Vet ni! Jag har skrivit ett nytt recept! Eller recept och recept. Det behövs knappt egentligen, men ibland är det väl det bästa ändå? Jag har slagit ihop två klassiska sallader. Den grekiska bonnasalladen och den italienska brödsalladen. Vad får vi då? En grekisk brödsallad!

Brödsallad har jag ju skrivit om flera gånger förut. Det är så otroligt gott. Krutonger som står som bas för hela anrättningen och sedan slungar med runt grönsaker i lite syrliga grejer såsom vinäger och citronsaft. Avslutningsvis toppar vi allt med god feta. Den kan du servera som du vill eller panera den. Ja, det är precis vad det låter som. Feta ner i ägg + panko och ner i stekpannan = klart!
Olivkrisp
Och olivkrispet då? Vad är det? Hur lagar man det? Jag tror att jag åt det på Two Forks första gången. Där serverar de detta salta och smakrika olivkrispet på sin hummus, ofta tillsammans med potatis. Jag har gärna min på sallader och grytor. I alla fall. Receptet är enkelt. Du köper superbilliga svarta oliver, torkar av dem ordentligt och låter de sedan rostas på en plåt i ugnen på typ 175 grader tills de torkat. Det tar kanske 30 minuter, något sådant? Sedan mortlar du och tadaaa olivkrisp till alla dina grekiska brödsallader i vår och sommar!

Grekisk brödsallad med feta och olivkrisp
2 portioner
- 1 fetaost
- 1/3 gurka, urkärnad och i skivor
- en näve småtomater, halverade
- 1/2 rödlök, strimlad
- 3 skivor surdegsbröd, rivna i stora bitar
- 1/2 citron, saften
- 1-2 msk kapris
- olivolja
- färsk dill
- olivkrisp (enligt recept ovan, eller enbart kalamataoliver som de är)
Börja med krutongerna. Slunga brödet i olivolja och låt sedan rostas, antingen i ugn eller airfryer. 175 grader, ca 20 minuter. Det ska bli gyllene och krispigt.
Blanda samtliga grönsaker med citronsaft och lök. Låt stå och dra, minst 10 minuter. Ha därefter i kapris och massvis av färsk dill. Gillar du inte dill kan du ha basilika istället men lita på mig – tomat + dill är en underskattad kombination.
Avsluta med att vända i de rostade krutongerna bland den övriga salladen. Toppa med en halv fetaost per portion. Strö på lite olivkrisp alternativt servera med goda kalamataoliver istället. Klart! Enkelt va? Nom nom!
