Getostpiroger med grön chili och mynta, tabbouleh och vitlökskräm

Jag är, precis som de flesta andra, på ständig jakt efter nya och smidiga rätter att laga till vardags. Hur mycket jag än älskar att laga mat vill jag att vardagsmiddagen ska gå fort och helst stå på bordet inom 20 minuter. Tidigare under hösten gjorde jag en bloggserie på just detta tema – det vill säga hur du gör din matvardag mycket enklare och lite godare. Och det verkar som att det här med enkel vardagsmat är ett ständigt aktuellt ämne, för jag har fått otroligt bra respons på dessa blogginlägg. Mycket, mycket bättre än vad jag någonsin kunde föreställa mig.

Det mest populära receptet på temat ”hur du gör din matvardag enklare” var utan tvekan mitt inlägg om plåtmat. Och egentligen är inte inte förvånad – det är så himla enkelt, diskfritt, tidseffektivt och samtidigt ett roligt och kreativt inslag i vardagen.

halloumiputt med rostad potatis, champinjoner, citron, örtkräm
Plåtmat! Här med chilihalloumi, blomkål, potatis, bladspenat, champinjoner och örtkräm.

På samma tema skrev jag även om nudlar, pasta, vardagsbowls och sist men inte minst wraps. För om det är något som jag verkligen tycker är praktiskt i vardagen är det att trycka in allt jag hittar i kyl och skafferi i ett bröd av något slag. Pitabröd, libabröd, tacobröd, surdegsbröd, korvbröd, hamburgerbröd. Ja, det spelar faktiskt inte så stor roll – allt blir gott.

Idag kombinerade jag 3 av mina favoritingredienser, tryckte in mellan två skivor smördeg och lät dem rosta i 15 minuter i ugnen. Och resultatet blev dessa uuurgoda getostpiroger med grön chili och mynta. De gör sig goda både på måndagens middagsbord, som medhavd utflyktsmat för sportlovsungar eller som en av många plockrätter på tapas- eller mezebordet. Om du vill göra rätten lite lyxigare så baka egen deg, men det går såklart precis lika bra med färdig smör- eller pajdeg. Jag serverade mina getostpiroger med en tabbouleh och vitlökskräm. Servera gärna pirogerna med massor av olika såser, kanske någon av dessa som innehåller massor av protein och andra göttigheter.

Och här har du receptet:

getostpiroger med grön chili och mynta, tabbouleh och vitlökskräm

Getostpiroger med mynta och grön chili 8 stycken

1 paket à 250 g kyld smördeg på rulle
150 g chèvre
1 färsk grön chili
1 näve finhackad färsk mynta
1 msk olivolja

Såhär gör du: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ut smördegen på en bakplåtspapperklädd plåt. Dela degen först på bredden och därefter i 4 tjocka skivor som du sedan delar på mitten. Totalt blir det 16 jämnstora trianglar. Men, du kan själv välja vilken form dina piroger ska ha – det spelar inte så stor roll hur de ser ut. Skär bort den vita kanten från getosten och dela den sedan i mindre bitar. Blanda med finhackad grön chili och en stor näve finhackad färsk mynta. Lägg en lite klick getoströra på hälften av trianglarna och använd de andra som lock. Tryck till kanterna ordentligt och ringla sedan över lite olivolja. Sätt in i mitten av ugnen i 12-15 minuter tills att pirogerna har fått en fin och gyllene färg.

Tabbouleh

en jäkla massa bladpersilja (ca 300-400 g)
1 näve färsk mynta
2 tomater
1 ekologisk citron
2 stänger vårlök
1 dl fullkornsbulgur
2 msk olivolja
salt + svartpeppar

Såhär gör du: finhacka mynta och persilja. Skiva tomaterna och vårlök fint. Lägg allt hack i en bunke, ha i olivolja, citronsaft, bulgur, salt och peppar och låt stå och dra i 10-15 minuter. Klart!

Vitlökskräm

Det enklaste är att helt enkelt blanda en god köpemajonnäs som du blandar med pressad vitlök. Eller så lagar du den här supergoda äggfria majonnäsen som du gör på kikärtsspad. Uteslut bara dillen och tillsätt extra vitlök istället.

För att spara mina recept på en samlad plats, följ mig gärna på Bloglovin. På Facebook håller jag dig alltid uppdaterad när ett nytt recept har blivit släppt på bloggen. Och på Instagram kan du ta del av min matvardag, där jag postar nytt material nästan varje dag.

För fler smidiga recept med smördeg: 

Smidigt med smördeg: enkla veganska pulled jackfruit empanadas, snabbpizza och tips på vad du gör med dina tacorester

6 kommentarer Lägg till

  1. Wilda skriver:

    Ojojoj. Det här kommer jag att föräta mig på. Inte för att jag tror att det går. Åh du är så fantastiskt bra på det här!

    1. Haha, åh tack! Blir så glad av dina kommenterar 💛 och ja, dessa små piroger är det svårt att få nog av. SÅ enkla och snabblagade också!

  2. Karin skriver:

    Vad gott det låter! Jag undrar hur mycket ”1 paket smördeg” väger? Om man vill göra egen!

    1. 250 g! Tack för din kommentar, det ska jag förtydliga i texten ☺

Kommentera