Fetaostbollar med gräddstuvad mangold och råstekt potatis med äpplen

I gårdagens inlägg berättade jag om REKO-ring, där jag har börjat köpa grönsaker direkt från bonden. Nu har det visserligen bara gått en vecka sedan jag testade tjänsten för första gången, men jäklar vad det redan har satt fart på min kreativitet! Det är något speciellt med att få en stor kasse med blandade grönsaker som du inte har valt själv – och sedan trolla fram något på det du har fått.

I förra veckans kasse fick jag bland annat mangold, potatis, äpplen, ett knippe färska örter, blandade bönor, grönkål, tomater och blandsallad. Jag hade aldrig tidigare lagat mangold så jag blev sjuk pepp på att testa! Jag läste att mangold kan användas på ungefär samma sätt som spenat, och därför beslutade jag mig för att gräddstuva den tillsammans med salvia, sherryvinäger och vitlök. Så sjukt lyxigt, enkelt och gott på en och samma gång!

Minska disken

Det enda störiga med den här rätten är att den skapar en hel del disk och kräver massa tid vid spisen eftersom man använder stekpannan i 3 omgångar. Så, jag rekommenderar er att tillaga potatisen i ugnen istället. Bara hacka äpplen och potatis i små bitar och tillaga på 225 grader (gärna varmluft) i ugnen i ca 15 minuter eller tills potatisen har fått fin färg och mjuknat. På en plåt med bakplåtspapper, såklart. 

Några ord om ingredienserna i receptet

  1. Dillolja
    Ni som har följer mig på Instagram vet redan att jag är fullkomligt tokig i de smaksatta oljorna som går att köpa för 25 kronor flaskan på IKEA. Den går den att köpa i 3 smaker; dill, ramslök och timjan. Jag är tokig i oljan. Jag har den i ALLT. Om du är på IKEA köp den, annars kan du såklart använda vanlig rapsolja i recepten också.
  2. Formbar färs
    Den formbara färsen finns än så länge enbart från märket Anamma som jag tycker är mycket bra. Du hittar den i frysdisken i de flesta matbutiker idag. Den är helt vegetariskt (till och med vegansk) och behöver inget bindemedel för att kunna forma. Allt du behöver göra är att tina färsen, forma färsen till valfri form och steka!
  3. Mangold
    Om du inte har testat att laga mangold förut är det inte särskilt konstigt. Det hade faktiskt inte jag heller förrän igår. Jag har faktiskt inte ens sett den i matbutiken förut, förutom i de där små salladsplastförpackningarna – men den här mangolden köps alltså i ett knippe. Riktigt gott var det, så om du hittar köper du det! Annars tror jag att receptet funkar ypperligt även med bladspenat. Gärna teen spinach istället för baby om du hittar, den är lite grövre. Eller hittade jag precis på det där ordet? Kan det verkligen heta tonårsspenat? Det låter ju… ganska nödigt? Men ja, den grova spenaten på påse helt enkelt! Köp en megapåse, som vi alla vet krymper spenat nåt så förbannat så fort den hamnat i stekpannan.

Vegetariska fetaostbollar med gräddstuvad mangold och råstekt potatis med äpple

Fetaostbollar med gräddstuvad mangold och råstekt potatis med äpplen
4 portioner

Fetaostbollar
1/2 påse formbar färs, tinad
1/2 citron, zest och saft
150 g fetaost
nymalen svartpeppar
ev. torkad oregano efter smak
något att steka i 

Gräddstuvad mangold
1 stort knippe mangold
1 liten näve färsk salvia
1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
2 dl valfri grädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
en pyttenypa chiliflakes
en liten skvätt sherryvinäger
något att steka i (t ex dillolja eller vanligt smör)

Råstekt potatis och äpplen med dill
ca 10 stycken potatisar
2 äpplen, skalade
färsk dill
nymalen svartpeppar och salt
något att steka i, t ex dillolja eller 

Såhär gör du:

Fetaostbollar:
Om färsen inte redan är tinad, börja med att göra det. Smula ner fetaosten i färsen och ha i citronsaft, citronzest, svartpeppar och eventuellt oregano. Du kan skippa saltet eftersom fetaosten ändå bidrar med så mycket sälta. Forma till bollar och stek i rikligt med olja/smör i stekpannan.

Gräddstuvad mangold:
Börja med att skölja av mangolden ordentligt och dela den sedan i mindre bitar. Du kan även ha med stjälken i små bitar. Stek i rikligt med olja i en kastrull eller djup stekpanna. Efter någon minut har du i salvia och vitlök. Låt steka ytterligare någon minut på medelvärme, var försiktig så att vitlöken inte tar färg. Ha i grädde, citron, chiliflakes, vinäger och buljong och låt koka samman på låg värme eller medelvärme i ca 10-15 minuter tills såsen har tjocknat en aning. Smaka av med svartpeppar.

Råstekt potatis med äpple:
Dela potatis och äpple i mindre bitar. Stek på medelvärme i olja eller smör. Salta och peppra. Rör runt ofta. När potatisen har börjat mjukna, öka gärna värmen så att potatisen får lite extra färg. Toppa med finhackad dill.

Reklam för min bok: Köp gärna min bok Plåtmat på Bokus eller Adlibris! Följ mig på Instagram för daglig inspiration, enkla recept och göttigt vardagskäk från mitt Malmökök.