Vegansk gräddig citronpasta med rostad mandel + Det Goda Gröna

– inlägget innehåller pressutskick – 

Mitt mest lagade recept här på bloggen, utan någon som helst konkurrens, är min citronpasta med halloumikrutonger. Sedan 8 år tillbaka har jag lagat den flera gånger i månaden – och det är sedan länge konstaterat att jag aldrig kommer att tröttna på den. En enklare och godare vardagsmiddag tror jag är svår att hitta.

Men även om en har en riktig vardagsfavorit kan det såklart ibland vara kul att variera sig en aning. Därför blev jag så glad när jag häromveckan fick hem Karoline Jönssons nya bok Det goda gröna i brevlådan. Hon hade nämligen ett recept på en vegansk citronpasta med rostade mandelspån och zucchini som bara såg så otroligt god ut att jag direkt var tvungen att provlaga den.

goda gröna

Karoline känner nog många av er igen från Det Gröna Skafferiet, eller från Sveriges första vegetariska matlagningsprogram Vegorätt som hon medverkade i. Karoline har bloggat i flera år om växtbaserad mat och har alltså nu släppt en ny kokbok med inriktning på odling. Kapitlen är indelade efter olika ställen en kan odla på; som växthuset, fruktträdgården och örtagården. Och även för en stadsbo som jag, som aldrig har lyckats odla ens en ynka tomat på balkongen är den här boken faktiskt riktigt lärorik och intressant att läsa i.

Boken är fylld av massor av goda helvegetariska recept. Recepten är korta och enkla, men ibland innehåller de lite annorlunda ingredienser som en kanske vanligtvis inte har hemma i skafferiet. Men det tycker jag i och för sig bara är kul – det är alltid trevligt att testa nytt.

Jag gillar Karolines bok att flera olika skäl, men här är några utav dem:

  • Alla recept är veganska.
  • Boken utbildar och lär mig nya saker. Framförallt om odling, där jag inte kan någonting. Men även en hel del om matlagning. Karolines mat är väldigt enkel, men innehåller ingredienser jag aldrig tidigare har arbetat med; som exempelvis fikon, kålrabbi, psylliumhusk och hokkaidopumpa.
  • Många recept har både en sommarvariant och en vintervariant, anpassat efter säsongens råvaror.
  • Hon har tagit fantastiska bilder. Så fint att få se hur det ser ut hos henne på Österlen, tillsammans med massvis av fantastiskt fina matbilder.

Så, jag blev i alla fall direkt pepp på att testa ett av recepten ur boken. Jag beslutade mig för att prova hennes veganska citruspasta som lät så himla god. Jag har gjort om receptet lite grann för att passa mitt eget skafferi och smakpreferenser, men här har ni en variant av Karolines pastarecept:

citruspasta

Vegansk krämig citronpasta med zucchini och rostad mandel

4 portioner

1 stor zucchini eller två små
2 tsk chiliflakes
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl havregrädde
1 citron (skal & saft)
salt & svartpeppar
80 g ruccola
färsk basilika
1 dl mandelspån
pasta, jag använda rigatoni

Skiva zucchinin tunt. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs zucchini och finhackad gul lök tills att vattnet från zucchinin har börjat släppa. Vänd då i chiliflakes och tunt skivad vitlök och och stek med tills att vätskan har kokat in. Tillsätt havregrädde och låt koka med ytterligare några minuter. Avsluta med att smaka av med citronsaft och citronzest, salt och svartpeppar.

Andra recept jag gärna vill testa är samtliga av hennes svamprecept som kantarellpesto, kantarellklämma med pepparrotsslaw och Tom Kha Hed. Men det får vänta tills i höst.

Följ mig gärna på Bloglovin, Instagram och Facebook

3 kommentarer Lägg till

  1. Wilda skriver:

    Men åh dina pastarecept! <3 Och tack för tips om boken!

    1. Tack själv för din kommentar! Och ja, boken är så himla fin!

Kommentera