Vegansk ”boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré 

Om du inte gillar svamp är det lika bra att du slutar läsa direkt. Men! Ni som tycker att det är guds gåva till människan kommer att älska den här rätten, det kan jag lova. Enda sedan jag lade upp bilden på min veganska boef på Instagram under början av december har det fullkomligen vällt in mail och kommentarer som frågar nääär jag egentligen har tänkt posta receptet. Och helt ärligt – december har varit kaos. Men, nu är receptet äntligen klart och provlagat en sista gång så att ni kan bjuda på rackarns gott käk på nyår. Rätten är både glutenfri, mejerifri och vegansk – så den passar de flesta. Bra va?

Förutom att bjuda på recept tänkte jag passa på att ge er lite nyårstips angående mat och matförberedelse som kanske kan komma till användning för dig som står för värdskapet under årets nyårsmiddag.

1. Keep it simple.
Man behöver faktiskt inte laga 3-rätters bara för att det är nyår. Var dig själv och bjud på mat som du gillar. Och du menar jag både gillar att laga samt äta. Laga rätter som du känner dig bekväm med att laga så slipper du få panik för att du inte vet hur det ska smaka. Hehe, been there done that.

2. Råvaror efter säsong.
Råvaror som är i säsong smakar mer, är mer prisvärda och är helt enkelt trevligare att servera – tycker jag. Att laga mat med smakrika råvaror gör att du inte behöver hålla på och klydda lika mycket utan kan låta råvarorna stå för sig själva på ett helt annat sätt. Så för att ge ett exempel: istället för att servera den klassiska tomatbruschettan, kör på en med marinerad inlagd kronärtskocka och lite chiliflakes istället. Supergott, superenkelt och smakar mer.

3. Laga mat som du kan förbereda i god tid innan gästerna kommer.
Det kan lätt bli stressigt när en ska ha middagsgäster över. Middag ska lagas, det ska städas, dukas, man ska hinna duscha och helst ha kläder på sig. Ja, ni vet hur det är. Satsa på mat som kan lagas i god tid innan och som bara behöver värmas upp precis innan servering. Om ni vill servera en förrätt – kör på en bruschettabar! Lägg upp skålar med marinerade grönsaker, oliver, avokado, tapenade, olika röror. Kör in en massa skivor surdegsbröd med lite olivolja på i ugnen några minuter tills att de har fått färg och servera allt på en står bricka eller plåt. Så himla enkelt och otroligt uppskattat! Servera en god gryta eller soppa till huvudrätt. Den kan du göra dagen innan eller tidigare på dagen. Desserten är lättast att förbereda. Krångla inte utan gör en kladdkaka, eller servera bara lite glass med hallonsås. Eller blanda nutella med mascarpone och servera med bär. Enkelt, enkelt, enkelt är lösenordet för en lyckad middagsbjudning!  

4. Knytis is your best friend 
Det är jobbigt att laga mat till många och att hålla koll på allt själv. Det tycker även jag som ändå älskar att laga mat. Våga be om hjälp! I min familj brukar vi stå för huvudrätten, sedan tar våra vänner med dessert eller ostar. Förrätten lagar vi tillsammans, alternativt att någon tar med sig även den. Det är skittrevligt.

Men, nu till receptet. Hemligheten med en god vegogryta är att den ska få koka riktigt länge. Samt att du använder dig av goda råvaror som ett bra vin och tomatpuré. Jag använder mig av torkad Karl-Johansvamp i grytan. Sedan sparar jag blötläggningsvattnet och har i – då får grytan en otroligt god och svampig smak.

Vegansk boeuf bourguignon m. rotfrukter, blandsvamp och potatispuré (4 pers)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 palsternacka
2 morötter
30 g torkad Karl-Johansvamp + 9 dl vatten
2 portobellosvampar
200 g skogschampinjoner
2 dl rödvin
1 msk torkad timjan
2 tsk balsamvinäger
1 svampbuljongtärning
4 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk råsocker
2 tsk soja
3 msk olivolja
salt + svartpeppar

till servering:
persilja
potatispuré (potatis, smör, iMat/iKaffe, muskot)
gott bröd + en ost om du gillar sånt
rödvin och kärlek

Såhär gör du:

 1. Börja med att blötlägga den torkade svampen i 9 dl vatten. Låt det stå i minst 30 minuter. Gör under tiden det andra!
 2. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och skiva palsternacka och morot i halvcentimeter stora bitar. Dela champinjonerna på mitten om de är små eller i 4 delar om de är större. Skiva portobellon i skivor.
 3. Stek lök, rotfrukter och svamp i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Stek på medelvärme i 10 minuter tills att svampen har börjat släppa vätska. Tillsätt då den blötlagda Karl-Johansvampen (spara blötläggningsvattnet) som du delar i mindre bitar om det behövs. Tillsätt även vinet och låt det koka in. När vinet har kokat in vänd i tomatpurén och låt den steka med en stund.
 4. Tillsätt blötläggningsvattnet från svampen, balsamvinäger, buljongtärning, lagerblad, soja, lagerblad och råsocker. Låt koka i minst 1 timme, gärna längre.
 5. Smaka av med salt och svartpeppar och servera med potatispuré. Den godaste potatispurén gör du genom att första koka potatis som du sedan pressar med en potatispress. Ha sedan i mängder och då menar jag määängder av smör. Ha även i iMat eller iKaffe. Rör runt med en ballongvisp tills att purén får en konsistens du önskar. Smaka av med salt och riven muskotnöt. Nomnom!

 

Ni hittar mig även på Instagram och Facebook. För att spara mina recept, följ mig på Bloglovin.

 

Nöjer du dig inte med detta utan vill ha mer nyårsinspo? Kika här: 

Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan 

Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag

Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås

Vegetarisk plockmiddag

Rostad bönbruschetta med parmesancrème och basilikaolja

8 kommentarer Lägg till

 1. Anna skriver:

  Hej,
  Hittade din blogg för några veckor sedan då jag surfade runt efter inspo, och jag måste bara säga att jag älskar den!!! Jag tycker att du har både inspirerande texter och bilder och alla recept prsenteras utan ”krusiduller”. Jag känner att jag vill laga vartenda recept! Så tack för massa inspiration, jag kommer att vara en trogen följare framöver.

  1. Ååh tack Anna! Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar, det betyder mycket för mig! Och välkommen hit – hoppas att du kommer att hitta mycket inspiration under året som kommer. ✨😊

Kommentera