Välkommen till min matdagbok! Här ska ni få se fula bilder på goda grejer jag har ätit och druckit under månaden som gått. Häng med!

Fröknäcke
Hela den här familjens senaste besatthet är fröknäcke. Det började med att jag lagade två plåtar till julafton, men de tog slut samma kväll. Sedan dess har jag bakat detta bröd om och om igen. Vansinnigt gott OCH enkelt. Allt man gör är att sätta ugnen på 150 grader. Sedan blandar du 2 dl solroskärnor, 0,5 dl linfrön, 1 dl sesamfrön, 2 dl majsmjöl, flingsalt, 0,5 dl rapsolja och 2 dl hett vatten. Kladda ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut till ett jämntjockt lager med hjälp av ett annat bakplåtspapper. På med extra flingsalt. Tjoff in i mitten av ugnen ca 1 timme, något sådant. Håll koll så det inte får för mycket färg! Låt svalna och bryt i bitar, klart. Jätteenkelt!

Snacks på Spegeln
Fråga mig inte hur man gör för att orka med vintermånaderna. Jag vet inte. Men jag vet att det är en god idé att ta sig till Spegeln, beställa ostbricka och en coca-cola och kolla på film. Helst utan sällskap. Älskar deras serverande salonger. Något av det bästa som hänt Malmö faktiskt.

Friterade böntacos
Nu när älskade Maya har lagt ner får man fixa sina tacos själv. Fortfarande med inspiration från deras fenomenala alster. Här har jag små tortillabröd som jag fyller med friterade bönbollar enligt detta recept, isbergssallat och chilimajjo. Skulle kunna äta detta varje vecka.

Terremoto på Paloma
Min vän Linda har öppnat restaurang i Malmö. En chilensk sådan, kallad Paloma, där de kommer servera enkla rustika rätter såsom empanadas, soppor och majsgratäng. Jag svängde förbi invigningen och fick äta glaserad morot i bröd med chimichurri (sjukt god chimichurri!) och provade en för mig ny cocktail – en chilensk terremoto. Terremoto betyder jordbävning på spanska och den kom till efter den stora jordbävningen i Chile år 1985. Den består av ananassorbet (JA, de har en slushmaskin på Paloma!), vitt vin och grenadin. Jättegod!

Ostpaj med karamelliserad lök
Efter jul och nyår hade vi en himla massa ostskalkar kvar som behövde komma till användning. Det fick bli paj. Och inte vilken paj som helst utan den godaste pajen jag vet med karamelliserad lök. Här hade jag i cheddarost, gammelknas och lite ädelost. Och karamelliserad lök i botten. Äggstanning på och toppa med gräslök. Hela receptet finns här. Salladen består av machê, valnötter, äpple och kalamansivinäger.

Viennetta
Att jag älskar Viennetta är väl inget nytt för er. Nytt för mig är att de har sänkt priset på den? Nu kostar den enbart 22 kronor på Willys. I alla fall på Emporia. Måste vara den billigaste och lyxigaste desserten som finns?

Koreansk gochujangtofu
Jag har sett massvis av gochujangkyckling i mitt flöde på senaste så jag bestämde mig för att testa en variant med tofu. Började med att bryta fast tofu i mindre bitar och slunga dem i majsstärkelse. Sedan gjorde jag en sås på gochujang, sesamolja, soja, lite ketchup, honung, vinäger. Ja, du får googla ”korean gochujang chicken” så får du massa liknande recept på såsen. Serverade med ris och gurksallad.

Kinesisk från Amiralsgatan
Jag åkte till min gudmor för att få hjälp med att sy in klänningen som jag ska ha på mig när det vankas gala för Skånska Gastronomipriset på Rådhuset. Som tack bjöd vi på kinesiskt från vårt favoritställe på Amiralsgatan, Kina Sichuan. Jag tog i vanlig ordning Mapo Tofu för det är det godaste som finns. Även: vårrullar, orange chicken, La Zi kyckling och 4 små rätter som min son ville prova för första gången.

Svamppasta med zucchini
Den här rätten har jag lagat sedan jag bodde i Stockholm, det vill säga i mer än 15 års tid. Fortfarande en av de godaste rätterna jag vet. Receptet finns med i min kokbok Käka Grönt! som tyvärr är slutsåld överallt, inklusive hemma hos mig. Men jag har som tur är också receptet här på bloggen. Servera den med en syrlig sallad med citron och parmesan vid sidan.

Rulltårta med körsbär, amaretto och lättvispad grädde
Som dessert denna kväll gjorde jag rulltårta. Det går SÅ snabbt. Tycker rulltårtan är underskattad alltså. Godast är att fylla den med körsbärssylt som man smaksatt med amaretto, lite vanlig och citron. Jag gjorde min sylt på överbliven dansk körsbärssås – men du kan använda frysta urkärnade körsbär också. Kommer laga detta mycket snart igen.

Kimchigryta hos Leian
Jag och Karin Lei hade planeringsdag hos henne. I år ska vi jobba en hel del och jag ser fram emot det så mycket. Det har varit mitt enda löfte de senaste åren – att jobba mer tillsammans med andra. Karin hade lagat lunch och bjöd på kimchigryta med nudlar, tofu, svamp och bläckfisk. Älskar hennes mat så mycket.

Semla från Bellevue
Det blev dags för årets första semla. Vi brukar köpa våra semlor från konditori Regement men då de bygger om hela Regementsgatan beslutade vi oss för att prova något nytt. Blev Bellevue konditori och jag rekommenderar verkligen! De håller inte på och har rostade mandlar eller gör sig till på något annat sätt. Utan tänk vanlig klassisk semla. Därtill har de visserligen märkliga kombinationer såsom GT-semla och Norrlandssemla med lingongrädde och hjortronsylt som jag absolut inte vågar gå i god för.

Lunch på Bullen med min pappa
När jag var barn arbetade min pappa som historielärare på Latinskolan. Ibland följde jag och min bror med på AW – och då gick man till Bullen. Jag älskar Bullen SÅ mycket. De har ett mycket skralt vegoutbud men om man kan tänka sig äta fisk då och då har de väldigt bra dagens. Här som spättrullader i hummersås med räkor. I glaset? Lingondryck!

Ali Orientaliskt Bröd
Vi har inte enbart ätit frukost på Ali Orientaliskt bröd en gång denna månad, utan två. Prisvärt, gott, enkelt! Och även om lokalen och platsen är fullkomligt anspråkslös med sitt läge på Danska vägen är det så gemytligt och trevligt där. Jag brukar äta manakish med za’atar eller fatteh.

Quorns ostschnitzlar
En riktigt god grej som jag så ofta glömmer finns är Quorns ostschnitzlar. Jag är som ni vet inte jätteglad i köttsubstitut (förutom seitan och andra östasiatiska grejer) men denna tycker jag är god på riktigt. Serverade den med råstekt potatis och en crème fraichebaserad sås på lime och honung.

Lunch på Two Forks
Det går ju inte en månad utan att jag äter lunch på Two Forks. Abstinensen blir för stor. Åt deras klassiker som har ett berg och örter och en citronrelish på saltade citroner som jag måste tigga recept på. Har du fortfarande inte varit på Two Forks är det tid NU!
Och det var allt om denna månad! Det blev ju rätt bra ändå trots att allt är kallt, mörkt och tråkigt. Fast nu kom jag på att vi ju har två veckor kvar på januari. Typiskt.

Så mycket gott! Fråga: har Kina Sichuan vegetarisk mapo tofu? Har försökt googla runt men hittar ingen info.
Hej Hanna! Det finns. Men då måste specifikt säga till att Mapo tofun ska vara vegetarisk då de gör den med kött annars
Perfekt! Tack så mycket!