Jag älskar gratängmat. Allt ostigt, krämigt och geggigt går hem hos mig. Det är dessutom den perfekta maten att laga när man behöver rensa ut i skafferiet och kylen. Idag gjorde jag en belugalinsgratäng med kokt potatis. Ja, en färssås på belugalinser med smak av kanel och vin. Det är lite som en moussaka? Eller som en sådan köttfärslåda som man åt på 90-talet? Oerhört gott är det i alla fall. Servera den med en stor, syrlig sallad vid sidan. Kanske med fetaost, gurka och vinäger?
Belugalinsgratäng med potatis och cheddar
6 portioner
- 1 gul lök, finhackad
- 2 stjälkar blekselleri, finhackade
- 1 stor morot, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, pressade
- 1/2 tub tomatpuré
- 2 tomater, i grova bitar
- 1 burk hela skalade tomater
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 2 dl kallt vatten
- 1 valfri buljongtärning
- 1 skvätt vin, jag hade portvin
- 2 msk torkade örter, t ex oregano/timjan/herbes de provence
- 2 dl torkade belugalinser, sköljda
- 2 tsk ljus soja
- 1 lagerblad
- 1 kanelstång
- 2 tsk balsamvinäger
- salt och svartpeppar
- olja till stekning
- 1 kg potatis
- 1 dl vispgrädde
- 3 dl riven ost, t ex cheddar
Stek lök, vitlök, morot och selleri mjukt i olja i en gjutjärnsgryta. Här kan du egentligen passa på att köra i vilka finhackade grönsaker du vill som du behöver få användning av, såsom fänkål/zucchini/paprika. Stek under omrörning tills löken mjuknat och blivit glansig. Ha i tomatpurén och låt den steka med några minuter. Ha i en skvätt vin samt de färska tomaterna och låt vinet koka in. Vänd i de konserverade tomaterna, vatten, lagerblad, buljong, soja, kanelstång, vinäger och torkade örter. Hacka tomaterna med en träslev. Låt koka 10 minuter och vänd därefter i belugalinser. Låt småputtra 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skala och dela potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Låt koka ca 10 minuter i saltat vatten. Häll bort vattnet.
Varva belugalinssås med potatis i en ugnsform. Avsluta med att ha på grädde samt rikligt med riven ost.
Låt gratinera i ugnen på 200 grader ca 30 minuter tills gratängen fått rikligt med färg.
Låt svalna 30 minuter och servera med en stor syrlig sallad med massa vinäger vid sidan.