Min ständiga vardagsräddare: snabb vegansk tomatsoppa med matvete och örtkrutonger

Om det finns en endaste sak mitt skafferi aldrig någonsin skulle klara sig utan är det utan tvekan tomatkross. Tomatkross är min ständiga vardagsräddare som gör att jag alltid (nåväl, nästan alltid) kan få fram middag på max en kvart under de dagar då varken tid eller matlagningslust finns. Har du ett eller två paket god tomatkross i skafferiet, då har du också middag – glöm inte det!

Varför är tomatkross så himla bra då? 

Jo, tomatkross är för det första väldigt prisvärt. Kvaliteten på tomaterna skiljer sig dock en del så testa dig fram tills att du hittar en stort som du själv tycker är god. Förutom att vara prisvärda har de också en extremt lång hållbarhet vilket gör tomatkrossen till en ypperlig skafferivara. Bunkra!

Lästips: För fler tips på bra saker att alltid ha i skafferiet, läs mitt inlägg om skåpmat.

Så, vad kan man laga på några paket tomatkross?

För det första är tomatkross kanske världens bästa bas till grytor. Jag har den i min stroganoff, i min halloumi tikka masala, som bas i bouillabaisse eller som bas i en god tomatsås med spaghetti. Dessutom är den god som en vanlig tomatsås till exempelvis vegonuggets eller grillat. Eller som idag: i en fantastiskt enkel tomatsoppa.

För det är trots allt så att när man kommer hem efter skola eller jobb en måndagskväll kanske man inte pallar stå och hacka en massa saker, vispa i en evighet eller kladda ner sig i onödan. Då är tomatsoppa eller mackmiddag den bästa räddningen.

Toppa soppan!

Tomatsoppan kan du toppa med egentligen vad som helst. Jag skulle säga att det är ett perfekt sätt att använda sig av sådant som du kanske har fått över från tidigare middagar som exempelvis lite kokt tortellini eller ravioli. Kanske kan du steka upp krutonger av överblivet surdegsbröd. Eller så kör du formfranska bara, det funkar fint det också. Ta det du har. Annat som är gott att toppa soppan med är färska örter, chiliflakes, rostade nötter, en klick crème fraîche, yoghurtbollar, lite stekt halloumi eller riven mozzarella. Eller som idag – med matvete.

Vad är matvete då?

Jag hade ett paket matvete ståendes i mitt skafferi i säkert ett år innan jag testade det för första gången. Jag tyckte att det både lät ganska äckligt och såg ganska äckligt ut. Men så fel jag hade. Idag använder jag matvete framförallt som tillbehör till soppa, vilket är SÅ gott, men det passar också som tillbehör till annat. Testa! Matvete är billigt och kostar ca 15 kronor för ett paket, håller länge och går att tillaga på söndagen och sedan ha i en glasburk att nalla av till veckans middagar och matlådor. Matvete går också att köpa färdigkokt om du inte orkar koka egen och vill ha mat nu nu nu.

Följ mig på Bloglovin’ för att kunna spara mina recept på en samlad plats. Du kan även följa mig på Facebook och Instagram för daglig inspiration, tips och enkla recept.

snabb vegansk tomatsoppa med matvete och örtkrutonger

Supersnabb vegansk tomatsoppa med matvete och örtkrutonger

2 burkar finkrossade tomater, exempelvis Mutti
2 pressade vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
3 tsk torkad timjan
2 tsk balsamvinäger
en nypa socker
salt och svartpeppar
2,5 dl havregrädde (alternativt 2 dl crème fraiche)
10 soltorkade tomater i olja
ev. chiliflakes
ev. 1-2 dl vatten

servering:
kokt matvete
surdegsbröd
olivolja
valfria örter (frysta går bra)

Såhär gör du: Häll över tomatkrossen i en kastrull och värm upp. Pressa i vitlöken och ha i grönsaksbuljong, timjan, vinäger, lite socker, soltorkade tomater i små bitar och peppar. Låt koka i 10 minuter och vänd därefter i havregrädden. Mixa soppan slät direkt i kastrullen med en stavmixer. Om du tycker att soppan är för tjock kan du spä ut den mer lite extra vätska som vatten eller mer grädde. Smaka av med salt, svartpeppar och lite chiliflakes för extra hetta.

Servera soppa med kokt matvete och örtkrutonger som du gör genom att skära brödet/dela med händerna i mindre bitar och steka i rikligt med olivolja (eller tomatoljan från de soltorkade tomaterna) i en stekpanna tills att de ha blivit gyllenbruna. Krydda med antingen fryst persilja och salt eller med lite citronsaft också.

Följ mig på Bloglovin’ för att kunna spara mina recept på en samlad plats. Du kan även följa mig på Facebook och Instagram för daglig inspiration, tips och enkla recept.

 

För fler recept på enkel vardagsmat: 

3 snabba vardagsmiddagar på under 15 minuter: quesadillas, rostad paprikasoppa och ädelostpasta

Halloumitacos med mangosalsa och kryddrostade bönor 

Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm

3 kommentarer Lägg till

  1. Linnea skriver:

    Håller helt med. Tomatkross är en räddare i nöden. Här om veckan hade vi lyckats slut på typ alla våra standardvaror (tomatkross, frysta gröna ärtor, röda linser, pasta, etc), vad gör man? Slängde ihop en snabb linssoppa efter träningen, synd att jag inte hann se detta receptet, nästa gång, låter mums 😊

Kommentera