Vegansk pannbiff med gräddsås, rostad potatis, saltgurka, dill och sotad lök

Det här är mitt första recept i min nya matserie om vegetarisk husmanskost. Jag kommer under de kommande månaderna att leverera några av mina absolut bästa recept på mina husmansfavoriter, helt köttfria och urgoda såklart. Det ska bli SÅ himla kul att göra detta (ska bli så kul att äta allt också, hehe) och jag hoppas att ni tycker det med!

Först ut är mina pannbiffar med gräddsås, rostad potatis, saltgurka, dill och sotad lök. Jag använder färdigkokta svarta bönor och smaksätter med blötlagd Karl-Johansvamp. Jag måste slå ett slag för att alla borde prova att använda sig av blötlagd svamp när en lagar husmanskost. Svamparna smakar för det första otroligt mycket och sedan smälter de ihop fint med bönsmeten. Dessutom blir blötläggningsvattnet världens godaste bas till gräddsåsen. Som bindemedel har jag använt mig av chiafrön som jag låter stå och svälla en stund i vatten. Konsistensen är i princip samma som ägg och binder precis samma sätt.

För att vegobiffar ska vara goda, ha ett bra tuggmotstånd och inte smula ihop vid stekning gäller det att använda sig av lite fiffiga metoder och finesser.

 1. Försök alltid ha kvar lite bitar i smeten så att det blir ett bra tuggmotstånd och konsistens i biffarna. För den som vill ha ännu lite mer konsistens är det ett supertips att hacka ner lite valnötter i smeten.
 2. Låt alltid bönsmeten vila några minuter i kylen innan det är dags att forma den till biffar, ca 15 minuter. På så sätt blir smeten mer smidig att arbeta med när det är dags att forma.
 3. Och slutligen tips nummer tre – forma biffarna med lite fuktiga händer. Då är det lättare att få till en jämn form och biffarna håller ihop lättare vid stekning.

veganska bönbiffar med rostad potatis, vegansk gräddsås och sotad lök. Vegansk husmanskost.

Bönbiffar, 10 stycken 

1 burk/tetra färdigkokta avsköljda + avrunna svarta bönor
1 näve blötlagd Karl-Johansvamp (+ blötläggningsvatten till såsen)
2 tsk senap, dijon eller grovkornig
0,5-1 dl ströbröd
Ev. någon tsk vetemjöl om smeten känns för lös
Soja
1 chiaägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten får svälla i ett glas i 15 minuter)

Gräddsås:

250 ml växtbaserad matlagningsgrädde (ett litet paket, förslagsvis iMat)
Blötläggningsvatten från svampen, ca 4 dl
Grönsaksbuljong, några tsk pulver
Soja
En liten tsk tomatpuré
1-2 tsk senap
Salt, peppar, torkad timjan

Övrigt: 

1 gul lök
1 påse delikatesspotatis, ca 1 kg
Saltgurka
Dill

Såhär gör du:

Bönbiffar: börja med att mosa bönorna med händerna. Finhacka den blötlagda svampen och blanda med de mosade bönorna. Ha i senap, lite soja, salt och svartpeppar. Blanda sedan i chiaägget och tillsätt ströbröd efterhand tills att du har fått en bra konsistens som är smidig och inte lös. Om du fortfarande tycker att smeten är lite för lös kan du ha i någon liten sked vetemjöl. Sätt in i kylen och låt vila i ca 15 minuter.

Gräddsås: häll svampbuljongen (blötläggningsvattnet från svampen) i en kastrull och värm upp. Ha i  växtbaserad matlagningsgrädde (jag använder Oatly’s iMat), senap, en skvätt soja och grönsaksbuljong. Du kan ha i en liten sked tomatpuré om du har det hemma. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

Rostad potatis: börja med att sätta ugnen på 225 grader. Ta valfri liten delikatesspotatis (mina favoriter är sparrispotatis och rattepotatis) och skär dem en gång på längden. Lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt med snittsidan nedåt. Ha på olivolja och ställ in i ugnen, vänta med att salta. När potatisen har fått färg och blivit mjuk (ca 15-20 minuter beroende på hur stora de är) ta ut potatisen, vänd på dem och salta. Sätt ugnen på grill och låt de stå i ugnen i ca 5 minuter till.

Sotad lök: skala en gul lök och skär den på bredden. Hetta upp en stekpanna med lite olja och lägg i löken med snittytan nedåt. Låt den ligga där tills att ytan har blivit svart.

Servera allt tillsammans med lite dill, någon god sallad och saltgurka du har delat på längden. Nomnom!

För att spara mina recept på en samlad plats, följ mig på Bloglovin. Du hittar mig även på Instagram och Facebook.

13 kommentarer Lägg till

 1. Hanna skriver:

  Ser supergott ut! Ska absolut tests! Är det torkad karl Johan-svamp som gäller eller hade det gått att använda sig av förvälld svamp?

  1. juliatuvesson skriver:

   Jag har använt mig av torkad svamp för att kunna använda blötläggningsvattnet som buljong till gräddsåsen – men det går precis lika bra att finhacka förvällda kantareller exempelvis som du föreslår ☺️

 2. Sandra skriver:

  Hej! Kan man göra den här utan ströbröd tror du? Tål inte gluten och gillar inte majsvarianten av ströbröd som är glutenfri 🙂

  1. juliatuvesson skriver:

   Hej Sandra! Jag har aldrig testat utan ströbröd så jag har ingen direkt svar i nuläget på den frågan. Jag har dock några idéer kring hur jag skulle kunna göra dem utan ströbröd men inget jag vågar svara på förrän jag har testat ☺️ Min mamma tål inte heller gluten så det är bara bra för mig att lära mig laga lite mer glutenfritt också. Jag får återkomma när jag har provat helt enkelt! 😘

Kommentera