Ölfriterad halloumiburgare med srirachamayo, jalapeños och syrad rödlök

Först och främst vill jag tacka Vegokäk för inspirationen till det här receptet, utan henne (och hennes bilder på friterade halloumitacos!) hade jag kanske aldrig förstått briljansen i att ölfritera halloumi. Ja, men ni ser ju själva hur gott det ser ut! Krispet, smaken, tuggmotståndet – den här burgaren har fasiken allt man kan önska sig.


Några snabba och korta, med ändå livsnödvändiga, råd innan jag kör igång med receptet:

  1.  Brödet behöver absolut inte vara ett typiskt hamburgerbröd. Jag tycker att det är onödigt dyrt och det går precis lika bra att använda sig av ett gott surdegsbröd exempelvis. Stek några skivor i rikligt med smör eller rapsolja + en krossad vitlöksklyfta så blir det perfekt. Eller så rostar ni det i brödrosten alternativt bara äter det som det är.
  2. Enklaste dressingen gör du genom att blanda sriracha med majonnäs. Antingen gör du egen majonnäs på kikärtsspad eller så köper du färdig. Hacka i lite inlagda eller färska jalapeños – och tadaaa! Supersnabb dressing fixad.
  3. Syrad rödlök är sjukt gott att ha på burgaren och är enkelt att göra själv. Jag skivar ner en lök och låta den småputtra tillsammans med ättika, vatten och socker under tiden jag förbereder det andra. Recept på min snabba fusk-lök hittar du här.
  4. Du måste äta potatis till burgaren. Världens godaste klyftisar gör du genom att lägga den klyftade potatisen på en bakplåtspapperklädd plåt med snittytan nedåt. 225 grader och ringla över olja. Vänta med att salta och krydda tills senare. När potatisen har varit inne i ca 20 minuter, vänd på dem, salta och ha på torkade chiliflakes. In i ugnen i 5-10 minuter till. Klart!
  5. För att maximera din burgarkväll – servera dina chili fries med massor av goda såser! Exempelvis fetaostdipp (mosa 1/2 paket fetaost med 1 burk crème fraiche och lite honung) eller guacamole. Extra ketchup och majonnäs är obligatoriskt. Livet är för kort för att inte alltid ta extra sås, glöm inte det. För recept på goda såser att äta till din burgare och dina fries, kika här:

3 veganska och proteinstinna röror att äta till dina citron- och örtfries

10 snabba såser & röror att prova i sommar

 

Friterad halloumiburgare friterad i öl med jalapenomajonnäs

Ölfriterad halloumiburgare, 6 st 

2 paket halloumi
1,5 dl valfri ljus öl
1 dl vetemjöl
3-4 dl panko
paprikakrydda
salt + svartpeppar
rapsolja
12 skivor surdegsbröd

servering:
huvudsalladsblad
syrad rödlök
2 dl majonnäs + sriracha efter smak
inlagda eller färska jalapeños

Såhär gör du: 

  1. Börja med att dela halloumin på längden i 3 jämnstora bitar per block halloumi, det blir då totalt 6 stycken halloumifiléer. Torka av bitarna noggrant med en handduk eller hushållspapper. Låt den gärna ligga ett tag om du har tid och torka sedan igen så att all vätska torkas upp.
  2. Blanda ihop öl och vetemjöl med en gaffel. Doppa halloumin först i ölsmeten och sedan i en blandning av panko, salt, svartpeppar och paprikakrydda. Tryck till halloumifiléerna ordentligt så att pankon täcker överallt.
  3. Stek den panerade halloumin i rikligt med rapsolja tills att de har blivit knapriga och gyllenbruna.

 

Servera tillsammans med srirachamajonnäs, huvudsallad, snabbsyrad rödlök och chili fries.

 

För fler smaskiga recept på urgoda burgare —> 

Cheddar- och valnötsburgare med getostkräm och syrad rödlök

Vegansk krispig harissaburgare

 

För att spara mina recept följ mig på Bloglovin. Ni hittar mig även på Instagram och Facebook.

 

/ Julia ❥