Nu när vardagen är igång som vanligt för de flesta kan det vara bra att få lite tips och påminnelser för att snabbt komma in i vardagsrutinerna igen. Så jag tänkte: vad passar då bättre än ett riktigt maffigt inspirationsinlägg om hur du kan göra snabba och goda lunchlådor som även funkar super till middag? Nej, jag tänkte väl det!
Så, i det här inlägget bjuder jag på en guide till hur du på ett enkelt sätt komponerar och förbereder veckans luncher, tips på inköpsställen till mina favoritlunchlådor samt lite enklare recept.
Rostad potatis, kikärtsmayo, hummus, cashewnötter, rostade kikärtor, rädisor, cashewnötter, sesamfrön, bladspenat, bladspenat, gurka, salladslök, sriracha
Idag börjar jag med att dela med mig av mitt första tips inför hösten och går då starkt ut med något av det bästa som finns: PLOCKMAT! Om det är något som är trendigt just är det att äta saker ur en skål – ni känner säkert igen det som “bowlstrenden” och går att hitta i alla möjliga olika utföranden som exempelvis buddha bowls, lunch bowls, sushi bowls och hippie bowls. Det handlar kort och gott om att du plockar ihop olika göttiga grejer du gillar, blandar samman och äter ur en skål. De innehåller en del protein, kolhydrater och grönsaker och är toppad med massor av nötter och sås.
Rostad potatis, vitlöksstekt svamp, citrondressad bladspenat, rostad mandel, mixad rödbeta, svarta bönor, svarta sesamfrön, pumpakärnor och basilika
Du komponerar själv din rätt efter dina individuella smakpreferenser och i min familj har det här konceptet fungerat otroligt bra eftersom vi ofta är sugna på olika saker. På söndagen förbereder vi oss inför veckan genom att hacka grönsaker, koka pasta, mixa falafelsmet, koka quinoa och mixa såser osv. Vi lägger över allt i olika glasburkar som vi sedan ställer in i kylen och de fungerar sedan som bas för veckans luncher. Kvällen innan, alternativt på morgonen tar vi fram burkarna och komponerar ihop dagens lunch utefter det vi är sugna på för dagen. Det påminner lite om de salladsbarer du kan stöta på i lite större butiker – och det känns fasiken superlyxigt! Det känns alltid lite trevligare att ta med sin lunch i en glasburk istället för plast, tycker jag, så investera i några sådana hörni. Jag använder mig av dessa glasburkar som jag har hittat på Granit.
På kvällen när vi kommer hem tar vi återigen fram våra glasburkar fyllda med massa grönsaker och röror, men nu brukar vi komplettera med något varmt till. Vi rostar potatis eller kokar nudlar, steker vegobitar eller falafel och kokar ägg. Det här funkar väldigt bra med småbarn (nu utgår jag från mina egna som är 1 år och 2,5 år). De gillar att plocka ihop sin mat själva och vi frågar helt enkelt om de vill ha fetaost, bönor, pasta, tomat, majs osv. Det är lite som tacokonceptet – och jag menar vem gillar inte tacos?!
Så! Vad kan man då ha i sin “bowl”? Kolla häääär:
Vitlöksrostad potatis, citronmarinerade vita bönor, tomatpesto, kaprissås, granatäpple, rostade hasselnötte, pumpakärnor, sesamfrön, tomat, basilika, hackad soltorkad tomat och bladspenat
Inspirationsguide till höstens lunchbowls eller snabba plockmiddagar:
1. Protein
- Avsköljda förkokade svarta bönor, vita bönor eller kidneybönor. Ha eventuellt på lite citronsaft, salt och hackade örter så blir det supergott!
- Stekta eller rostade kikärtor
- Stekta vegobitar, tzay eller liknande
- Tofu
- Kokt eller stekt ägg
- Linser
2. Kolhydrater
- Quinoa
- Pasta
- Rostad potatis
- Kokt eller rostad sötpotatis
- Nudlar
- Matvete
3. Grönsaker
- Bladspenat, grönkål, gurka, broccoli, blomkål, zucchini, morot, tomat, majs, avokado, edamamebönor, vårlök, oliver, svamp, groddar, granatäpple
4. Sås och röror
- Hummus
- Kikärtsspadsaioli
- Sriracha
- Soltorkadtomatröra
- Pesto
- Tahini
- Mixad rödbeta: mixa färdigkokt rödbeta med stavmixern
- Tomatpesto: mixa en halv burk soltorkad tomat i olja med 1 vitlöksklyfta, 1/2 dl pinjenötter, en näve basilika + oljan i burken.
Se mitt inlägg: 10 snabba röror av prova i sommar för mer såsinspiration
5. Toppings
- Hackade nötter: cashewnötter, mandel, valnötter, hasselnötter
- Frön: chiafrön, pinjenötter, sesamfrön (svarta och vita), pumpafrön, solrosfrön
- Riven ost, fetaost, getost
- Torkade bär
- Färska örter
För mer matinspiration finns jag även på Pinterest, där kan ni följa det jag inspireras av i vardagen.
Citrondressade belugalinser, smörstekta hasselnötter, bladspenat, smulad getost, vita bönor, basilikaolja och dillcrème
Vad brukar ni ha i era sallader eller “bowls”? Lämna gärna en kommentar! 🙂
För att spara mina recept på ett samlat ställe följ mig på Bloglovin!
Ska laga alla alla alla!!!! 😱🍲
💛💛💛
Åh vilket inspirerande inlägg!👏
Åh, tack Sara! Vad glad jag blir! 😘
Åh vad jag tycker om det här inlägget – tack! Blir oerhört inspirerad.
TACK, Annelie! Vad kul att kunna inspirera, det gör mig SÅ glad! 😘
Det här kommer rädda min höst!
Härligt! Det kommer fler inlägg på samma tema som du kanske också kommer kunna få användning av 😘
tycker så himla mycket om detta! vilket lysande koncept! måste absolut få in mer bowls i lille livet <3
Ja! En känner sig så himla vardagssmart när en käkar bowls! 😄 Annars lagar du ju redan sjukt nice mat!
Så bra inlägg! Kommer hämta mycket inspiration från detta inlägg när höstens lunchlådor ska göras och när en snabbt vill ha middag efter en lång dag. Tack!!
Tack Janina! Så kul att kunna inspirera 😘
[…] riktigt maffigt med massor av konkreta råd som blev väldigt uppskattat av er fantastiska läsare. Klicka här för att komma till […]
[…] var det dags för mitt andra inlägg på temat lunch och matvardag. Förra inlägget handlade om bowlstrenden och jag bjöd på en stor guide med tips på hur du på ett enkelt sätt kan äta riktigt god lunch […]
[…] och samtidigt roligare. På temat ”få ihop matvardagen” har jag tidigare skrivit om mat-i-skål och […]
[…] ihop din matvardag” och snackar den här veckan om – pasta! Tidigare har jag skrivit om bowls-trenden, wraps och nudlar så kika in där om du vill ha ännu fler tips på snabba och enkla recept till […]
[…] Så, vad kan man då langa upp på plåten? Jag skulle egentligen säga vad som helst! Rotfrukter är alltid en bra bas. Också någon typ av kål, korv eller fetaost. Men! För att förtydliga allt på ett bra sätt gör jag en guide precis som med bowls-inlägget. […]
Hej! Hittade precis till din blogg och bli väldigt inspirerad att prova allt gott! Just detta koncept tilltalar mig verkligen, men jag känner mig lite osäker på just hur mycket man ska förbereda? Och hur tänker du kring hållbarhet? Skulle inte du snälla kunna beskriva en veckas söndagsprep? Tusen tack för en jättefin blogg!
Hej Alexandra! 👋🏻 Vad kul att du har hittat hit. Det kommer mer inspo likt denna framöver, jag är själv en förespråkare för superenkel matlagning. Jag har lite mycket just nu, men skulle eventuellt kunna skriva några rader om söndagsprepp senare i veckan. Jag preppar alltid till 4 personer (2 vuxna, 2 småbarn). Hur många är ni? ☺️
Hej, tack för svar! 🙂 Vi är två vuxna! Ser med spänning fram emot att följa din blogg framöver, och håller tummarna för att du vinner matbloggspriset (det var så jag hittade hit!)
[…] inlägg i kategorin ”hur du får ihop matvardagen”: Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst Att få ihop matvardagen del 2: nudlar! Att […]
[…] jag att vi fortsätter på det spåret några veckor till. Tidigare har jag behandlat ämnen som bowls, plåtmat, pasta, wraps och skåpmat. Och den här veckan tänkte jag snacka lite om en riktig […]
[…] Sedan blandar jag allt i en djup skål, dränker allt i sås och äter med sked. Kolla det här inlägget för mer inspo kring […]
[…] samma tema skrev jag även om nudlar, pasta, vardagsbowls och sist men inte minst wraps. För om det är något som jag verkligen tycker är praktiskt i […]
[…] Lägg det i en skål Tidigare i höstas skrev jag ett inlägg i min serie om vardagsmat där jag tipsade om bowls. Det är helt enkelt en skål som du fyller med lite allt möjligt du har hemma. Du steker något, rostar något, kokar något, mixar något – och tadaaa! Världens bästa vardagsmiddag. Läs med om det i mitt inlägg om bowls. […]
[…] härlig inspiration till höstens alla middagar och luncher. Förra året skrev jag bland annat om bowlstrenden, wraps, plåtmat och nudlar. Kika in där för att redan nu få massvis av enkel […]