Krämig tomatsoppa med soltorkad tomat och röda linser

Sedan jag lade upp receptet på denna goding på Instagram har jag redan sett flera som har provlagat den och omnämnt den som det godaste de har ätit. Och jag håller med, denna soppa är fasiken gråtgod! Den är matig, smakrik, mättande, sköter sig själv på spisen och matlagning kan väl knappast bli enklare än såhär? En supersoppa helt enkelt! Toppa soppan med en basilikaolja – den är både god att runda av soppan med och är fantastisk att ha vid sidan om och doppa bröd i.

krämig vegansk tomatsoppa med röda linser, havregrädde, granatäpple och basilikaolja

Krämig tomatsoppa med soltorkad tomat och röda linser, 2 personer

400 g goda finkrossade tomater + 1 burk vatten
1-2 klyftor vitlök
2,5 dl Oatly iMat
soltorkade tomater (ca 10 hackade tomatskivor)
1,5 dl avsköljda okokta röda linser
2 tsk nalsamvinäger
1-2 tsk grönsaksbuljongpulver eller motsvarande mängd fond/tärning
Kryddor: chiliflakes, timjan, oregano, en liten nypa socker, salt och peppar

Såhär gör du:

  • Börja med att steka pressad vitlök och någon nypa chiliflakes i olja i en kastrull tills att vitlöken börjar få lite färg. Var försiktig bara så att den inte bränns, det går fort!
  • Ha sedan i en burk finkrossade tomater samt 1 burk vatten. Smaksätt med en liten skvätt balsamvinäger, torkad oregano och timjan, lite socker samt svartpeppar. Ha i någon tesked grönsaksbuljongspulver och låt koka upp.
  • Skölj av linserna och lägg dem sedan i kastrullen och låt koka tills att de är mjuka, ca 10-15 minuter.
  • När linserna är klara mixa med stavmixern direkt i kastrullen och ha sedan i matlagningsgrädden och de soltorkade tomaterna. Mixa igen och smaka av med salt och peppar.
  • Servera tillsammans med en basilikaolja som du gör genom att mixa olivolja med en näve färska basilikablad och flingsalt. Toppa med granatäpplekärnor och avsluta med att ringla över lite extra grädde.

 

För fler veganska soppor: 

Blomkålssoppa med grön curry & citron- och örtkrutonger
Paprika- och tomatsoppa med ruccolapesto och hasselnöt
Rostad sötpotatissoppa med tomat, harissa och rökt paprika

Ni hittar mig även på Bloglovin, Instagram och Facebook.

Annonser

7 kommentarer Lägg till

  1. Alva skriver:

    Den här ska jag pröva, verkar så himla smarrigt (som alla dina recept)!! Jag använder mig dock av mejeriprodukter och undrar vad man kan ersätta oatly iMat med? Grädde, créme fresh, turkisk yoghurt? Och hur mycket? Tack på förhand 🙂

    Liked by 1 person

  2. juliatuvesson skriver:

    Hej! Den är SÅ god. Jag äter också mejeriprodukter men jag tycker att iMat är supergott i det här soppan. Så prova om du inte har gjort det 😄 Använd annars grädde, samma mängd som iMat i receptet. 😘

    Gilla

  3. Carina skriver:

    Om det står ett paket iMat, motsvarar det 2.5 dl då eller vilken storlek på paket tänker du?

    Liked by 1 person

    1. Det stämmer, det är det lilla paketet på 2,5 dl jag menar 😊 ska skriva in det i receptet, tack!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s