Ok, så jag bestämde mig för att laga en helt plantbaserad lasagne – det vill säga en lasagne helt fri från mejeriprodukter. I vanliga fall använder jag alltid iMat från Oatly när jag lagar mat eftersom den ändå ger ett krämigare och göttigare resultat än den med komjölk. Men det är osten jag har haft svårt för att släppa.
Fram tills nu. Jag använde mig av Jeezly Perfect Pizza från Astrid och Aporna och blandade den med lite av bechamelsåsen och det blev SÅ himla gott och osten smälte ihop bra. Den smakrika tomatsåsen med tuggmotstånd från rotselleri, morot och zucchini som möter den lena och superkrämiga ostsåsen var en riktig match made in heaven. Så nu är det veganost i lasagnen som gäller i den här familjen framöver.
Jag tycker överlag att lasagne är väldigt bra bjudmat. De gånger jag har lagat lasagne med vegofärs har inga av mina köttätande gäster ens märkt att det inte är kött? Det kanske inte är jättekonstigt ändå, smaken sitter trots allt i tomatsåsen så satsa på en riktigt, riktigt god sådan! Om du försöker övertyga en familjemedlem eller kompis att det inte är svårt att äta köttfritt är det här rätten du ska bjuda på!
Jag gör min göttfärssås på samma sätt varje gång, och det finns några grejer att tänka på för att få den riktigt bra:
- Använd rotselleri, morot, lök och vitlök i grunden så blir det en smakrik och god sås. Använd också massvis med torkad timjan och oregano, det gör superstor skillnad!
- Gör alltid extra mycket bechamelsås om du gillar kladdig och såsig mat. Det gör jag.
- Kom ihåg att ha i något sött som tar bort bitterheten från tomaterna, som exempelvis socker eller agavesirap.
- Använd goda tomater. Det är nästan viktigast. Jag använder mig alltid av Mutti’s. Även om de kostar några kronor mer än vissa andra är det verkligen så värt det.
- Om du har tid låt gärna såsen koka ihop länge. Det ger faktiskt såsen en riktigt schysst skjuts. Försök säga den meningen 3 gånger.
- Bryt av lasagnen med något lite syrligt för att det inte ska bli så mycket kräm på kräm. Mitt bästa enklaste tips är att ta en förpackning bladspenat eller ruccola, ha på lite olivolja, flingsalt och citronsaft. Den lyfter lasagnen 100 gånger om.
Det var dagens goda råd, nu gör vi över till receptet:
Lasagnen är gjord i min största ugnsfasta form och räcker till 6-8 personer.
Vegansk lasagne med bechamel, soltorkade tomater och rotfrukter
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 morot
1 bit rotselleri (ca 1 dl hackad)
olivolja
ca 250 g vegofärs
3-4 msk tomatpuré
2 burkar tomatkross + 1 burk vatten
2 tsk dijonsenap
1 liten zucchini
1 liten burk soltorkade tomater
1 tärning grönsaksbuljongtärning
lasagneplattor
kryddor: torkad oregano, timjan, grovmalen svartpeppar, salt
balsamvinäger
lasagneplattor
agavesirap/socker
200 g smältbar veganost, riven
ca 100 g mejerifritt smör
0,5-0,75 dl vetemjöl
2 dl havremjölk
0,5-0,75 liter iMat
muskotnöt
salt + peppar
servering:
färsk bladspenat
citron
olivolja
flingsalt
Såhär gör du:
- Färssåsen: Börja med att finhacka lök och vitlök. Tärna morot och rotselleri i mindre tärningar och stek sedan tillsammans med löken i olivolja på medelvärme i 5-10 minuter.
- Ha i tomatpuré, tomatkross, vatten, tärnad zucchini, finhackad soltorkad tomat, buljong, senap och vegofärs. Smaksätt med en liten skvätt balsamvinäger, torkade kryddor och agavesirap eller socker.
- Låt koka i minst 30 minuter på låg värme, men låt den gärna stå längre. Rör runt ibland och ha eventuellt i lite mer vätska om det behövs.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör bechamelsåsen: Jag har inget exakt recept på såsen utan jag brukar gå lite på känsla. Ha i två stora skedar vegetabiliskt smör i en stor kastrull. När smöret har smält, pudra på vetemjöl tills att smöret och mjölet har smält ihop. Ha därefter i mjölken och vispa ihop tills att mjölblandningen har löst sig. Vispa långsamt i grädden och låt såsen koka med under tiden. Se hela tiden till att såsen inte bränns i botten av kastrullen. Sluta vispa i grädde när du tycker att såsen har en lagom tjock konsistens vilket du märker efter att såsen har fått småkoka i några minuter. Avsluta med att ha i 1 dl av den rivna osten i såsen och låt den smälta in. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
- Komponera ihop lasagnen genom att lägga ett lager bechamel i botten av en ugnsfast form. Ha sedan på ett lager lasagneplattor, bechamel, färssås. Varva tills att all färssås är slut. Avsluta med lasagneplattor och ha sedan på resterande bechamel som du blandar med resten av den rivna osten så att det blir en riktigt krämig ostsås. Denna ostsås fördelar du jämt över lasagneplattorna.
- Sätt in i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills att ostsåsen har fått en fin färg. Den kan vara lite “gul” på vissa ställen och ser inte exakt ut som om du hade använt animalisk ost men den ska i alla fall ha fin färg ute på kanterna.
Servera med en god sallad med citron och flingsalt. Jääättegod att ha i lunchlådan dagen efter också och går bra att frysa.
För att spara mina recept på ett samlat ställe följ mig gärna på Bloglovin. Ni hittar mig även på Instagram och Facebook.
För fler goda och enkla veganrecept:
Pitanachos med pico de gallo, kryddrostade kikärtor, sriracha, vitlökmayo och grönt
Vegantacos med rökig rostad sötpotatis, sesammajonnäs och en kryddig bön- och cashewröra
3 veganska och proteinstinna röror att äta till dina citron- och örtfries
Vegansk “boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré
Vegansk pasta bolognese med soltorkad tomat, rotfrukter och örter
“Om du har tid låt gärna såsen koka ihop länge. Det ger faktiskt såsen en riktigt schysst skjuts. Försök säga den meningen 3 gånger.” – tänkte samma sak sekunden innan ja läste att du skrivit det! Schysst skjuts, schysst skjuts, schysst skjuts.! Haha!
Vill äta denna lasange asap! Ok? 😘
Haha 😘 yes, den äter vi nästa gång! Nomnom
Men hjälp så gott! Ska helt klart leta reda på den osten nästa gång jag handlar. Hoppas den finns. Bra tips också med rotselleri och vitlök. Jag skippar morot pga allergi men det var en bra bas 🙂
Åh, jag tänkte inte ens på att den kanske är svår att få tag på för vissa. En blir så bortskämd av att bo i Malmö vad gäller sånt. Trist med morotsallergi men såsen innehåller så mycket annat gott så det blir bra oavsett 😘
Tror att det blir toppen! Jag har för mig att det finns på en liten större ICA-butik här i närheten så jag ska se om jag kan ta mig dit någon dag och kika.
Men gu det här låter ju bara FÖR gott! Jag använder aldrig vegansk ost pga skeptisk, men kanske ska prova ändå… Och som du skriver gör tomaterna verkligen skillnad! Jag använder nästan uteslutande de finkrossade från Mutti – så himla mycket sötare och mustigare än t.ex de stora bitarna i vattnig tomatlag från valfritt lågprismärke. Bra tips med rotselleri i tomatsåsen också! Har nog bara kört med stjälk förut. Men nu är det ju höst och då ska en äta rotsaker, så ska garanterat prova rotselleri nästa gång 🙂
Åh, jag hade precis samma känslor för veganost men jag tyckte att den gjorde sig bra som del i en sås ☺️ Och kul att du lämnade en kommentar så att jag hittade din blogg. SÅ HIMLA FIN OCH INSPIRERANDE! ✨
[…] storkok på söndagen och frys in. Jag ääälskar pasta bolognese! Därför brukar jag passa på att göra extra mycket när jag väl lagar. Det är otroligt smidigt […]
[…] Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm […]
[…] Snabb Vardagslasagne […]
[…] Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm […]
[…] Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm […]
[…] Receptet hittar du här. […]
[…] Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm […]
[…] ut är ett av mina mest sökta recept här på bloggen, en vegansk lasagne alltså med en färssås med zucchini i. Supergod är den. Om man vill kan man såklart använda sig av vanlig ko-ost också. Eller bara […]
[…] är min nya favorit, vegansk lasagne med glutenfria majsplattor. Receptet vi utgick ifrån finns här. Har även tre matlådor kvar av denna så det är […]
[…] för att vi skulle ha mat några dagar i rad. Blandade ett recept från portionen under tian och Tuvessonskan. Och lite eget också så klart. Såsen är gjord med belugalinser och den var jättegod. […]