Rostad sötpotatissoppa med tomat, harissa och rökt paprika

Den senaste veckan har vi ätit soppa nästan varje dag. En skulle milt sagt kunna säga att jag har fått dille på soppa. Det är ju så himla enkelt, sköter i princip sig själv och går att laga på lite vad som helst. Jag brukar rosta mina rotfrukter och grönsaker när jag ska göra soppa istället för att koka dem. På så sätt tycker jag att smakerna kommer fram mer och soppan blir helt enkelt godare.

När en lagar soppor med lite sötare råvaror som sötpotatis eller morot behövs det något som bryter av sötman. Annars tycker jag att det lätt kan bli lite för mäktigt. Harissa är min nya favoritsmaksättning när jag arbetar med nämnda råvaror, framförallt eftersom att det är helt sjukt gott men också pga det extremt billiga priset. En hel tub kostar under tian och den är dryg och räcker alltså läääänge.

Avsluta med att toppa soppan med massa göttiga grejer, ta något ni redan har hemma och hitta på något kreativt. Det mesta funkar faktiskt! Jag toppade min min granatäpplekärnor, citrondränkta surdegskrutonger, sesamfrön, färska örter och rostade pinjenötter. Ju mer toppings, desto bättre – glöm inte det!

Vegansk rostad sötpotatissoppa med harissa, brödkrutonger och granatäpple

Rostad sötpotatissoppa med tomat, harissa och rökt paprika (2-3 personer)

1 medelstor sötpotatis
400 g goda krossade tomater + 1 burk vatten
1 stor klyfta vitlök
2 tsk balsamvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
harissa, efter smak (på tub)
olivolja
2,5 dl Oatly iMat eller annan växtbaserad matlagningsgrädde
Kryddor: rökt paprika, chiliflakes, salt, svartpeppar, timjan

Såhär gör du:

  • Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen, dela den i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form eller på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med rökt paprikapulver. Rosta i mitten av ugnen tills att potatisen har blivit mjuk. Det tar ca 15 minuter, men beror lite på hur stora bitar potatis du har.
  • Under tiden sötpotatisen är i ugnen steker du en pressad vitlöksklyfta med en liten nypa chiliflakes i olja i en kastrull. Vitlöken ska få lite färg men se upp så att den inte bränns, det går fort! Ha sedan i de krossade tomaterna och 1 burk vatten. Krydda med en liten skvätt balsamvinäger, lite timjan, grönsaksbuljong och svartpeppar. Låt koka upp.
  • När sötpotatisen är färdigbakad vänd ner den i kastrullen med tomatsåsen. Mixa med stavmixer och ha sedan i grädde tills att du tycker att soppan har den konsistens du vill ha. Jag brukar använda mig av mellan 0,5-1 paket iMat beroende på hur tjock jag vill att soppan ska vara. Smaka av med salt och harissa. Tänk på att harissan är väldigt stark så smaka av hela tiden så att det inte blir för mycket.

 

För att spara mina recept, följ mig på Bloglovin. Jag finns även på Instagram som jag uppdaterar i princip dagligen samt Facebook där jag uppdaterar varje gång det finns ett nytt inlägg på bloggen.

 

3 kommentarer Lägg till

Kommentera