Halloumisouvlaki med rostad potatis och dilltzatziki

Så, vädret har den senaste veckan varit väldigt svajigt här i Malmö. Ena stunden har det varit sommarvarmt för att kort därpå bli jättekallt med typ isregn. Idag kände jag mig slutligen helt övertygad om att hösten nu är här för att stanna – så innan det är försent tänkte jag passa på att avsluta min mat-sommar med att bjuda er på det somrigaste receptet jag vet: halloumisouvlaki! #carpasommaren

När jag var köttis älskade jag kycklingsouvlaki. Jag älskar grekisk mat överlag men souvlaki i pitabröd med massor av god sås, krispiga grönsaker osv är nästan för gott för att vara sant. I det här receptet har jag alltså bytt ut kycklingen mot halloumi och det fungerar alldeles utmärkt. Ni kan antingen grilla spetten eller steka dem – var som helst funkar. Det blir oavsett rackarns gott, ni anar inte!

Vid sidan om serverade jag stekta pitabrödsbitar och en stor skål med citronhummus att doppa i. Jag toppade hummusen med rostade pinjenötter och lite extra olja – supersmarrigt!

För att spara mitt recept på ett samlat ställe: följ mig på Bloglovin. Ni hittar mig också på Facebook och Instagram

 

Halloumisouvlaki, vegetarisk sovlaki med rostad potatis och tzatziki
Processed with VSCO with hb1 preset

Halloumisouvlaki 2 personer
1 paket (200 g) halloumi
2 msk oregano
1/2-1 citron, saft
1 tsk olivolja
Ev. en liten, liten skvätt rödvinsvinäger

Dilltzatziki
2 dl fet yoghurt
1/2 (ca 10 cm) gurka
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk dill (fryst eller färsk)
Salt+peppar

Citronhummus
1 paket kikärtor
1 msk tahini
Saften från 1/2 citron
3 msk rapsolja
Salt, peppar
Pinjenötter

Tillbehör
Potatis, ca 8 stycken
Persilja
Fetaost
Bladspenat
Rödlök
Pitabröd

Såhär gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Riv gurkan, lägg den i en sil eller durkslag, salta och låt rinna av under tiden du förbereder det andra.
  2. Gör en marinad genom att blanda saften från 1/2-1 citron, torkad oregano, olivolja och rödvinsvinägern. Skär halloumin i kuber, lägg i marinaden och rör runt.
  3. Skölj potatisen och skär den i 0,5 cm stora skivor. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt, ringa över olivolja och ställ in i ugnen.
  4. Gör tzatzikin: försök få bort så mycket vatten som möjligt från gurkan och blanda den sedan med yoghurten, pressad vitlök, hackad dill och salt/peppar. Ställ i kylen fram till servering.
  5. Trä på halloumikuberna på 4 små spett. Spara marinaden de har legat i! Stek spetten i lite olivolja eller grilla tills att de har fått fin färg.
  6.  Vänd potatisen efter ca 20 minuter och ha eventuellt på lite av marinaden halloumin låg i, salta och peppra. Låt stå i ugnen i ca 5 minuter till tills att de har fått en fin och gyllenbrun färg.

Servera halloumispetten tillsammans med den rostade potatisen, dilltzatzikin, en grön sallad, rödlök och bladpersilja. Avsluta med att smula över lite fetaost över hela tallriken och ha eventuellt på lite av marinaden över halloumispetten innan servering. Ställ fram en skål med hummus (bara mixa alla ingredienser med en stavmixer och toppa med extra olivolja och en näve rostade pinjenötter) och pitabröd vid sidan om. Klart!

 

Fler recept med halloumi: 

Ölfriterad halloumiburgare med srirachamayo, jalapeños och syrad rödlök

Krämig citronpasta med halloumikrutonger, örter och bladspenat

Grönsakswrap med honungsglaserad halloumi & vitlökssås