7 snabba pastarecept att laga i höst 

Ny vecka betyder nytt inspirationsinlägg här på bloggen. Jag fortsätter på temat ”hur du får ihop din matvardag” och snackar den här veckan om – pasta! Tidigare har jag skrivit om bowls-trenden, wraps och nudlar så kika in där om du vill ha ännu fler tips på snabba och enkla recept till lunchlådan eller vardagens snabbmiddagar.

Pasta är min absolut främsta vardagsräddare. Om inte pasta fanns hade jag ätit mackor till middag minst 3 dagar i veckan. Ingen tvekan om den saken. När kylen ekar tom och det känns som att det inte finns någonting hemma räcker det med ett paket pasta, en god burk tomater och lite kryddor. Sen är världens enklaste vardagsmiddag kirrad sådär på 15 minuter bara. Och just det här med att det är både lätt- och snabblagat är bara ett av många, många skäl till att jag älskar pasta så mycket.

Pasta är även utmärkt lunchlådemat eftersom kladdig och såsig mat oftast smakar ännu bättre dagen efter. Jag älskar framförallt traditionellt oitalienska pastarecept med massor av crème fraiche, grädde och ost med extra allt. Vad gillar du för pastarätter? Har du något favoritpastarecept – länka gärna till din blogg eller skriv i kommentarsfältet så blir jag superglad. En kan aldrig få nog av goda och enkla pastarecept, eller hur?

Därför bjuder jag idag på ett samlingsinlägg med mina 7 snabbaste och enklaste pastarecept. Samtliga står på bordet på mindre än en kvart och sånt gillar vi ju. Några av recepten känner några av er kanske igen sedan tidigare men de tål att upprepas för de är så rackarns goda.

Ricottapastan är ett helt nytt recept som jag lagade för första gången idag. Jag har aldrig sett min 1-åring äta så mycket mat som han åt idag, så jag förmodar att det är ett väldigt gott betyg. Så alla ni andra småbarnsföräldrar, eller ni som kanske är barn själva, eller bara helt vanliga människor – testa ricottapastan för bövelen!

 

För att spara mina recept på ett samlat ställe – följ mig på Bloglovin!

1. Tagliatelle i krämig fetaostsås med zucchini, svamp och bladspenat 

Det här är mitt favoritpastarecept. I vår släkt går den under namnet ”zucchinipastan” och hela min familj lagar den flera gånger i månaden. Jag har ätit den minst en gång i månaden under snart 10 (!) år och har fortfarande inte tröttnat på den. Så god är den. Så laga den på egen risk, den kommer att följa dig livet ut.

2. Citronpasta med halloumikrutonger 

Citronpastan med halloumikrutonger är mitt mest lagade, samt besökta, recept här på bloggen. Och jag förstår varför, enklare recept går det knappt att hitta.

3. Pasta arrabiata med soltorkad tomat

Tomatsås är världens bästa vardagsmat eftersom att den går att variera i all oändlighet och kan göras på ingredienser som en kan lagra i skafferiet i en evighet och inte nödvändigtvis kräver några färskvaror. Alltså perfekt rätt att laga första dagen en kommer hem från semestern. Eller sista dagarna innan CSN. Eller när en helt enkelt inte pallar gå och handla.

Du behöver, 3-4 personer
1 stor vitlöksklyfta
1 burk goda tomater
chiliflakes
olivolja
balsamvinäger
torkad oregano + timjan
svartpeppar
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/2 burk soltorkade tomater
en nypa socker/agavesirap/honung
valfri pastasort

Såhär gör du:
1. Koka valfri pastasort som du gillar.
2. Börja med att steka den pressade vitlöksklyftan tillsammans med en nypa chiliflakes i olivolja. Stek i 1-2 minuter på medelvärme utan att det tar färg och ha sedan i tomaterna. Smaksätt med de torkade kryddorna, buljongen, balsamvinäger, socker och hackade soltorkade tomater och låt koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Blanda pastan med såsen och servera med lite ruccola, riven hårdost eller mozzarella och några basilikablad. Nomnom!

4. Ricottapasta med citron och rostad mandel 

img_6186

Låt mig presentera er för er nya vardagsräddare: ricottapastan! Sjukt enkel och gjord på nästan löjligt få ingredienser. Precis som en riktigt bra vardagsrätt bör vara.

Du behöver, 3-4 personer
250 g ricotta
1 dl havremjölk eller havregrädde
1 stor vitlöksklyfta
olivolja
valfri pastasort
150 g tinad hackad spenat
citronsaft
örtsalt + svartpeppar
1 dl hackad rostad mandel
1 liten näve körsbärstomater

Såhär gör du:
1. Börja med att koka pastan i rikligt med salt.
2. Hacka vitlöksklyftan fint och stek den i olivolja i en kastrull på medelvärme i ca 1 minut. Var försiktig så att den inte tar färg.
3. Ha i ricottan och mjölken, rör runt och låt koka upp. Krama ur så mycket vatten du kan ur spenaten och vänd sedan i den i ricottablandningen. Smaka av med citronsaft, örtsalt och svartpeppar.
4. Blanda pastan med ricottasåsen och toppa med rostad flagad mandel och hackade tomater.

5. Penne med edamamepesto och vitlöksfräst svamp 

IMG_8712.jpeg

Den här rätten kräver inte så mycket förklaring. Jag menar, ni ser ju själva hur gott det ser ut. Förutom jättegod är den även mejerifri.

6. Spaghetti med tomat- och fetaostsås 

img_7111

Ja, ni vet ju i nuläget hur mycket jag älskar tomatsås så mycket som jag tjatar om det på Instagram. Så jag tänker bara ge er 2 korta råd. 1. använd goda tomater. Det är mycket viktigare än man kanske tror. Jag använder de från Mutti, de är sjukt goda. 2. byt gärna ut fetaosten mot getost om du tycker det är gott.

7. Avokadopasta med smulad feta och saltrostade valnötter 

img_0380

Världens bästa nödpasta. Vet inte om det egentligen ens går att kalla något för recept när det enda man gör är att mosa lite avokado och blanda med fetaost, chili och valnötter. Men jag gör det ändå. Om du gillar avokado är det här rätten för dig.

 

Ni hittar mig förutom på Bloglovin även på Facebook och Instagram.

 

 

13 kommentarer Lägg till

 1. Jenny skriver:

  Zucchinipastan testade jag när du bloggade om den för ett tag sen, och den har redan blivit vardagsräddaren nummer ett! Kommer ofta på mig själv med att slänga ihop denna när det behövs ett gäng matlådor, åt den faktiskt till lunch senast idag! Blev en liten lyxvariant med hälften champinjoner och hälften trattkantareller, SÅÅ HIMLA GOTT!
  Blev riktigt sugen på att testa ett par till på listan här, lär bli mycket pasta framöver!

  1. juliatuvesson skriver:

   Haha, åh det gör mig SÅ glad. Tack för att du berättar! Och det låter fantastiskt gott med trattkantareller i, det bara måste jag testa. 😘✨

 2. Wilda skriver:

  Åh jäklar så mycket gott! Finns det något godare än vitlöksfrästa champinjoner? Möjligtvis halloumi…. Tack!

  1. juliatuvesson skriver:

   Ja, får man välja båda? 😛 Kanske går att göra en kombination! 💥

Kommentera