från kastrullen. Vänd därefter ner äggvispet i soppan under omrörning. Det hjälper till att reda soppan och göra den lite tjockare.
Smaka av soppan igen och balansera syrlighet och sälta. Lägg upp soppan i tallrikar och servera med valfria toppingar, t ex dill/persilja eller basilika samt en klick yoghurt. Ringla över lite extra olja precis innan servering.