Mexikansk BBQ: Grillade bönquesadillas, majskolvar med vispat limesmör, srirachamayo och rostad potatis

Behöver du ny inspiration till vad du kan kasta på grillen i sommar? Den här köttfria Mexiko-inspirerade middagen uppskattas av alla, köttätare eller ej. Middagen tar ca 30 minuter att tillaga och är enkel att förbereda till många.

Glöm inte att det går att lägga i princip vad som helst på grillen – men krångla inte till det i onödan. Här har jag använt mig av förkokta majskolvar som jag sedan bara lägger i ett foliepaket tillsammans med en klick limesmör, färsk chili och flingsalt. Quesadillasen som jag vanligtvis steker gör sig (om möjligt) ännu bättre på grillen och står färdiga på bara några minuter.

Vegetarisk plockmat med quesadillas med rostad potatis och grillad majskolv med limesmör

Grillad majskolv i foliepaket med vispat limesmör, 4 personer

4 förkokade majskolvar
100 g rumsvarmt smör
1/2 lime (saft + zest)
En nypa chiliflakes
Flingsalt

Bönquesadillas 

1 paket färdigkokta svarta bönor
8 tortillabröd
3 stjälkar hackad vårlök
2 dl riven prästost
1 hackad chili
1-2 msk chipotlesås

Rostad potatis

1 kg potatis, färskpotatis eller annan liten delikatesspotatis
Olivolja
Flingsalt
Lime
Chili
Koriander

Srirachamajonnäs

1 äggula
1 liten sked dijonsenap
1 liten skvätt vitvinsvinäger
Rapsolja
Sriracha

 

Så här gör du:

  1. Börja med att blanda ihop alla ingredienserna till bönquesadillasen. Mosa bönorna lätt med händerna men låt det gärna finnas kvar lite bitar. Blanda med övriga ingredienser och låt sedan bönblandningen vila i kylen under tiden du förbereder det andra.
  2. Gör rostad potatis. När potatisen är klar – toppa med hackad färsk chili, koriander och limeklyftor.
  3. Limesmör: vispa med elvisp ihop det rumsvarma smöret tillsammans med lime, chiliflakes och flingsaltet.
  4. Srirachamajonnäs: vispa ihop äggulan med lite, lite dijonsenap och en liten, liten skvätt vitvinsvinäger. Ha sedan i rapsolja i en tunn stråle under tiden du vispar tills att du har fått en tjock majonnäs. Ha i sriracha efter smak. Smaka av så att det inte blir för starkt. Salta och peppra!
  5. Quesadillas: lägg ut tortillabröden. Lägg en klick av bönröran i mitten på 4 av bröden. Lägg inte smeten för långt ut på kanterna, då finns det en risk att smeten ramlar ut när du grillar dem. Lägg på det andra tortillabrödet och pensla eller klappa på lite rapsolja på utsidan av brödet innan du lägger dem på grillen. Grilla ca 2 minuter/sida men håll koll – det kan gå fort!
  6. Majs i foliepaket: lägg ut den förkokta majsen på vars ett ark folie. Ovanpå majsen klickar du ut en stor sked av limesmöret och toppar eventuellt med lite extra chili. Förslut paketet och lägg på grillen ca 5-10 minuter. Öppna paketet och toppa med lite hackad koriander eller persilja.

 

För att spara mina recept följ mig på Bloglovin. Jag finns även på Instagram och Facebook.

2 kommentarer Lägg till

Kommentera