Hej på er. Jag har inte varit lika aktiv på sociala medier den senaste veckan. Jag vet inte om ni märker sånt, men jag kommer i alla fall på mig själv med att sakna er och den här platsen de perioder då jag behöver prioritera annat.
Innan min lilla internetpaus lagade jag en fantastiskt god paj med karamelliserad lök. Det är verkligen inte något nytt påhitt, denna paj råkar vara en av mina favoriter och är en rätt som jag återkommer till om och om igen sedan flera år tillbaka. Av någon anledning har denna paj gått och blivit förknippad med våren för mig. Jag lagar denna paj och serverar den tillsammans med crème fraiche, en syrlig sallad och ett glas rosé. Gärna Winifred. Mmm, det är så trevligt. Och nu har jag äntligen (!) skrivit ihop ett någorlunda fullständigt recept på denna fenomenala vårpaj. På tiden! Laga laga laga!
Fransk lökpaj med karamelliserad lök och gruyere
Karamelliserad lök
8 gula lökar, tunt strimlade
smör
färsk timjan
Pajdeg
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
en liten nypa salt
1–2 msk iskallt vatten
Fyllning
200 g gruyère
4 ägg
1 dl crème fraiche
ca 2 dl mjölk eller grädde
svartpeppar
Tillbehör
krispig grönsallat
en skvätt vinäger, t ex vitvinsvinäger
kokta belugalinser
crème fraiche
finhackad gräslök
ev tapenade
Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader.
Vi börjar med att göra den karamelliserade löken. Lägg löken i en stekpanna tillsammans med en stor klick smör och låt steka på låg värme under omrörning, minst 30 minuter. Var försiktig så att löken inte bränns! Salta, peppra och blanda i rikligt med färsk timjan.
Nyp ihop ingredienser till pajdegen. Låt den ligga och vila ett tag i kylen och tryck sedan ut den i en pajform. Picka den med en gaffel och förgrädda den ca 10 minuter.
Lägg ut den karamelliserade löken i botten på den grädde pajdegen. Ha på den rivna osten. Vispa upp äggen med hjälp av en gaffel och ha i crème fraiche och mjölk. Jag är helt ärligt osäker på hur mycket mjölk jag brukar ha i, men tror det är nån deciliter. Gå på känsla om du vågar!
Häll äggstanningen över osten och löken. Om du vill kan du ha på lite extra ost. Låt pajen gratineras i ugnen ca 30 minuter tills den fått en riktigt fin och gyllene färg.
Låt svalna en aning och servera med en klick crème fraiche, buljongkokta linser, finhackad gräslök, sallat dressad med vinäger samt eventuellt en klick tapenade. Nom nom!
[…] absolut godaste pajen jag vet är min paj med karamelliserad lök. Men en annan mycket trevlig paj är denna sommarpaj! I basen har jag bladspenat och zucchini. Här […]