Vegansk bouillabaisse med bönaioli och rostad potatis

Ni vet redan vid det här laget att jag föredrar mat som är okomplicerad och snabblagad, alla dagar i veckan. Alla dagar, förutom en dag.

Och det är på lördagar. Lördagar har för mig varit den stora matätardagen ända sedan jag började intressera mig för matlagning. Det är den dagen i veckan som jag helt tillägnar ätande och matlagande av alla dess former. Vi börjar morgonen med en extra-allt-brunch, äter gärna lunch ute, fikar våfflor och avslutar kvällen med en något extra vällagad middag. Gärna en middag som får ta tid, för omväxlings skull. Ibland är det ändå skönt när maten får ta tid på sig – både att laga den och att äta den.

Men för den sakens skulle betyder inte det att jag vill stå i köket hela dagen. Den bästa helgmiddagen är, enligt mig, den middag som sköter sig själv på spisen under tiden en pysslar med annat. Och då är grytor och långkok mitt bästa tips.

Igår lagade vi en helt fantastisk vegansk bouillabaisse. Jag smaksatte den med saffran, apelsin och timjan och serverade den med en lika fantastisk aioli gjord på bland annat vita bönor och rostad vitlök. Egentligen borde aiolin få ett helt eget recept här på bloggen, för den var så fantastiskt god i sin enkelhet. Det är helt enkelt vita bönor som mixas med majonnäsen och rostade vitlöken. De vita bönorna ger en otroligt spännande och matig konsistens till majonnäsen som ni bara måste prova. Köp färdig majonnäs eller gör egen på kikärtsspad – det spelar ingen större roll.

I grytan hade jag bland annat morot, körsbärstomater, fänkål och massvis av lök – men det går att trycka i lite vad som helst. Ha i sånt som är billigt eller som du redan har hemma – som förslagsvis rotselleri, sötpotatis, ärtor, sockerärtor eller stjälkselleri.

Sedan rostade jag ett gäng småpotatis och serverade till eftersom rostad potatis fasiken är gott till allt. Och med det sagt – detta var utan tvekan den godaste lördagsmiddagen jag har ätit i år. Längtar redan tills att det blir lunch så att jag får äta den igen.

Bouillabaissen gör sig lika bra (kanske till och med lite bättre) dagen efter och är därför en höjdare att ha med i lunchlådan. Så, om du har tänkt ägna dagen åt att planera veckans tamed-luncher tycker jag definitivt att du ska testa denna!

Servera soppan med ett gott bröd och lite extra av den goda aiolin att doppa i. Och den aioli som eventuellt blir över är supergod att ha på mackan dagen efter – så släng inget. Och bli nu inte förskräckta över den långa ingredienslistan. Så fort allt är färdighackat och nedlagt i kastrullen sköter den sig helt själv. Nomnom!

Glöm inte att följa mig på Instagram och Facebook också. För att spara mina recept på ett samlat ställe, följ mig på Bloglovin’.

vegansk bouillabaisse med saffran, vegetarisk fisksoppa, med vegansk bönaioli och rostad potatis


Vegansk bouillabaisse, 4 portioner

1 gul lök
1 solovitlök, eller 3 stora klyftor
1 fänkål
3 medelstora morötter
1/2 purjolök
3-4 msk tomatpuré
8-10 dl vatten
1 pkt saffran
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pkt körsbärstomater, ca en liten näve
250 ml havregrädde (1 litet paket)
2 lagerblad
en liten nypa cayenne
1-2 msk torkad timjan
några tsk franska örter, valfritt
1/2 apelsin
3 msk olivolja
ev. 1/2 tetra stora vita bönor

Såhär gör du:
1. Börja med att grovhacka gul lök, purjolök och vitlök. Skär morötter i lagomstora bitar och strimla fänkålen grovt. Stek allt i en tjockbottnad kastrull i rikligt med olivolja tills att löken börjar mjukna.

2. Ha i tomatpurén och låt steka med under några minuter. Vänd därefter i vattnet, saffran och havregrädde. Låt koka upp och lägg i lagerblad, övriga torkade kryddor, halverade körsbärstomater och grönsaksbuljong. Låt puttra på låg-medelvärme med lock på i minst 1 timme, men gärna längre. Smaka av med saften från en halv apelsin, salt och grovmalen svartpeppar. Om du vill kan du även ha i stora vita bönor för en lite extra matig rätt.

Rostad delikatesspotatis

500 g delikatesspotatis
2 msk olivlja
flingsalt
(1 hel vitlök, se övriga recept nedan)

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av potatisarna och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och salta. Halvera en halv vitlök och lägg på plåten tillsammans med potatisen. Placera plåten i mitten av ugnen och rosta i 15-20 minuter, beroende på potatisens storlek, tills att potatisen har en fin och gyllenbrun färg.


Bönaioli med rostad vitlök

200 g kokta stora vita bönor (1/2 tetra)
1,5 dl valfri majonnäs (gärna en äggfri)
1 hel vitlök, rostad i ugn enligt recept ovan
salt & svartpeppar

Såhär gör du:
Skölj av ett paket färdigkokta stora vita bönor under rinnande vatten. Mixa hälften av bönorna tillsammans med majonnäs (som du antingen gör själv eller köper färdig). Ta bort skalet från vitlöken du har rostat och vänd ner i majonnäsblandningen. Mixa i lite i taget tills att du har en smak du gillar. Salta och peppra, klart!

Till servering
färsk timjan/persilja
gott bröd
chili flakes, för extra hetta

Soppan är även supergod att äta dagen efter! Ha den gärna i lunchlådan eller frys in. Och såklart går det även bra att dubbla receptet om ni blir fler än 4.

 

För fler veganska grytor, som du kan gilla:

Indisk Daal med Rostad Bombaypotatis + mina 10 bästa baljväxtrecept

Vegansk “boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré

Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan 

 

11 kommentarer Lägg till

 1. Christine Lundin skriver:

  Underbara rätter du kan inspirera oss med…en sak jag längtar efter är goda efterrätter…

  1. Tack Christine! Och vad glad jag blir över att du kommer med önskemål – det uppskattar jag alltid. Jag lagar väldigt få desserter, men de jag lagar kan så klart få en plats här på bloggen. Det skriver jag upp på min blogglista. Tack! 🌟

 2. Det lät otroligt gott! Grytor och soppor är verkligen underskattat. Den här grytan får jag nog testa och göra i min Crockpot. Tack för inspirationen!

  1. Visst är det så – varje gång jag äter soppa eller gryta tänker jag att det här måste jag äta oftare! Hoppas att du kommer att gilla receptet lika mycket som jag gör 😊 tack för din kommentar!

 3. Mirjam Therese skriver:

  Alltså wow! Jag brukar aldrig heller ge mig på några avancerade recept, men det här kanske ändå är värt ett försök! Det är ju ändå en mysig helgsyssla att laga mat 🙂

  1. Åh, ja jag tycker definitivt att du ska prova, det är mest jobbigt att hacka en massa grejer men sedan sköter den sig själv på spisen under eftermiddagen 🙂 och jag håller med dig – det är så mysigt med helgmatlagning!

 4. Fredrika skriver:

  Gjorde denna ikväll, Den var sjukt smarrig! Min blev dock mycket blekare i färgen.

  1. Åh, vad kul att du gillade den! Färgskillnaden kan till viss del bero på mängden tomatpuré och vilken sorts krossade tomater man använder. Med sedan fixar jag ju till mina bilder en aning också 😊

Kommentera