Gröna recept för julfirande finsmakare: julsmörrebröd, grönkålspaj och tångromspizza

Jaja, jag vet att ni inte behöver ännu en person som tjatar om det. Men nu är det alltså bara 5 dagar kvar till julafton. Så, vad passar då bättre än att bli bjuden på en julspecial extra speciale med en massa inspiration kring vad du kan äta på årets julbord?

I år ska vi fira jul hemma hos oss. Det tycker jag såklart är jättekul eftersom det innebär att jag får laga extra mycket mat också. I min familj har vi inget traditionellt julbord, eller traditionellt julfirande överlag, utan vi äter vad vi tycker är gott. Men gärna med ”juliga” smaker som saffran och juliga råvaror som valnötter, rödkål och grönkål. Men, nog om det. Nu kikar vi på hur årets gröna julbord 2016 ser ut:

Förrätt: 3x julsmörrebröd

Till förrätt i år kommer vi att äta 3 små julsnittar! De är alldeles lagom stora och mättande, och cirka allt går att förbereda i god tid. Den som inte vill äta sill eller bara råkar ha väldigt god smak borde äta detta istället. Det är dessa fantastiska små skapelser:

 1. Chèvre chaud m. syrad rödkål och smulade valnötter
  Skär ut en tjock skiva getost och lägg på en skiva vitt bröd, exempelvis baguette eller formfranska. Det behöver inte vara så fancy. Sedan kör du in den i ugnen på 225 grader tills att den har smält och fått lite färg. Toppa med syrad rödkål, som du med fördel köper färdig så att du slipper stå och laga mat i en oändlighet. Förslagsvis denna från Surtanten. Annars googlar du hur man syrar egen om du gillar sånt. Avsluta med att ha på lite smulade valnötter som du har stekt i torr stekpanna tillsammans med en nypa salt. Klart!
 2. Knäcke m. senapssås, kapris, kokt potatis, gräddfil, rödlök och gräslök
  Ja, den här snitten behöver väl egentligen ingen ytterligare beskrivning. Men du lägger helt enkelt en kall skivad potatis på en god skiva knäckebröd, på med lite Johnnys’ Senap om du är lat och inte orkar hålla på. Eller så gör du egen senapssås – då googlar du ”senapssås sill” och lagar första bästa. Utan sillen då, bara såsen. Sedan toppar du med lite gräddfil, hackad rödlök, hackad gräslök och massor av kapris. Så himla, himla gott.
 3. Vegoskagenröra på pumpernickel
  Blanda ett paket naturell färskost med ett paket tångrom, ett halvt paket fryst dill och lite citronsaft. Ställ kallt fram till servering och lägg sedan en stor klick på en bit pumpernickel. Jag köper pumpernickel som är färdigskivad i små rundlar för jag tycker att de är gulliga. Toppa med lite chiliflakes och extra gräslök.

Huvudrätt: 4 varma favoriter

Efter att alla har ätit upp den uuurgoda förrätten är det dags att ställa fram varmrätterna. Då dukar vi upp allt vi har på köksbordet och så får alla ta för sig bäst de vill tills att det tar slut. I år bjuder vi på:

Grönkålspaj m. cheddar och frasigt valnötstäcke

Ingredienser:
1 sats pajdeg
150 g grönkål
3 dl riven cheddar
3 ägg
250 ml iMat (eller annan grädde du gillar)
1 dl iKaffe (eller annan mjölk du gillar)
salt + peppar
100 g valnötter, ca 100 g
ev. riven muskotnöt
ev. en bit ädelost

Såhär gör du:
Börja med att förgrädda pajdegen på 200 grader i 10 minuter. Koka grovhackad grönkål, utan blast, i lättsaltat vatten under tiden. Det tar ungefär 5 minuter. Köp gärna färdighackad grönkål på påse så går det snabbt. Gör en äggstanning genom att vispa ägg med grädde, mjölk, salt, grovmalen svartpeppar och avsluta med att ha i den rivna osten. Placera den färdigkokta och avrunna grönkålen i pajskalet. Krydda eventuellt med lite riven muskotnöt. Ha på äggstanningen och avsluta med att ha på några nävar grovhackade valnötter. Sätt in i mitten av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter tills att pajen är gyllene och fin. Nomnom! Den här pajen kan du förbereda i god tid. Den går till och med att frysa. Om du vill ha extra smak kan du smula ner lite ädelost i pajen också innan den går in i ugnen.

Janssons festival m. karamelliserad lök
Jag följer helt enkelt ett ”vanligt” recept på Jansson, men använder mig av iMat från Oatly eftersom den ger ett krämigare resultat. Sedan utesluter jag ansjovisen och har istället i karamelliserad lök. Jag toppar gratängen med ströbröd men även några nävar finriven grana padano för ett lite saltare resultat. Urgott!

Cheddarbollar & rödbetssallad med äpple
Jag utesluter svampen och använder cheddar som ost. Vilken annan smakrik ost du gillar går bra för den delen. Du kan även använda dig av andra nötter som solrosfrön eller valnötter om du vill det. Och självklart går det bra att använda sig av motsvarande mängd färdigmalt mandelmjöl om man förenkla det ytterligare. 

Griljerad kålrot m. senap och vörtbröd

Gratinerad brysselkål m. chiliflakes och lagrad ost

FIKA, MIDDAG OCH ANNAT GÖTT:

 • Saffransvåfflor med vispad kokosgrädde och hjortronsylt
  Gör en vanlig våffelsmet och ha i ett paket saffran. Servera med kokosgrädde eller annan grädde du gillar och en klick sylt. VÄRLDSGOD julaftonsfika.
 • Bakad camembert med små brödbitar
  Om du har en släkting, eller kanske råkar du själv vara en sådan som inte ”gillar sötsaker” är det här fikat för dig. En ugnsbakad ost du trycker i lite allt möjligt gott i som du gillar. Sedan doppar du bröd i den. Ja, du hör ju själv. Nästan för gott för att vara sant. Ja, just det – receptet var det ja. HÄR:Sätt ugnen på 175 grader. Skåra en camembert och tryck in vitlök och färsk timjan. Ringla över honung, olivolja och svartpeppar och sätt in i ugnen i 30 min. Klart!
 • Tångromspizza m. finhackad rödlök, gräslök och citron
  När hela släkten har gått hem så kanske man blir lite småsugen på något gott där vid 22-tiden när barnen har gått och lagt sig. Då rullar man ut ett paket färdig pizzadeg på en bakplåtspapperklädd plåt, på med några nävar riven ost. In i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter tills att pizzan är gyllene och ser fantastiskt ut. På med några klickar överbliven tångrom, gräslök, finriven rödlök, några klickar crème fraiche eller smetana och några citronskivor. Perfekt sätt att avsluta julafton på samtidigt som en får möjlighet att ta tillvara på lite överblivna rester från jullunchen. Winwin!

Mer vegetarisk och vegansk julinspo:

Ni som följer mig på Instagram vet att jag under december månad har gjort ett samarbete ihop med Garant där jag har tagit fram 4 stycken julinspirerande middagar. Klicka in dig här på Garants hemsida för att hitta receptet på bland annat denna julcaesar med grönkål och saffranskrutonger som gör sig utmärkt på julbordet, eller kanske en sötpotatissoppa med fetaostkräm.

Goda och gröna julrecept hittar ni även hos Kung Markatta. Bland annat den här kryddbakade moroten du ser på bilden här under, som Paul Svensson har tagit fram. Här hittar ni till kampanjen med massor av fler göttiga recept.

markatta_623
Foto: Charlie Drevstam, styling: Elin Åström

Även Vegokäk har gjort en mega-julguide med massvis av superläckra recept och lite julklappstips för den som behöver det. Missa den inte!

För att spara mina julrecept, följ mig gärna på Bloglovin. Ni hittar mig även på Instagram, Facebook och Pinterest.

4 kommentarer Lägg till

 1. Jenny skriver:

  Jag sitter i princip och dreglar här borta, ni har inte en plats över vid julbordet?! Den där grönkålspajen måste definitivt testas inom kort, låter helt magiskt gott! Och jansson med karamelliserad lök. Och cheddarbollar. Och gratinerad brysselkål. Och bakad camembert. Julmat späckad med kål och ost, kan ju inte bli bättre!

  1. Haha gullis! Först, det går alltid att klämma in en extra vid middagsbordet 😉 Sen håller jag med dig om att allt som innehåller kål och ost är ljuvligt 😍 Och ja, testa pajen!

Kommentera