Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan 

Jag hoppas att ni ännu inte har tröttnat på julkryddor, för här kommer ett recept på min bästa veganska saffranssoppa med vitt vin, sötpotatis och timjan.

Den här soppan är allt. Eller, den har i alla fall allt jag söker i en soppa. Den är lättlagad, relativt billig och lätt att laga till många. God. Trevlig. Vegansk och glutenfri är den också, vilket gör att alla i tjocka släkten och i bekantskapskretsen kan äta den. Dessutom går den utmärkt att laga kvällen innan. Och det är väl ändå det bästa med grytor och soppor (förutom det uppenbara att det är det bästa skälet att själv klämma en limpa surdegsbröd) – att de blir äääännu godare dagen efter.

Det här är också mitt bidrag till Månadens Gröna – en vegetarisk matutmaning där alla som vill får vara med och bidra med ett recept på månadens tema. Den här månaden var det Nellie Rolf som driver bloggen Min vardagshälsa som stod för värdskapet. Hon valde temat julkryddor och lagade en fantastisk julkryddad brunch. På hennes blogg kan ni läsa det samlade inlägget med massvis av vegetariska recept fullspäckade med kryddor som saffran, kanel och kardemumma!

Men, nu till receptet. Den som inte gillar att följa recept exakt behöver ej göra detta. Det går bra att använda de rotfrukter en gillar, strunta i vinet och istället ha i en skvätt citron eller lite vitvinsvinäger. Veva ihop en egen aioli att servera till eller köp färdig. Soppan klarar sig själv på spisen och är extra god dagen efter. Alltså perfekt mat att servera på förslagsvis nyår!

Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan (4 personer)

1 morot
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten palsternacka
1 medelstor sötpotatis
4 potatisar
1 dl vitt vin
3 msk olivolja
1 msk torkad timjan
1-2 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1 grönsaksbuljongtärning + 3-4 dl vatten
250 ml iMat (1 liten förpackning)
2 tomater/en liten näve körsbärstomater
1 tsk chiliflakes
salt + svartpeppar

till servering:
bröd
vitlöksaioli
färsk timjan

Såhär gör du:

  1. Börja med att skala och hacka gul lök och vitlök. Skala potatis, sötpotatis och palsternacka och dela i mindre bitar.
  2. Stek gul lök och vitlök i olivolja tills att det har börjat bli glansigt. Vänd i rotfrukterna och stek på medelvärme under några minuter tillsammans med tomatpuré och saffran. Ha i vinet och låt koka in under 5 minuter.
  3. Ha i vatten, buljongtärning, kryddor och havregrädde och låt koka upp på medelvärme. Låt småputtra i ca 20 minuter och tillsätt sedan grovhackad tomat och låt koka ytterligare några minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar och servera med en aioli och ett gott bröd.

 

För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin. Du hittar mig även på Instagram och Facebook.

 

För fler goda veganska soppor/grytor:

Vegansk “boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré 

Rostad sötpotatissoppa med tomat, harissa och rökt paprika

Krämig tomatsoppa med soltorkad tomat och röda linser

Annonser

9 kommentarer Lägg till

  1. Sylvia Wallentin skriver:

    Låter jättegott och soppan har läckra färger och ingredienser!

    Liked by 1 person

    1. Tack Sylvia! Det är så gott med saffran i soppa. Borde äta det betydligt oftare än vad jag gör nu, då det oftast blir vid jul ☺️

      Gilla

  2. Sigrid skriver:

    När kommer receptet på din boeuf?

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s