Det är ömsom pinsamt ömsom väldigt kul att nu 1 år senare äntligen få dela detta favoritrecept med er. Saken är den att det faktiskt var det här receptet som var en av de främsta anledningarna till att jag överhuvudtaget började blogga.
För receptet på den här rätten blev så efterfrågat när jag lade upp den på min Instagram att jag bombades av mail från folk som ville ha receptet. Och det kom väldigt lägligt eftersom jag ändå hade tröttnat på att skriva långa recept på mobiltelefonen och tänkte helt enkelt att – ok, jag startar en blogg då. Vilket sedan visade sig vara ett av mitt livs bästa beslut. Men mer om det en annan gång.
Det här receptet på Halloumi Tikka Masala är väl så långt ifrån originalrätten en kan komma. Jag vet inte ens om det går att kalla för en tikka masala? Men jag gör det ändå. Den är god oavsett och den är enkel. Ja, allt sådant som gör den till en ypperlig vardagsrätt ni vet.
Med vad mer – varför är Halloumi Tikka Masala en så bra rätt?
- Det är en riktigt bra vardagsrätt. Den är klar på mindre tid än en halvtimme, det är lätt att dubblera receptet så att den räcker till flera och den är supergod att äta även dagen efter i lunchlådan.
- Den är lätt att variera. Du kan dryga ut den med riven morot eller sötpotatis, byta ut halloumin mot tofu eller bara ha i extra mycket bönor eller kikärtor.
- Den går att laga helt vegansk, byt ut crème fraichen mot kokosmjölk och ha i bitar av sötpotatis och marinera tofu och grilla på spett att servera vid sidan.
- Den går att servera med massor av goda tillbehör, vilket gör att den är lika god att servera till vardags som till fest. Festa till rätten med syrad rödlök, hacka över rostade cashewnötter, naan-bröd, gör ett koriander- eller gurkmejaris och servera med ett berg av färska örter.
- Den är så sjukt barnvänlig. Alla ungar gillar den här rätten. Om du är orolig för att dina kiddos inte gillar svarta bönor så laga såsen och servera de svarta bönorna och halloumin vid sidan så får kidsen plocka på sig vid sidan istället.
Vill du spara mina recept på en samlad plats, följ mig gärna på Bloglovin. Jag postar även mycket på Instagram och finns på Facebook.
Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor
4 personer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes
2 morötter
0,5 cm hackad färsk ingefära
3 tsk garam masala (torkad krydda)
2 dl crème fraiche eller grädde
200 g halloumi
800 g färdigkokta svarta bönor (2 tetra/burkar)
400 g finkrossade tomater
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
salt, svartpeppar
1/2 lime, saft
olivolja
servering:
hackade rostade cashewnötter
färsk koriander
bladspenat
syrad rödlök
kokt ris
Såhär gör du:
- Börja med att steka finhackad lök, vitlök, grovriven morot och chiliflakes i olja tills att löken är mjuk och glansig. Chilin går att utesluta om du vill göra den extra barnvänlig. Ha i ingefära, garam masala och tomatpuré och stek i ytterligare 1-2 minuter.
- Tillsätt krossad tomat, vatten, crème fraîche eller grädde och grönsaksbuljong. Låt koka på medelvärme i 10 minuter. Mixa såsen direkt i kastrullen med en stavmixer och ha sedan i de noga avsköljda svarta bönorna. Stäng av plattan.
- Skär halloumin i tärningar och stek i en liten gnutta olivolja i en stekpanna tills att de är knapriga och gyllenbruna.
- Avsluta med att vända ner halloumin i grytan och smaka av med salt, peppar och limesaft.
- Servera med ris, syrad rödlök, hackade cashewnötter och färsk koriander.
För fler goda vardagsrecept, testa gärna:
Vegansk pasta bolognese med soltorkad tomat, rotfrukter och örter
Indisk Daal med Rostad Bombaypotatis + mina 10 bästa baljväxtrecept
7 snabba pastarecept att laga i höst
Kikärtsgyros i pitabröd med dillaioli, citron, tomat och grönt
Alltså, du geniala människa! Visade för sambon som genast tyckte det lät gott, så nu skriver vi upp det på listan för veckan för att testa! Borde ha Tuvessonskan-tema en vecka likt de pastaveckor vi haft på tema förut minsann.
Haha, ååh du är ju för fin! Den är supergod och så enkel. Och hallå, nu blev jag genast väldigt nyfiken på era pastaveckor! Testade ni ett nytt pastarecept varje dag i en vecka? Låter som någonting som hade passat mig!
Men det är så <3
Jaa!! Pastaveckor är min bästa grej. Ibland kör vi oftare och nu har det nog gått ett år sen sist?! Men vi letar upp nya recept och så kör vi! Någon gång har vi nog tagit en bra, snabblagad favorit också, men annars 7 nya recept och så får man se vad man gillar! 😀
Alltså pastavecka är genialiskt! 💛 Borde ju dra ihop en “halv 8 hos mig” där vi äter pasta en hel vecka. Alla får laga sin favorit och bjuda. Så mycket god mat en hade ätit då! Drömvecka!
Amen gud, ett recept PRECIS i min smak! Indiskt + halloumi kan ju bara inte bli fel. Det här ska definitivt göras snarast!
Jaaa, halloumi + tomatbaserade grytor är ju så gott! Eller ja, det mesta tillsammans med halloumi är fantastiskt. 😉
Jag har redan provat – sjukt gott!
JA! Vad glad jag blir! 🌟
Supergott blev det här! Den kommer lagas många gånger till här hemma hos oss. Tack för den goda maten!
Testade igår. Bönor går inte hem hos barnen så jag halverade mängden. Blev klart godkänt av en och godkänt av den andra om det inte varit bönor hade det varit jättegott. Det blev till och med ett tips på mat till en kanothajk som stora dottern ska på nästa helg. Med lite jutering kommer det att bli kanon god stomköksmat om de andra scouterna inte är emot indiskt. Tummen upp för den goda maten!
Vad kul att det gick hem! Bönor kan ju vara lite trixigt – så om kidsen inte gillar går det att mixa ner lite röda linser i såsen istället. Då märks det inte lika mycket, och rätten får ändå en hög proteinhalt 😉 och angående scouterna; har ni sett kontot @vegohajk på Instagram? Där finns massor av tips på vegetarisk mat att äta utomhus! 😊
[…] Snabblagad Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor […]
[…] Snabblagad Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor […]
[…] slutligen, årets mest populära recept – min halloumi tikka masala. Den perfekta middagsrätten att laga en regnig julikväll. Tillsammans med syrad lök, koriander, […]
[…] Snabblagad Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor […]
[…] är tomatkross kanske världens bästa bas till grytor. Jag har den i min stroganoff, i min halloumi tikka masala, som bas i bouillabaisse eller som bas i en god tomatsås med spaghetti. Dessutom är den god som […]