Ni som följt mig länge vet att jag är fullkomligt besatt av krispig chiliolja. Jag har varit det i flera år nu och har alltid minst en burk laoganma i kylen. Jag har det på allt. På äggmackan till frukosten. Alltid på mitt kokta ris. I sallader. Som topping på soppan, i dressingar! Ja, man skulle definitivt kunna kalla denna fenomenala olja som ett av mitt livs största (mat)kärlekar.
Jag har alltid tyckt att det känns onödigt att koka egen chiliolja hemma, eftersom den man köper är så god. Men så gav min vän Freja mig en burk hemgjord olja tidigare i höstas. Och den skiljde sig en aning från den man köper färdig. För det första var den otroligt mycket mer aromatisk med massa smak av anis, fänkål, kanel och koriander. Och det fanns inte riktigt något krisp i den heller, utan den var mer mjuk och följsam i konsistensen.
Det dröjde inte många dagar innan jag hade fått en ny chiliolja som favorit. Jag bad givetvis om receptet och har nu lagat upp en stor burk själv. Och det borde ni också göra! Här kommer det: det bästa och godaste receptet på chiliolja som du borde ha som topping till allt allt allt.

Den godaste chilioljan
- 4 dl naturell rapsolja
- 2 msk grovhackad färsk ingefära
- 3 salladslökar, grovhackade
- 3 vitlöksklyftor, halverade
- 1 stjärnanis
- 1,5 msk + 1,5 msk sichuanpeppar
- 1 svart kardemummakapslar
- 2 gröna kardemummakapslar
- 1 liten kanelstång
- 1 msk korianderfrö
- 1 msk fänkålsfrö
- 1 dl gochugaruflakes
- 1 tsk ljus soja
- 2-3 msk rostade sesamfrön
- en nypa MSG
Såhär gör du
- Gör den smaksatta oljan genom att hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Lägg i vitlök, ingefära och salladslök och låt allt sjuda ca 10 minuter.
- Lägg i stjärnanis, 1,5 msk av sichuanpepparn (hel), kardemumma, kanel, korianderfrö och fänkålsfrö. Låt stå och puttra på låg värme 1-2 timmar.
- Sila av oljan och låt den svalna en aning.
- Mortla resterande sichuanpeppar och lägg i en skål tillsammans med sesamfrön och gochugaruflakes. Ös den smaksatta oljan över chiliblandningen. Låt svalna och smaksätt med lite MSG och soja.
- Förvara i en förslutbar burk i kylskåpet.
