Nya rätter med matrester: potatis (del 2)

Ni vet redan vid det här laget att potatis är mitt livselixir, så det behöver vi inte gå in närmare på idag. Jag äter ju som ni redan vet potatis i någon form varje dag. Pommes, chips, gnocchi, bakad, rostad, kokt, i en sallad, på en macka. Jag kan helt ärligt inte komma på en enda potatisrätt som jag inte älskar. Potatis är både billigt, gott, mättande, variationsrikt och säkert nyttigt också. Det finns helt enkelt inte en enda anledning att inte äta potatis på daglig basis.

En annan väldigt bra sak med potatis är att den finns i en massa olika sorter. Så istället för att köpa potatis i lösvikt hädanefter, kolla runt på hyllorna och testa något nytt. Sparrispotatis och rattepotatis är två av mina favoriter. Och det finns faktiskt en smakskillnad mellan de olika sorterna, så lova mig nu att ni köper en ny sort att prova nästa gång ni är och handlar.

Men hur mycket en än gillar att käka potatis är det ibland svårt att estimera hur mycket potatis som kommer att gå åt. Då är det tur att det finns så mycket rätter som blir goda på dagen-efter-potatis. Släng aldrig potatis. Till och med en liten ynka potatis gör sig underbart god dagen efter på en skiva smörstekt rågbröd. Glöm inte det.

Den här månaden har jag ju börjat med en ny grej här på bloggen. För att börja strukturera upp lite i innehållet efter nästan ett år som matbloggare tänkte jag att det kanske vore på sin plats att börja köra mer lite mer återkommande inslag. Så tanken är att jag varje månad ska skriva på ett visst tema. Och nu i mars har alltså temat varit nya rätter på matrester. 

Förra veckan skrev jag om färsrätter, så kika in där för att få lite mer inspiration. Släng aldrig mat, lova mig det. Om inte för att spara pengar och miljötänk och allt såntdär uppenbart – så gör det för din egen kreativitets skull. Det är kul att arbeta med matrester. Framförallt eftersom en stor del av jobbet redan är gjort, vilket innebär att matlagning på rester oftast går väldigt fort samtidigt som du får möjlighet att hitta på nya smakkombinationer där dina rester får stå i fokus.

Mycket av min matlagningslust kom faktiskt från börjar ur att jag experimenterade med rester och lagade mat på det som redan fanns hemma. Det är fortfarande den roligaste och mest kreativa och givande matlagningen som finns, om du frågar mig. Så, börja laga nya rätter på matrester. Nu ska jag sluta tjata. Låt oss kika på vad jag brukar laga för något på eventuella potatisrester i vardagen: 

För att spara mina recept på en samlad plats, följ mig gärna på Bloglovin’. Jag är också väldigt aktiv på Instagram, och finns även på Facebook.

indisk garam masala potatis med gröna linser, grönkål och rostade solroskärnor

Hur jag tar tillvara på kokt potatis i vardagen:

 1. På mackan! Kokt potatis är SÅ himla gott att skiva och lägga på antingen en smörstekt skiva rågbröd, eller på en bit knäckis. Sedan på med lite gräddfil, gräslök – och om du vill även lite rostad lök och sötstark senap. Låter kanske lite knäppt, men det är så otroligt gott nu när färskpotatisen snart kommer, men testa. Gott både till frukost, lunch och mellis.
 2. Stekt kokt potatis tillsammans med mängder av smör och lite ströbröd. Skulle kunna säga att det är min barndom i en stekpanna. Men överbliven kokt potatis kan faktiskt också vara grunden till en helt ny rätt, inte bara som tillbehör. Stek kokt potatis i bitar tillsammans med garam masala, lite gurkmeja och kanske en nypa ingefära. Servera sedan tillsammans med kokta gröna linser och lite masserad grönkål. Lite rostade solroskärnor. En god sås, på bilden ovan en med crème fraîche, senap och lite honung. Ja, kör i lite vad som helst. Och sedan har du en urgod middag på 10 minuter, win!
 3. När jag har fått mycket kokt potatis över efter exempelvis en middagsbjudning tycker jag att det är trevligt att laga gnocchi av den. Det är både enkelt, billigt och sen går det fort – vilket såklart alltid är ett plus. Bara mosa potatisen (eller kör den genom en potatispress) och blanda sedan med ägg och lite mjöl tills det har blivit en smidig deg. Forma till små gnocchibollar och koka därefter i några minuter i saltat vatten tills att gnocchisen flyter upp. Stek i rikligt med smör. Tadaaa, ny rätt!
 4. I piroger. Jag har tidigare pratat om hur otroligt praktiskt det är med färdiglagad smördeg. Bara ta fram, rulla in något du har hemma, in i ugnen på 225 grader i 10 minuter och så har du helt plötsligt en nice middag. Dela din rostade eller kokta potatis i mindre bitar och blanda med något annat du redan har hemma. Kanske har du inlagd grillad paprika – det är gott att ha i. Eller så har du kikärtor som du smaksätter med harissa. Ja, lägg i vad du hittar i kyl och skafferi. Allt är gott i smörigt bröd.
 5. Som bindemedel i vegobiffar. Det kräver egentligen ett helt eget inlägg men visste ni att potatis har en fantastisk bindkraft? Jättebra för den som vill undvika ägg eller som här – vill få användning av en överbliven potatis.

Men det finns ju så mycket mer en kan använda sig av när en har en eller flera kokta potatisar som väntar på en i kylen än det som jag tar upp här ovan. Här kommer lite mer inspiration från några av mina favoritbloggare där du läsa mer om hur du kan ta tillvara på potatisrester:

Potatisvåfflor

Amanda och Eveline som driver bloggen med världens bästa namn, Våra Oköttsliga Lustar, är mästare på allt som har med restmat att göra. De älskar, precis som jag, att arbeta med rester och har skrivit en superfin bok som heter Ta Tillvara (som jag tyvärr såg hade tagit slut i bokhandeln nu). Om du får tag på ett exemplar får du massvis av inspiration kring hur du på ett enkelt och gott sätt kommer på nya rätter på dina gamla rester. Här har de gjort våfflor av överbliven kokt potatis – HUR SMART?

potatisvåfflor
Recept och bild: Eveline & Amanda, Oköttsliga lustar

Veganska kroppkakor

Annie som driver den fantastiska bloggen Vegokäk är min matsoulmate. Vi gillar i princip precis samma mat – det ska vara såsigt, smörigt och gräddigt. Här har Annie lagat veganska kroppkakor. Kroppkakor kan ju ta en hiskelig tid att få klara, därför tycker jag att överbliven kokt potatis är en perfekt anledning att laga denna supergoda rätt. Du vinner både tid + du får användning av rester. Här har Annie använt sig av kantareller som fyllning, men även här kan du ta lite vad som helst som du redan har hemma. Testa dig fram!

veganska kroppkakor med kantareller
Recept och bild: Annie Månsson, Vegokäk

Potatisskalschips

Lovisa som driver bloggen Polichinelle bjuder alltid på massor av fiffiga matlifehacks och vegetariska rätter som en vill testa helst direkt. Här har hon tagit tillvara på potatisskal som hon har gjort om till chips. Så himla gott, och ett suveränt sätt att ta tillvara på något som annars åker i komposten. Förutom att äta potatischipsen som de är kan jag tänka mig att de är riktigt goda att ha som topping på en soppa eller äta till en gryta.

potatischips på potatisskal
Bild och recept: Lovisa Hellström, Polichinelle

4 kommentarer Lägg till

 1. Köpte för ett tag sedan lila potatis. Bortsett från att vara väldigt snygg (både skalet och en viss del av innanmätet är lila) smakade den gott. Har du testat den sorten, månne?

  I övrigt är jag också väldigt förtjust i potatis. Precis som för dig är stekt potatis min barndom. Pappa gjorde (och gör) det ofta. Och färskpotatis på mackan är ju gudomligt! Inte lika gudomligt med gammelpotatis, dock.

  Härligt och inspirerande inlägg! Potatisvåfflor har jag aldrig gjort. Kanske får bli en sån variant nu till våffeldagen.

  1. Tack för din kommentar! Och jag har fortfarande inte fått tag i lila potatis – men jag vill verkligen testa. Kul med mat som både smakar bra och ser bra ut.

 2. Lisbeth Grägg skriver:

  Hej! Googlade igår på rester kokt potatis. Hittade bl a din sida om matrester: potatis (del 2). Hakade på smördegen. Älskar samosas med potatisfyllning och sökte och fann ett recept på indiska samosas med potatis och ärter (jag hade även ärtrester). Så om man gillar samosas så är det ett hett tips; laga den indiska potatisfyllnaden och göra fyra stora fusksamosas av de fyra smördegarna i paketet. Pensla med ägg och strö lite nigellafrön på. Vi hade en liten grönsallad (spenat salladslök gurka småtomater) och en sås av het mangochutney och yoghurt till. Oväntat gott. Hälsar en annan potatisälskare.

Kommentera