Jag förmodar att ni som läser bloggen även följer mig på Instagram och därmed är väl bekanta med att jag några gånger om året får olika produktbesattheter. De absolut starkaste besattheterna jag har haft genom åren har varit citronoljan från Gunnarshög och Nablus Mejeris små yoghurtbollar. Och den här hösten kommer jag minnas som hösten då jag fick dille på krispig chiliolja. Nä, men det är helt sant att jag nu för tiden planerar mina måltider utifrån denna fantastiska produkt. Jag vill äta det till allt.
Vad är krispig chiliolja?
Då kanske det är några av er som undrar vad den här chilioljan är för något? Vad är det som gör den så speciell? Jo, men det som gör den här oljan så god är att den består av massa krisp som ger både smak och textur! Krispet består av fermenterade bönor och lök som liksom ger hela oljan en väldigt umamig smak. Ja, oljan luktar nästan lite köttigt? Oljan heter Lao Gan Ma och enligt en av mina följare betyder det “farmors hosta” vilket jag visserligen tror är ett prank? Det kan väl inte stämma? Det vore otroligt kul om det vore så i alla fall.
Det bästa med denna olja är även att den inte är så stark! Det ger en behaglig hetta – men man kan kötta på rätt duktigt utan att det bränner allt för mycket i käften. Dessutom passar den till allt.

Min vän Dennis Yen, personen bakom det populära kontot @withyen på Instagram använder ofta krispig chili i sina recept och visar flera roliga sätt att använda det på. Han beskriver det som att den krispiga chilioljan är den asiatiska motsvarigheten till ketchup: just för att det funkar till allt. Som här! Ja, följ Dennis för massa bra recept och kul innehåll!
Jag har sett 3 olika varianter av chilioljan i butik och det är dessa tre varianter. Jag har alla sorter hemma men än så länge har jag enbart ätit den vanliga krispiga chiloljan. Många av er verkar ha jordnötsvarianten som favorit!
- Crispy chili
- Chispy chili med jordnötter
- Chrispu chili med fermenterade svarta bönor

Hur använder man krispig chiliolja?
Ja, men hur använder man den krispig chilioljan då? Saken är den att man kan ha den till i princip allt. Jag har till och med sett folk ha den till vaniljglass. Men för att göra det lite mer konkret frågade jag mina följare på Instagram hur de brukar använda oljan och här är de svaren jag fick. Vi börjar med att kategorisera upp tipsen så blir det lättare för er att läsa och navigera er.
Risrätter
- På rostad kål med koriander, matvete, salladslök, kokt ägg. Alternativt att stek den krispiga oljan ihop med kål.
- Steka/fritera aubergine i mindre bitar, bland med crispy, servera på ris med kokt ägg och gurksallad
- Som topping till fried rice
- Ris + silkestofu + salladslök + crispy chili
- Ris + stekt ägg + crispy = världens enklaste latmiddag
- T ex hårt stekt vegofärs + soja + sesamolja + gochujang + krispiga grönsaker + ris + crispy on top
- Stekt färs + hoisinfärs + crispy + nudlar eller ris
- Mapo tofu
Nudel- och pastarätter
- Chilismörnudlar
- Världens enklaste pastasås: bryn smör, ha i chilikrisp, lite av pastavattnet = färdigt!
- På snabbnudlar
- Nudlar: sesamolja, soja, spenat, majs, rökt tofu, ägg.
- Dan Dan-nudlar
- Som topping till lasagne
- Wok: friterad tofu (köp färdigfriterad) + crispy + kung pao-sås + nudlar + salladslök
- Crispy + tahini + surkål/kimchi + nudlar + soja + mörk vinäger
- Bang Bang
- Rätten ”myror klättrar i träd”
Brödrätter
- Som fyllning en bao
- Topping till pizza (tips! Köp Margarita och ha på olika condimients)
- Macka med Tartex + gurka + crispy
- Som topping till tacos, t ex detta recept
- På mackan med cream cheese/ägg alternativt avokado + crispy + gräslök
- Till en grilled cheese ihop med majjo + fyllning med cheddar och kimchitoast. Går även att ha oljan inuti mackan!
Dipp
- Blanda ut med kinesisk vinäger och servera som dippsås till dumplings
- Sås till färska vårrullar: jordnötssmör + crispy chili oil + lite limesaft
- Blanda med yoghurt eller majonnäs som dipp till t ex klyftpotatis
Äggrätter
- På kokt ägg istället för Kalles Kaviar
- Äggröra
- Stekt ägg på macka
- Omelett

Övrigt
- Piffa upp matlådan
- Som sås till wontons
- På dumplings
- Bon Appétits tofusallad
- Yoghurt, lime, rostad majs, koriander, krispig chili, t ex som en variant på denna!
- Topping på popcorn
- Topping på en slät mild soppa, t ex rotsellerisoppa
- Gurksallad med ricotta salata
- Som topping till mat när man har småbarn i huset som inte gillar stark mat. Gott på såväl färdigpytt på påse som XX
Och är du inte nöjd med tipsen i listan? Då kan du kolla på detta avsnitt från About to Eat som en av mina följare ville tipsa vidare om:
Var kan jag köpa krispig chiliolja?
Då har vi kommit till den sista frågan vilken följer: Var köper man krispig chiliolja? Här i Malmö går det att köpa på Möllan i de asiatiska livsmedelsbutikerna. Den finns även på A-Mart på Jägersro Center. Jag skulle vilja säga att den finns på Lucu också, men jag är inte helt säker. Annars finns den att köpa på nätet också. Bara googla “crispy chili oil” så kommer det upp flera olika butiksalternativ!
[…] crispy chiliolja […]
[…] göra en gemensam lista med misons användningsområden, på samma sätt som vi gjorde med den krispiga chilioljan. Och här har vi resultatet! Tack alla ni läsare som hjälper till att skapa ett sånt fint […]
[…] ypperlig smaksättare, nämligen gochujang. Tidigare har jag gjort något liknande upplägg med krispig chiliolja och dess oändliga användningsområden. Ja, jag tycker det är så fint att sätta samman dessa […]
[…] som på senare tid blivit uppmärksammat i Sverige och västvärlden är kondimentet krispig chiliolja. Ett kondiment som länge har använts i olika delar av Asien och inte minst i Kina. Lika vanlig […]
[…] med crispy chili vid […]