Köttbullens dag: 3 vegetariska recept

Nu när jag äntligen hade kommit in i en bra bloggrutin med kontinuerliga uppdateringar två gånger i veckan (ett inspirationslägg varje söndag/måndag och ett nytt recept varje torsdag) får jag reda på att det är Köttbullens dag idag.

Och sånt bör man förhålla sig till som bloggare, har jag hört. Så, då fick jag inleda veckan med att gå ur min nyskapade rutin och langa fram lite göttbullsrecept åt er. Eftersom jag älskar k(g)öttbullar av alla dess slag är det inte mer än rätt att jag delar med mig av 3 av mina favoritrecept. Ett som tar lite tid, ett med färdigköpta bollar och en kanske lite oväntad med asiatiska influenser.

 

Snabbköttbullar med pasta i tomatsås 2-3 personer

Köp valfria färdiglagade vegobollar från frysdisken. Jag brukar köpa 1 kg-förpackningarna eftersom de är billiga och har bra storlek och smak. Särskilt goda blir de om du dränker ner dem i en god tomatsås och serverar med pasta.

  1. Börja med att göra tomatsåsen. Häll 1 förpackning goda krossade tomater (jag använder alltid de från Mutti) i en kastrull och ha på lite grönsaksbuljongpulver, 1 pressad vitlöksklyfta, en nypa socker/honung, lite balsamvinäger, torkade örter (oregano, timjan, rosmarin) och svartpeppar. Låt såsen småkoka på medelvärme under tiden du gör det andra. Smaka av med socker/honung, salt och svartpeppar.
  2. Koka valfri pasta och stek vegobollar!
  3. När pastan har kokat klart, häll av vattnet och lägg sedan pastan i tomatsåsen tillsammans med vegobollarna. Toppa med massor av hackade färska örter och eventuellt parmesanost. Nomnom!

 

IMG_2922

Köttbullar med Karl-Johansvamp och grovkornig senap, 4 personer

Det här receptet tar lite tid men det är definitivt värt det. Nu när det är kantarellsäsong går det utmärkt att byta ut den torkade Karl-Johansvampen. I receptet har jag använt mig av buljongen från den blötlagda svampen i såsen, men det går lika bra att göra den utan – följ bara det alternativa receptet som följer här nedan. 

Här hittar du receptet på köttbullarna! 

För det alternativa receptet utan blötlagd svamp där du använder smörstekta kantareller istället: följ receptet i länken ovan men gör så här med svampen och såsen istället:

  1. Istället för blötlagd svamp: Stek kantareller, ca 3 hg, i torr panna. När vätskan har släppt har du i en liten klick smör. Lägg över svampen i en form och låt svalna. Hacka sedan ner den fint i bullsmeten.
  2. Såsen: Ha i 1,5-2 små förpackningar havregrädde direkt ner i pannan du stekt köttbullarna i. Blanda i ca 1 msk svart vinbärsgelé, 1/2 tärning svampbuljong, en gnutta soja, lite grovkornig senap, lite tomatpuré, grovmalen svartpeppar och en liten klick smör. Låt koka ihop i 5 minuter tills den har tjocknat en aning.

 

12070882_1687817291431385_1922395865_n

Morotsbollar med nudlar och grönsaker, 2-3 personer

Det här receptet går att förenkla genom att köpa färdiglagade morotsbollar från frysdisken. Att göra egna är dock mycket, mycket lättare än vad man kan tro: allt du behöver är 5 ingredienser.

  1. Börja med att göra morotssmeten genom att riva 2 medelstora morötter, pressa 1 vitlöksklyfta, ha i 1 ägg, 1 dl ströbröd, 0,5 dl vetemjöl och valfria kryddor (exempelvis lite chili eller ingefära). Rör runt tills att smeten har blivit fast (blanda annars i lite extra vetemjöl) och sätt in i kylen i 10-15 minuter under tiden du förbereder det andra.
  2. Koka valfria nudlar enligt förpackningen.
  3. Gör en dressing: hacka 1 färsk chili, 1 vitlöksklyfta, 1 bit färsk ingefära, lite honung, lite soja, 1 dl sesamolja och saften från 1/2 lime.
  4. Hacka valfria grönsaker. Jag brukar ha i gul paprika, morot, gurka och toppa med hackade cashewnötter, bladspenat, sesamfrön och färsk koriander. Eller så köper du en förpackning frysta wokgrönsaker du värmer upp bara.
  5. Ta fram morotssmeten från kylskåpet och stek i rikligt med olja och en liten klick smör. Ett tips är att använda lite lätt fuktiga händer för att få till en bra form. Blanda sedan med dressingen, nudlarna och grönsakerna.

För att spara min recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin. Ni hittar mig även på Facebook och Instagram!

 

En kommentar Lägg till

Kommentera