Mina bästa rätter och tips för ett lite godare och grönare julbord 2017

Med några dagar kvar till julafton bjuder jag idag på mina 10 bästa rätter som kommer att stå på mitt julbord i år. Recepten är ganska traditionella men är lite grönare och lite godare. Förutom mina egna bästa recept tipsar jag även om mina bloggkollegors julrecept med allt från auberginesill till vegansk mjuk pepparkaka och fetaostbollar. Allt du behöver veta för att kunna laga så god, enkel och grön julmat som bara möjligt!

vegetariska julköttbullar cheddarbollar med grönt äpple, skånsk senap och färskost i briochebröd med grönkål
Cheddarbollar med rödbetssallad och grönkål

Vi börjar kika på vad som kommer att hamna på mitt julbord i år:

Janssons Frestelse med karamelliserad lök och brieost

Gör en vanlig Jansson efter valfritt recept. Jag brukar förkoka potatisen med en massa grädde och vitlök innan jag kör in allt i ugnen – men det gör du som du vill med såklart. Sedan steker jag massvis av gul tunt skivad lök i smör och lite, lite socker på på medelvärme tills att det är helt mjukt och karamelliserat. I med löken i formen också. Och så på med några skivor brie, ströbröd och extra riven lagrad ost som exempelvis parmesan. Tillaga i ugnen på 175 grader tills att osten har fått en gyllene färg och potatisen är mjuk. Kanske 20-30 minuter. SÅ gott. Mycket godare än originalet.

Cheddarbollar med rödbetssallad

Årets julköttbullar gjorde jag på solrosfrön, cheddar, färskost, äpple och senap. Blev så himla goda och jag har förstått att ni redan är flera stycken som har hunnit testat receptet och gillar det. Dessa är riktigt goda ihop med en enkel rödbetssallad. Servera alltid rödbetssallad till vegobollarna på julbordet.

Kantarellpaté och knäckemacka

Jag är en sådan typ som älskar leverpastej. Eller jag gjorde det förr i alla fall. Tur det finns så många liknande grejer som är godare än lever – som kantareller till exempel. Den här röran går att göra på lite olika sätt men jag brukar blötlägga torkade kantareller som jag sedan steker i massvis av smör. Mixar med stora vita bönor och smaksätter med någon matsked crème fraîche, mejram, svartpeppar och salt. Kanske något annat om jag får feeling men det där är en bra start. Ätes på knäckemacka med massvis av inlagd gurka såklart. OBS! Om man inte orkar laga egen pastej går det ju att köpa färdig vegopastej i typ alla butiker nu. Den är jättegod, så köp den annars.

Griljerad rotselleri

Jag lagar inte griljerad rotselleri som ett alternativ till julskinkan för griljerad rotselleri smakar inte ens i närheten av vad en skinka smakar. Jag lagar rotselleri för att jag tycker att det är gott. Är gott med griljering också så det blir perfekt. Den ser fin ut på julbordet också och är ett gott och satsigt pålägg till mackan. Och alla vet att julen går ut på att äta mackor – knäcke, kavring, vörtbröd och surdeg är standard på julbordet hos oss.

Grönkålspaj med valnötter

Grönkålspajen är huvudrätten på vårt julbord. Grönkål överlag är väl hela decembers höjdpunkt? Jag toppar pajen med valnötter och det är så himla gott för det ger ett gott krisp. Så hoppa inte över det steget.

Gravokado 

Ja, gravokado är alltså mitt påhitt om ”gravad” avokado som jag kryddar med dill, citron och kapris. Brukar sakna det feta från laxen på julbordet och då blir avokado toppen. Gott att ha på lite grovhackade saltrostade mandlar också.

Grönkålschips! 

Rosta massor av oljemasserad grönkål i ugnen på kanske 175 grader tills att de är krispiga. Gör massor för det går åt!

Vegokorv

Jag tycker egentligen att vegokorv är ganska äckligt men det är gott ihop med all annan crème de la crème på julbordet. Är bra på att suga upp sås liksom. Jag köper mina korvar från Hälsans Kök och tycker de är helt ok, om någon annan har något tips på annan god korv så tipsa gärna!

Bakad camembert med vitlök och timjan

Tror jag såg den här grejen med bakad camembert på Killmaterskans Instagram för sisådär 1,5 år sedan och nu lagar jag den inför varje högtid. Är SÅ gott att doppa bröd i.

Ostpaj med vegoskagen

Ja, det kanske känns lite overkill med inte bara en paj utan TVÅ pajer på julbordet. Men vi är många. Och paj är gott + enkelt att laga i förväg. Och det är ju så gott med ostpaj tillsammans med skagenröra. Jag lagar min vegoskagen på crème fraîche, majonnäs, hackad rödlök, dill, citron, tångrom och avokado. Ni behöver inget recept, bara kör ihop ovan nämnda ingredienser tills det smakar gott och ni känner er nöjda.

grönkålspaj med valnötter och cheddar vegetariskt julbordGrönkålspaj med frasigt valnötstäcke

Ja, det här är det vi lagar. Kanske tillkommer det något, och trillar bort något. Till exempel är jag ändå lite pepp på att testa Jävligt gotts Vegoribs. Tror det kan vara gott tillsammans med all sås, ost och krämighet jag langar fram på julbordet.

Men, nu tänkte jag tipsa om lite annan julmat som mina bloggkollegor har tagit fram i år. Allt är åtminstone lakto-ovo vegetariskt, men det mesta är till och med veganskt. En del glutenfritt för den som inte tål. Allt gott såklart. Låt oss kika:

Mina bloggkollegors samlade julrecept

Annie på Vegokäk har gjort en megaguide med 23 (!) stycken veganska julrecept, som ni hittar här.

Agnes på CashewKitchen har samlat sina 9 bästa julrecept på bland annat rostad brysselkål, mandel- och fetabollar och snabba pickles. Allt ser gott ut!

Tina på Grönt Varje dag bjuder på en massa veganska recept på bland annat vegansk mjuk pepparkaka, vegansk ostbricka och gubbröra.

Gustav på Jävligt Gott har hur många veganiserade julrätter som helst; som Vegoribs, vegosill och vegoskagen. Gustav kommer även att hålla en cookalong innan julafton då han tillsammans med sina läsare kommer att laga julmat. Så kul idé! Här kan ni kolla in recepten och läsa mer om cookalongen.

Otilia på Naturliga Otilia har lagat en hel del roliga veganska recept på bland annat rödbetspaj, fudge och saffranspannkaka.

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar, tips och enkla recept. Jag finns även på Bloglovin och Facebook.

6 kommentarer Lägg till

  1. LisaMarie skriver:

    Åh TACK för detta! Älskar dina recept! Försöker äta veganskt nu så en del av detta går ju bort för min del men gravplatsen ska testad! 😀 Angående vegkorv så har jag nyligen upptäckt Fry’s falukorv och vanliga korv. Helt klart godast av alla varianter jag testat, både till smak och konsistens. Jag gillar även Linda McCartneys korvar som jag tyvärr vara sett på ett enda ställe i Sverige, och det är The English store.

    1. Åh tack, blir så glad att du gillar det jag gör! Nej, inte mycket veganskt på julbordet i år – men kul att du ändå kunde hitta något som du vill prova 😊 i vilken butik hittar du fry’s korvar?

  2. Leye-Shprintse Öberg skriver:

    בּס’ד
    Hur gör du kantarellpatén? Hur mycket torkade kantareller vs. vita bönor? Tack för hjälpen!

Kommentera