Jag fick nyligen frågan om jag tror att “beige mat” kommer att bli den nästa stora trenden i matvärlden? Mitt svar: Jag vet faktiskt inte, jag har ätit beige mat sedan 90-talet och det råkar vara något av det bästa jag vet.
Beige och brun mat är livet, så är det bara. Och här ska ni få se ett exempel som styrker denna devis. Rätten ni snart skall bekanta er med är en extravagant potatisgratäng från de franska alperna som går under namnet tartiflette. Denna rätt råkar inte enbart ha ett fantastiskt namn utan är dessutom något av det godaste jag har ätit i år. Häng med så ska vi kolla närmare på receptet!
Vad är en tartiflette?
Men först en liten berättelse. Vad är egentligen en tartiflette? För några veckor sedan hade jag aldrig ens hört ordet. Men så kom mina vänner hit på besök och presenterade mig för matserien “Cheese: A love story”. Ett slags resereportage som handlar om ost från hela världen. I ett av avsnitten åker de till Frankrike och äter sufflé och serverar brie de Meaux med syrliga sallader – och så lagar de en fantastisk potatisgratäng.
Denna potatisgratäng går under namnet tartiflette. Det sägs att tartifletten kom till under en reklamkampanj på 1980-talet när man ville att reblochonkonsumtionen skulle öka. Sedan dess har rätten blivit mycket populär på franska skidorter. Och nu har den även kommit att bli mycket älskad här på Djupadal.
När jag lagade tartiflette för första gången i lördags blev jag blixtförälskad. Ja, man kan bli kär i en potatisrätt. Det är inget konstigt med det. Vitt vin, grädde, schalottenlök och valfri bacon – förstår ni hur gott det är? Den går att servera som en egen (komplett) rätt eller med biffar, eller något annat du hittar hemma i kylen. Det viktigaste är att man har något syrligt vid sidan om. Traditionellt serverar man tartifletten med pickles, som cornichoner, eller en tomatsallad med lök och vinäger.
Vad är reblochon?
En viktig komponent i denna goda lilla potatisanrättning är alltså osten. Traditionsenligt ska det vara reblochonost. Reblochon är en fransk ost som började tillverkas redan på 1100-talet. Den är mild och lite smörig i smaken. Jag köpte min på Möllans Ost här i Malmö men jag är säker på att reblochon går att köpa lite varstans. Den påminner om brie/camembert i konsistensen så hittar man inte reblochon går det säkert att ersätta den med något av dessa alternativ.
Jag vet tyvärr inte hur mycket ost det var jag använde mig av. Jag hann slänga kvittot. MEN! Jag minns att den kostade 80 kronor. Så ta en bit ost för 80 spänn så blir det nog rätt, på ett ungefär. Det är inte så noga. Om jag ska gissa, säg 400 g ost.
Tartiflette med vitt vin och schalottenlök
- 900 g potatis
- 2 schalottenlökar
- 1 dl vitt vin
- ca 2,5 dl vispgrädde
- 1 paket valfri bacon, t ex vego
- 1 bit reblochon för 80 kr
- salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela potatisen i tjocka skivor. Du behöver inte skala den först. Låt den koka i saltat vatten i 3-5 minuter. Häll av vattnet.
Stek baconen krispig i en gjutjärnsgryta. Ha i löken och låt den steka med tills den mjuknat. Vänd i 2-3 msk vin och låt det koka in. Blanda ner potatisen bland lök- och baconfräset och rör runt.
Tryck ner tjocka skivor ost i potatisen. Om du vill kan du skära bort lite av kanten på osten, men jag tror egentligen inte att det är nödvändigt.
Avsluta med att hälla på resterande vin samt grädde så att det precis täcker potatisen. Salta och peppra.
Placera grytan långt ner i ugnen, utan lock, och låt gratinera ca 1 timme och 15 minuter. Grädden ska ha kokat ner ordentligt och osten ska vara smält. Ja, se ut som på bilden här ovan helt enkelt.
Servera gratängen med cornichoner och en tomatsallad. Mmmmm
Tartiflette är toppen! Ett litet tips, är man laktosintorerant / allergiker går det lika bra med selleri, näe, jag bara skojar, men det går lika bra med getost! Jag äter utan bacon och det är också väldigt gott.
Funkar det att frysa in tartiflette? Jag skulle behöva förbereda inför jul.
Hej! Nja, jag tycker nog inte att potatis blir så gott i frysen dessvärre. Men du kan ju göra den och förvara i kylen!