Ny vecka, ny veckans babe. Som idag gästas av underbara Mattias Kristiansson, grundaren bakom mattidningen VEGO och författaren bakom flera riktigt bra veganska kokböcker. Jag har ju varit sjuk ett tag (ja, ni har nog inte missat det med tanke på hur mycket jag har gnällt…) och inte haft tid eller lust att prova nya grejer så jag tänkte: varför inte fråga en kompis?
Och gissa vad Mattias svarade när jag frågade om han kunde tipsa om en favoritprodukt? Jo, han ville tipsa om en mycket vanlig smaksättare i det indiska köket. En ingrediens som han använder mycket i sin kokbok om indisk matlagning. Vad det är? Curryblad!
Vad är det du gillar så mycket med curryblad?
– De har en kryddig, pigg lite citrusaktig smak och en krispig konsistens. Plus att när du väl börjar använda det inser du att de gör det mesta roligt.
När upptäckte du curryblad?
– Det var när jag såg en video med Priya Krishna som gjorde en ”Dahi toast” – hennes eget påhitt som är en toast fylld med grönsaker i i yoghurt, toppad med stekta curryblad. Jag blev besatt av den toasten. När jag gjorde research för min och Amans indiska bok Green India lärde jag mig att det används i allt från grytor, soppor, frukostar, ris, chutney och biffar.
Vad använder du det till?
– I den enklaste formen så steker jag bara en näve curryblad i lite olja så att de blir krispiga. Det tar 30 sekunder. Sen kan du strö det över en soppa eller gryta. Men annars har jag den i olika currys och soppor.
För den som aldrig har använt curryblad i sin matlagning, vad ska man tänka på?
– Du ska leta efter färska curryblad (finns i indiska butiker). De torkade är inte alls samma sak. Med det sagt så brukar jag alltid köpa frysta och ha undangömda i frysen. Tänk på att inte ta för mycket bara. En liten näve räcker långt, annars tar de lätt över.
Mattias bästa recept med curryblad
Fler veckans babe?
Vill du ha fler produkttips. Läs ikapp här!