Sommaren 2018 var jag inbjuden av ett ölföretag till Way Out West för att provsmaka deras restpizza (dvs pizza som lagades av restprodukter av ölproduktionen) och träffa branschkollegor. Efter vårt studiebesök var det dags för middag vilken intogs på en Agrikultur-popup i parken.

Denna middag kom att bli en av mina mest minnesvärda. År 2018 hade jag väldigt dåligt med pengar. Jag hade precis skrivit min första kokbok Plåtmat (den var inte utgiven ännu) och dessförinnan hade jag varit student och därefter mammaledig. Jag hade med andra ord äter på finkrog ett mycket begränsat antal gånger – vilket gjorde att denna upplevelse golvade mig totalt. Jag satt som ett ljus och frågade kockarna hur man lagade allt. Tomatvatten? VAD ÄR DET! HUR KAN DET VARA SÅ GOTT?! Äggkräm? Aldrig hört om??? Hur gör man?

Men det som jag fastnade för allra mest och som jag inte kunde sluta tänka på var något som de kallade för “bränd grädde”. Att vanlig vispgrädde kunde vara så smakrikt? Nej, men jag kunde inte förstå att något kunde vara så gott. När jag åkte hem provlagade jag såklart denna grädde direkt och har skrivit om den på både Instagram och bloggen flera gånger därefter. Men nu tänkte jag att det är på tiden att vi pratar om den igen! Låt oss fira en höst med massvis av bränd grädde.
Hur gör man bränd grädde?
Bränd grädde är alltså helt vanlig vispgrädde som man lägger i en form som man sedan kör in i ugnen på hög värme. 230-250 grader, något sådant. 5 dl grädde är lagom mängd. Grädden kommer efter en 20-30 minuter få ett gyllene, lite bränt täcke. Det är nästan som att bryna smör! Därefter tar man ut formen för att ha i liiite citronsaft och mixa mixa mixa slätt. Om du vill kan du också mixa i valfri finriven lagrad ost, t ex cheddar eller parmesan, för extra smak. Och sedär! Nu har du en otroligt smakrik sås. God att servera tillsammans med kantareller på en toast t ex. Ihop med grillad spetskål. Till majs! Jag gjorde senast små krustader med bränd grädde som jag blandat med stekta kantareller. Därefter toppade jag med extra citron, dill och massa finriven parmesan. Recept på detta kommer i ett eget inlägg. MEN: Bränd grädde FTW!
- 5 dl vispgrädde
- 1 tsk citronsaft
- svartpeppar
- 2 msk valfri riven ost, t ex långlagrad cheddar eller parmesan
Sätt ugnen på 230 grader.
Häll över grädden i en ugnsform.
Låt gratinera högt upp tills grädden blivit gyllene och lite bränd.
Låt den svalna en aning och mixa sedan slätt tillsammans med citronsaft, peppar och riven ost. Konsistensen blir ganska tjock och krämig.
Tack för superb blogg! Tror du det är omöjligt med växtgrädde?
Spontant skulle jag säga att det tyvärr inte kommer gå. Det är lite samma som att bryna smör…