Ribollita: italiensk bondsoppa med vita bönor och svartkål

Ni som följer mitt Instagram-konto vet att jag älskar tavadmanhar-mat. Det finns inget bättre än att öppna kylskåpet och sedan trolla fram något smarrigt på det som redan finns hemma. Det finns väl inte något här inte tycker att det är skönt att slippa springa till affären i onödan? Idag lagade jag en version av den kända minestronesoppan! Här med vita bönor och svartkål och som då tydligen går under benämningen Ribollita. Men som sagt, denna soppa kan göras på lite vad som helst så känn er inte begränsade av de ingredienser jag har använt mig av.

För mer inspiration kring mat du kan laga på ingredienser du ofta har hemma, läs mitt inlägg om skåpmat: Skåpmat: hur du lagar middag på tetra, konserver och annat billigt bös + min nominering till det Stora Matbloggspriset

Italiensk vegetarisk bondsoppa: Ribollita med vita bönor, zucchini, svartkål och parmesan

Ribollita, 4 personer

1 gul lök
2 klyftor pressad vitlök
1 medelstor morot
1 zucchini
2 msk olivolja
3 msk vitt vin
3 tsk torkad timjan
3 msk tomatpuré av god kvalitet
1 grönsaksbuljongtärning
400 g finkrossade tomater + vatten
400 g förkokta stora vita bönor
några kvistar svartkål
en nypa socker
salt + svartpeppar
parmesanost, eller annan lagrad god ost

Så här gör du:

  • Stek  gul lök, pressad vitlök och små tärningar av morot på medelvärme i rikligt med olivolja tills att löken är genomskinlig och glansig.
  • Vänd i tärnad zucchini och stek med löken hastigt.
  • Häll på vitt vin och torkad timjan och låt koka några minuter tillsammans med några matskedar tomatpuré. Ha därefter i buljongtärning eller några teskedar pulverbuljong, vatten, en nypa socker och 1 burk eller tetra goda krossade tomater.
  • Låt småkoka 15-20 minuter och ha sedan i 1 förpackning färdigkokta vita bönor och några kvistar strimlad svartkål utan stjälk. Smaka av med peppar, salt och eventuellt en nypa socker till. Servera med ett berg av parmesanost! Klart!

 

För att spara mina recept följ mig på Bloglovin! Jag finns även på Instagram, Facebook och Pinterest.

 

4 kommentarer Lägg till

  1. Sophia skriver:

    Jättegott, enkelt och kändes lyxigt med osten på. Ny favorit!

    1. Åh vad kul att gillade receptet! Tack för din kommentar 😊

Kommentera