Rostad blomkål med kokt mandelpotatis, ramslöksmajonnäs och lökringar

Så här är det. Blomkål kan antingen vara helt fantastiskt gott, eller så kan det vara riktigt äckligt. Förr brukade jag avsky blomkål – men då åt jag bara kokt blomkål från påse. Men så en dag testade jag att rosta den och det var starten på min blomkålskärlek som förhoppningsvis aldrig kommer att ta slut.

Rostad blomkål får en slags nötig smak som tillsammans med massa smör blir helt underbar. Formen på blomkålen spelar mindre roll. Ibland helsteker jag den insmord i smör och flingsalt, ibland skär jag den i filéer och ibland delar jag den i mindre buketter och dränker i en massa kryddor. Vad ni än väljer att göra så blir det gott, så är det bara.

I den här rätten har jag valt att äta blomkålsfiléer med kokt potatis, lökringar och ramslöksmajonnäs. Sedan toppar jag med dill, tunt skivad rädisa, kapris, citron, hackad hasselnöt och smält smör. Kombinationen smör, kapris, dill och citron skriker ju verkligen sommar och är en riktigt bra rätt att bjussa på till en lite lyxigare vegomiddag!

IMG_6788

Rostad blomkål med ramslöksmajonnäs, lökringar och kokt mandelpotatis, 4 personer

Rostad blomkål
1 stort blomkålshuvud, alternativt 2 små
Smör 100-200 g (smöret ska täcka blomkålen)
Flingsalt

Lökringar
1 gul lök
Någon msk vetemjöl

Ramslöksmajonnäs
1 äggula
Dijonsenap ca 1/2 tsk
En liten gnutta vitvinsvinäger ca 1/2 tsk
Rapsolja
Torkad ramslök

Tillbehör:
kokt mandelpotatis, eller annan delikatesspotatis
rädisor
ett knippe dill
1 dl hasselnötter
1 citron
150 g smör (att bryna)
1 dl kapris


Blomkålen:
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att ta bort blasten från blomkålen och dela den sedan i ”filéer” eller buketter – eller rosta den hel. Det gör ingenting om bitarna blir olika stora utan kör med att på plåten. Ös på med smör och flingsalt och ställ in i ugnen på en plåt tills att blomkålen har börjat få en fin färg, ca 20-35 minuter beroende på hur stora bitar blomkål du har. Blomkålen ska ha en fin gyllenbrun färg. Om du rostar en hel blomkål tar det längre tid att få den klar. Ta ut blomkålen då och då och ös den med det smälta smöret och flytta ner plåten längre ner i ugnen om blomkålen börjar få för mycket färg. Blomkålen är klar när den har mjuknat och har en fin färg.

Lökringarna: skär ringar av en gul lök. Doppa i vetemjöl, skaka av och stek sedan i rikligt med olja på båda sidorna tills att de har fått färg.

Ramslöksmajonnäs: Handvispa 1 äggula med en liten sked dijonsenap och bara en liten gnutta vitvinsvinäger. Häll på rapsolja i en tunn stråle samtidigt som du vispar tills att majonnäsen har fått en lagom tjock konsistens. Smaksätt med ramslök efter smak och salt. Häll bara på lite rapsolja i taget och se till att den blir ordentligt invispad så att den inte skär sig.

Servera allt tillsammans med kokt potatis, brynt smör som du gör genom att smälta smör i en kastrull och sedan låta det fortsätta att puttra tills att det blir tyst i kastrullen och smöret har fått en brun färg och luktar karamelligt, tunt skurna rädisor, kapris, citron, hackade eller hela hasselnötter och dill. Nomnom!

Du hittar mig även på Instagram och Facebook. För att spara mina recept på en samlad plats, finns jag också på Bloglovin’.

 

För fler goda recept med blomkål: 

Gruyèrepanerade blomkålsnuggets med kryddig tomatsås, citrondressad ruccolasallad och rostad potatis

Indiska blomkålsbollar med kryddig tomatsås, koriander och rödkål

 

 

 

 

 

2 kommentarer Lägg till

Kommentera