Det går ju inte direkt fort framåt på jobbfronten efter julledigheten. Tvärt om! Jäklar vad svårt det är att få saker gjorda. Jag vaknar sent, somnar sent, har ingen kreativitet, är uttråkad och trött. Januari, vilken pissmånad. För att råda bot på tröttheten försöker vi att lägga in så mycket roliga saker som möjligt i våra scheman för att få tiden att gå lite fortare. Som att äta på Pink Head, prova drinkar på Cuccucuccu, åka till Hässleholm på loppisrunda, tura till Helsingör – och ha coworking hemma hos oss med våra vänner.
Sist vi hade en gemensam jobbförmiddag hemma hos oss bakade vi kalljästa frallor. Det är ett recept som vi har använt oss av i flera år – men jag kom på förra veckan att jag aldrig har delat det här. Man behöver ingen bakmaskin eller något sådant utan man bara rör samman alla ingredienserna, låter smeten vila i kylen över natten (därför de kallas för kalljästa) och därefter skär man upp degen i bitar och låter det gräddas i ugnen. Frallorna blir sådär perfekt fluffiga på insidan och lite tugg på utsidan. Finns inget enklare bakrecept?
Kalljästa frallor
12-14 stycken
- 5 dl rumstempererat/fingervarmt vatten
- 1/2 paket jäst (25 g)
- 2 tsk salt
- 2 tsk olivolja
- 11 dl vetemjöl special
Lös upp jästen i vattnet. Jag brukar värma mitt vatten i en kastrull litegrann till rätt temperatur men det ska gå fint att använda sig av vatten direkt från kranen också. Ha i salt, olivolja och vetemjöl och rör runt tills du har en slät smet. Täck bunken med plastfolie och sätt in den i kylen över natten.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Knåda inte degen utan vänd bara på den en gång. Skär degen i bitar, 12-14 jämnstora, och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Låt grädda i ugnen på 250 grader tills de fått fint med färg, ca 10 minuter.
Så gott 😍 är det röd eller blå jäst man ska ha?
Jag använder den blåa 🙂