Nu när barnen har blivit stora och har egna aktiviteter ser vår vardag helt annorlunda ut än vad den bara gjorde för några år sedan. Nästan varje dag har de någon typ av aktivitet. Det känns konstigt att skriva det – men jag tycker faktiskt om det. Rutiner var något som jag brukade avsky, något som fick mig att känna mig låst. Så är det inte idag! Vardagen får gärna vara inrutad för min del, det gör mig glad.
Matpreppa på söndagar
För att få ihop vardagarna matpreppar jag en del på söndagarna. Jag kokar bönor och hel kyckling. Ja, vi har börjat lägga till lite fågel och fisk ibland. Med fokus på lite – det är fortfarande grönsakerna och rotfrukterna som är huvudråvaran. Och så rostar jag lite kål eller kokar potatis. Sådant som gör det enklare att få ihop den kommande matveckan helt enkelt.
Tacokonceptet
Ett koncept som jag har skrivit om förut och som vi ständigt återkommer till är det som jag kallar för tacokonceptet. Det innebär att man har en bas som man utgår från. Sedan ställer man fram en massa skålar med toppingar och så får var och en själv komponera ihop sin rätt. Det fungerar särskilt bra när barnen har kompisar på middag och man är osäker på vad som gillas och inte. Eller om man vill introducera något nytt på tallriken.
Ägg stekt i crispy chili
Idag introducerade jag ägg stekt i krispig chiliolja. Det är precis lika enkelt som det låter. Lägg en eller två matskedar crispy chili i stekpannan och låt det värmas upp. Ha därefter i några ägg och låt steka på ena sidan tills de stelnat. Toppa eventuellt med lite sesamfrön. Klart!
Men basen till tacokonceptet då? Hur ska man tänka där? Med tacos är det såklart tortillabrödet som står för basen. Man kan göra samma med bakpotatis. Eller som här: kokt jasminris. Mitt på bordet ställer jag en kastrull med kokt ris och sedan får alla toppa som de vill. Här kommer några förslag på vad vi brukar servera:
Tacokonceptet: Ris
Ställ en gryta ris mitt på bordet tillsammans med en massa små skålar toppingar och låt alla komponera sin rätt själv.
Bas
- nykokt jasminris
Topping
- koriander
- salladslöksolja
- rostad lök
- kokt eller stekt ägg (t ex stek direkt i crispy chili som jag har gjort här)
- sesamfrön
- majonnäs, t ex chilimajjo eller sojamajjo
- sojamarinerad gurksallad eller hackad gurka
- riven morot
- sojastekt svamp med salladslök
- rostad blomkål
- hoisinfärs
- kålsallad