10 matfrågor

Häromveckan blev jag, tillsammans med några andra matglada bloggare, tillfrågad av Polichinelle att svara på 10 matrelaterade frågor. Kul, tänkte jag – och här har ni svaren:

Tre ord som beskriver mig i köket:

Effektiv, impulsiv och stökig

Vad äter jag helst till frukost:

Jag vill alltid äta bröd till frukost. Helst av allt smörstekt eller grillat surdegsbröd med massor av smält ost. Till vardags äter jag helst knäckebröd med någon sorts hummus, ett berg av grönsaker och örtsalt. Jag har alltid grönsaker + salt och peppar på mackan – det livar upp vilken trött morgon som helst.

img_8667-1
Min absoluta drömfrulle: grillad surdegsmacka med getost och rödbeta

 

Tre köksredskap jag inte klarar mig utan:

✗ Min stavmixer! Jag använder den varje dag. Det är det enda köksverktyg jag aldrig, aldrig skulle klara mig utan. Jag är så beroende av den att jag till och med packar med den i resväskan när jag reser bort.

✗ Rivjärn. Jag lagar en väldans massa grönsaksbiffar (som ni kanske har märkt) och jag har alltid rivna grönsaker i av något slag. Annars river jag ost till lasagne, gratänger, chili cheese osv. Rivjärn är en mycket viktig pryl för mig!

✗ En kniv. Skittråkigt svar – men sanningen är ändå att livet skulle bli väldigt mycket jobbigare och mer begränsat om jag var knivlös.

Två köksredskap jag skulle vilja ha:

Oj, det känns lite förbjudet att ens tänka på eftersom vi nyss har börjat rensa ut pga platsbrist. Men om en får drömma: en bakmaskin. Jag avskyr att baka. Framförallt pga min otålighet, jag vill att all mat ska vara klart på max 30 minuter – därför har liksom aldrig bakning riktigt varit min grej. Men jag tänker att med en bakmaskin hade jag sluppit knåda en massa så det kanske hade blivit ändring på det då. Sen skulle jag vilja ha typ alla köksredskap på Artilleriet. Kanske lite extra en ny stavmixer som är lite effektivare än den jag har nu (jag har haft samma i 8 år så den börjar bli lite seg, minst sagt).

Vad är det konstigaste man hittar i mitt kök:

Det absolut konstigaste man kan hitta i mitt kök är de prylar jag köpte på mig under min volontärperiod i Brasilien. Idag förstår jag inte varför jag då trodde att jag skulle få användning av träbägare med tillhörande stålsugrör… men jag köpte i alla fall med mig en massa olika matébägare som jag tänkte jag skulle sörpla te ur. Jag har såklart aldrig använt dem och de är för fula för att stå framme samtidigt för att de är för sentimentala för att slängas. Så de står i köksskåpet.

Processed with VSCO with hb2 preset
Kantarellpizza med grana padano, crème fraiche, pinjenötter, krasse, ruccola och tryffelolja

 

Fyra råvaror som är ett måste på min pizza:

Jag är ju så pass tråkig att jag alltid köper samma pizza – antingen en margarita med vitlökssås vid sidan om eller en vit pizza med Karl-Johansvamp och tryffel.

✗  kantareller/Karl-Johansvamp-pinjenötter-tryffelolja-ost
✗  tomatsås-ost-vitlökssås-ruccola

Favoritdessert:

Jag brukar inte äta dessert – jag käkar hellre 3 portioner huvudrätt eller en extra förrätt när alla andra går över till efterrätten. Annars ost. Men om det måste vara något sött så gillar jag något chokladigt. Typ mousse eller chokladpudding pga sjukt nostalgiskt.

Något jag skulle kunna äta varje dag:

Bröd. Och det gör jag redan. ÄLSKAR bröd.

Det lagar jag helst nu för tiden:

Snabblagad, billig vardagsmat. Och då framförallt mat som det går att laga mycket av på samma gång. Köttfärssås, hamburgare, pastasåser, lasagne etc – barnvänlig mat med andra ord.

img_7259
En vardagsräddare hemma hos oss: frysta vegobollar i tomatsås med pasta. Klart på 15 minuter och är kidsens favoriträtt.

 

Något jag tycker om men inte lagar så ofta:

Långkok. Jag älskar linssoppor, chiligrytor, starka thaisoppor och höstgrytor! Mat som får puttra länge på spisen och gärna vara stark eller innehålla mycket bönor och linser.

Kommentera