Välkommen till ett nytt avsnitt av min serie “pimp my halvfabrikat” där vi pratar om hur man kan göra tråkiga halvfab helfab. Ja, det finns faktiskt en hel kategori på bloggen om härliga fabrikatsmåltider nu – så om ni tycker att detta är kul vet ni var ni ska läsa vidare. Exempel på tidigare inlägg är ostschnitzel med ris och krämig kålsallad med gochujangmajonnäs, ärtfalafel med tahinisås och blandade tillbehör samt pretzlpanerade spenatpinnar med potatis, ärtor och kall dillsås med pickles.
Och idag ska vi alltså prata om frysta dumplings! Ett riktigt bra och trevligt fabrikat om du frågar mig. Dessa går att servera med en dippsås vid sidan, i en soppa eller i en kokosbuljong. Här har jag gjort en riktigt pulig sås på chili- och sesam som du snabbt kastar ihop under tiden som dumplingsen tillagas i stekpannan. Och om du vill ha en liten extra proteinboost tycker jag att du ska servera edamamebönor vid sidan som snabbt blivit slungade i smör, jalapeños och lime. Nom!
Frysta dumplings
Vilka dumplings ska man välja då? Jag brukade köpa ICAs vegetariska dumplings. De är framförallt billiga men också goda med tanke på att det är ett fryst fabrikat. Det ingår en sås som ligger med i förpackningen, men jag brukar skippa den och laga något eget. Dessa dumplings är dessutom veganska som en bonus – men de kommer även med anka eller “kött” (vad nu det innebär). Att tillaga dessa dumplings är superenkelt. Du bara tillagar dem direkt i stekpannan enligt anvisningarna på paketet. Här är innehållet i de vegetariska dumplingsen förresten om du är intresserad:
Dumplings: Vitkål, vetemjöl, vatten, vattenkastanj, sojaprotein, grönsaksfond (vatten, salt, vitt vin, grönsakskoncentrat (morot, palsternacka, selleri, grönsaksarom (innehåller selleri), modifierad potatisstärkelse, socker, konserveringsmedel (kaliumsorbat), lökextrakt, libbstickaextrakt och färgämne (paprikaextrakt)), mukimame (gröna sojabönor), havregryn, rapsolja, sojasås (vatten, sojabönor, vete, salt), salt, gräslök, sesamolja, vitlök, shitakesvamp, ingefära, strösocker, svartpeppar och potatismjöl.
Crispy chiliolja
Huvudrollen i såsen är den krispiga chilioljan som är min absolut främsta besatthet den här hösten. Jag äter ju det verkligen till allt. Och ni som frågar: NEJ, oljan är inte särskilt stark. Eller jo, klart den är stark men inte så stark som man kan tro. Jag kan äta den med sked liksom. Här kan du läsa ett helt inlägg om chilioljans användningsområden osv.
Svart vinäger
Vinägern som jag använder mig är en svart vinäger, kallad chinkiang-vinäger. Jag tror att jag upptäckte den genom Jonas Crambys kokbok om kinesisk mat. Jag har precis börjat använda mig av den, men jag tycker att den är fenomenal. Den har en lite rökig smak tror jag, väldigt djup och smakrik! Jag köpte min på den asiatiska livsmedelsbutiken på Möllan – men det verkar som att den går att köpa på t ex Mathem också.
Såsen
När du har tillagat dina dumplings enligt anvisningarna på paketet och de är sådär krispiga på ena sidan som ni ser på bilden – då är det dags att köra på såsen. Och här har vi inget exakt recept eftersom ni inte ska stå och mäta och hålla på. Det ska gå fort! Och helt ärligt spelar det inte så stor roll hur mycket du tar av alla ingredienser, jag lovar att det kommer bli gott oavsett.
Men på ett ungefär:
- 1 dl crispig chiliolja med jordnötter
- 2 tsk ljus flytande tahini (t ex den på squeezyflaska från Zeina)
- 2 tsk sesamfrön
- 1-2 tsk svart vinäger
- en liten skvätt limesaft
Lägg chilioljan i en djup tallrik. Blanda i tahini och svart vinäger. Smaka av med limesaft. Ös i sesamfrön och eventuellt lite extra finhackade jordnötter.
Häll såsen på dina dumplings och toppa eventuellt med salladslök och lite koriander. Nom!