10 snabba såser & röror att prova i sommar

En kan aldrig få nog av snabba och goda recept på sås och röror, eller hur? Som den såsälskare jag är har jag under årens gång samlat på mig en hiskelig massa såsrecept. För det finns ju inget bättre än en smakrik sås på sommaren till grillmiddagen, salladen, som dippsås till grönsaksstavar eller på mackan.

Mina såser och röror gör du enklast med en stavmixer. En vanlig mixer funkar också, men jag tycker personligen att det är smidigare med stavmixern. Om du inte har en stavmixer så se till att investera i en sådan! Jag använder min stavmixer varje dag, skojar inte. Den gör matlagningen så mycket roligare, är lätt att diska också och tar ingen plats.

De flesta av såserna och rörorna i inlägget är veganska, det vill säga – de innehåller varken mejeriprodukter eller ägg. För dig som vill köra helt mejerifritt går det utmärkt att byta ut yoghurt och crème fraiche mot mejerifria alternativ som iFraiche eller äggfri majonnäs.

 

Soltorkad tomatkräm

Soltorkad tomat är en av mina favoriter som jag alltid har hemma och den gör sig superbra som bas i olika typer av röror. Den här röran är utan tvekan min absoluta favorit för i år. Framförallt eftersom att den är god till exakt allt. Prova att ha den på mackan, i pastan, tillsammans med grönsaksstavar eller i salladen. Eller som tapasrätt tillsammans med rostad potatis! Bara skölj av bönorna ordentligt och mixa sedan allt till en slät massa, toppa med lite extra olja och sesamfrön. Klart!

 

Ingredienser

1 burk (410 g) stora vita bönor (OBS! ej i tomatsås)
10-15 stycken soltorkade tomater i olja
Rapsolja
Ev. salt
Sesamfrön till dekoration

 

Tips: prova att använda soltorkad tomat som bas i andra såser och röror du brukar göra! En av mina favoriter är pesto på tomat som du gör genom att mixa soltorkad tomat med basilika, pinjenötter, olivolja och vitlök. 

 

IMG_0901
Soltorkad tomatkräm

 

Honungstzatziki

Alltså sommarsåsen number one måste väl ändå vara tzatziki? Den är så himla god i sin enkelhet och går att variera i oändlighet. I den här versionen har jag lagat den på klassiskt vis men hottat upp den med lite honung. Prova att laga den tillsammans med mina zucchini- och fetabiffar. Bara se till att gurkan har runnit av ordentligt och blanda sedan ihop alla ingredienser. Smaka av med honung så att du inte har i för mycket, det ska bara vara en liten touch av det söta!

 

Ingredienser

2 dl fet yoghurt
1/2 riven gurka, som har fått rinna av
Någon tsk honung
Salt

 

Tips: prova att byta ut gurkan mot morot, äpple eller fänkål. 

 

IMG_6615
Honungstzatziki

 

 

Chimichurri

Chimichurri är en sås baserad på massor av mixade örter. Jag brukar använda mig av ingredienser som jag redan har hemma. Så passa på att mixa ihop de örter som börjar bli lite tråkiga och förvandla dem till en asnice sås! Jag tycker att såsen gör sig bäst tillsammans med grillat, exempelvis mina dubbelmarinerade vegofiléer. Spara sedan den sås som eventuellt blir över och doppa brödet i den eller ha den som extra pålägg på mackan.

 

Ingredienser:

Några nävar örter: ex. persilja/oregano/koriander
2 klyftor vitlök
En liten skvätt rödvinsvinäger
Olivolja
Några tsk hackad vårlök
1 grön chili
Chiliflakes, salt, peppar efter smak

 

IMG_9321
Chimichurri

 

Edamamehummus

Precis som att man kan göra pesto på typ vad som helst går det att göra hummus på samma sätt. Varför begränsa sig till kikärtor när det finns så mycket annat att mosa ihop med massa tahini, vitlök och olja? Min favorithummus är denna på edamamebönor, eller sojabönor som det också kallas. Jag köper mina i frysdisken, de är jättebra att alltid ha hemma i frysen och bara plocka fram när de ska användas. Se till att edamamebönorna är ordentligt tinade innan du mixar med de övriga ingredienserna. Det behövs inga exakta mått utan smaka dig fram tills att du hittat en balans du tycker är bra. Ungefär 1 msk tahini till 1/2 paket frysta bönor brukar vara en bra måttstock.

 

Ingredienser: 

Edamamebönor
Tahini
Vitlök
Citron
Olivolja
Salt
Ev. lite chiliflakes att toppa med

 

Tips: prova att göra snittar av smörstekt bröd, dela i små bitar och ha på edamamehummus och lite smulad fetaost. Jättegott att ha som lakto-ovo vegetariskt alternativ på studentbuffén eller på brunchen.

 

IMG_8712
Edamamehummus

Kryddig tomatsås 

Visste ni att tomatsås är sjukt gott till grillat? Åt det första gången i Turkiet för några år sedan och är sedan dess helt frälst. Visserligen kan man kanske säga att jag är lite partisk eftersom jag är helt tokig i tomatsås. Jag äter tomatsås flera gånger i veckan och har gjort det i flera år. Servera tomatsåsen tillsammans med en sallad med citrondressad ruccola eller bladspenat. Det är en helt ljuvlig kombination! Om du sedan väljer att äta det tillsammans med ris, pasta eller potatis spelar ingen roll – allt är gott!

Börja med att ha i tomatkross i en kastrull och ha sedan i de andra ingredienserna. Snåla inte med de torkade örterna utan ös på! Låt den koka så länge du har tålamod.

 

Ingredienser:

1 paket smakrik tomatkross (förslagsvis Mutti)
En skvätt balsamvinäger
1 stor vitlöksklyfta
Svartpeppar
Timjan
Oregano
Chiliflakes
Ev. någon tsk grönsaksbuljongpulver

 

Kapriskräm

Den här såsen brukade jag förr äta till ugnsbakad lax, men den är precis lika god till grönsaker. Min favoritkombination är denna sås tillsammans med quinoabiffar eller med helrostad blomkål, pressad potatis och citron. Om du orkar så mixar du ihop crème fraichen med kaprisen men det går precis lika bra att bara röra ihop allt.

 

Ingredienser

1 burk crème fraiche
Kapris
Salt

 

Grön tahinisås

Min gamla kollektivkompis Anders kom hem från sitt utbytesår i Schweiz och hade med sin en jäkla massa bra matinspiration. En av hans korridorsvänner var helt fantastisk på matlagningen och brukade göra en version av denna sås. Jag åt den för första gången i vintras till helrostad blomkål och blev helt tokig. Jag fattar inte hur den kan vara så god?! Den här såsen bara måste ni testa. Ta en näve persilja och mixa med lite vatten till att börja med. Ha sedan i de övriga ingredienserna och späd ut med vatten tills att den har en flytande konsistens. Smaka av med salt, citronsaft och tahini tills att du tycker att smakerna sitter.

 

Ingredienser

En stor bunte bladpersilja
Tahini
Salt
Citronsaft
Vatten

 

Lime- och honungssås

Den här såsen är min favoritsås att ha till ugnsbakade rotfrukter. Lagade den så många gånger under min studenttid och jag tycker fortfarande att den är fantastisk även om jag säkert har ätit den över 100 gånger.

 

Ingredienser

1 burk crème fraiche
Saft + skal från en halv lime
Någon tsk honung
Salt

Basilikaolja

Att mixa basilika eller andra färska örter med olivolja kanske låter som en tråkig sås att tipsa om eftersom det är just… en olja. Men! Den är så sjukt god att jag ändå vill ha med den. Vi äter mycket basilikaolja här hemma eftersom den gör sig så bra till allt. På mackan, i soppan, till grillat, i salladen. Den är god att marinera grönsaker i också. Bara mixa ihop allt med stavmixern och smaka av med flingsalt. Prova er fram och underskatta den inte! Ibland är ju det enklaste det godaste, inte sant?

 

Ingredienser

En näve basilika (eller andra örter)
Olivolja
Flingsalt

 

Grön pesto

Det finns säkert gränser för vad som får kallas pesto egentligen men det struntar jag i. Jag kallar mixade örter tillsammans med nötter, olivolja och vitlök för pesto oavsett. Jag älskar pesto eftersom det går att göra på typ allt. Det är ett underbart sätt att ta tillvara på rester och trolla fram något så otroligt gott som lyfter vilken rätt som helst.

 

Ingredienser: 

2 nävar ruccola/grönkål
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost/grana padano (går även att utesluta helt)
Olivolja
Svartpeppar + salt

 

Tips: prova att göra peston på ruccola! Mixa ihop med de nötter du har hemma som exempelvis pinjenötter, hasselnötter eller mandel. 

 

IMG_0370
Grönkålspesto med hasselnötter och citron

10 kommentarer Lägg till

  1. Tack för all inspiration!

Kommentera