Ängamat: min mormors soppa

Som barn tillbringade jag mina somrar på min mormor och morfars gård på Österlen. Ett av mina starkaste matminnen kommer därifrån. Mormors ängamat, som hos oss kom att gå under namnet ”mormor-soppa” är en av mina absoluta favoriträtter från min barndom – och idag är den precis lika älskad av mina egna barn.

Ängamat, eller i de norra delarna av Sverige – snålsoppa, är en klassisk gammal skörderätt. Själva soppan görs på morot, potatis, blomkål och gröna ärtor. Jag brukar slänga i lite diverse efter säsong (som idag har jag t ex klämt i lite zucchini också). Man kan även ha sockerärtor i. Eller varför inte svartkål nu på hösten? Ja, släng i det godaste som säsongen har att erbjuda.

Den här rätten brukar jag i alla fall laga när jag inte kan komma på vad jag ska laga eller vad jag är sugen på. Men såklart framförallt på sommaren, eller sensommaren när blomkålen är i säsong. Annars går det givetvis att använda sig av fryst blomkål, fryst mat är alltid i säsong – glöm inte det.

Och sen till det viktigaste: citron! Soppan behöver en del syra för att bli god. Du kan använda dig av syrad grädde eller vanlig grädde – men ha alltid i citronsaft oavsett. Och slutligen: soppan ska toppas med ett BERG av färska örter. (Krus)persilja och dill!

Det här receptet kommer förresten från min kokbok Käka Grönt, så om du gillar receptet: köp gärna boken!

Min mormors ängasoppa

1 gul lök
500 g potatis, i bitar
4 morötter, i bitar
400 g blomkål, i mindre buketter
3 dl syrad grädde (alternativt 2 dl vanlig grädde)
3–4 dl kallt vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl frysta gröna ärtor
1 knippe dill
1 knippe kruspersilja
1 citron, saft
olja, till stekning

Stek löken mjuk i olja i en stor kastrull. Tillsätt morötter, potatis, blomkål, vatten och buljong och låt koka mjukt, ca 15 minuter. Tillsätt gröna ärtor, syrad grädde och citronsaft och låt koka ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar och toppa med dill och persilja. Toppa eventuellt med lite extra olja.

Kommentera